Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Jul 2009 16:25 Naslov sporočila: SLADOLED Domači |
|
|
V vročih dneh si radi privočimo sladoled. Brez zapletenih postopkov ga pripravite kar doma.
Recept:
Sestavine: 280 g zamrznjenih jagod /maline, borovnice... /, 100 g sladkorja, 160 ml sladke smetane
Potek: V električnem mešalniku zmešajte sadje in sladkor. Mešajte, dokler ni sadje grobo zmleto. Električni mešalnik naj le naprej melje, medtem pa počasi vlivajte smetano, dokler ni popolnoma vmešana.
Takoj postrezite, lahko pa sladoled tudi spravite v zamrzovalnik do enega tedna.
_________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Jul 2009 16:30 Naslov sporočila: |
|
|
Domači sladoled
Sestavine:
1 vrečka šlag pene
1,5 dl mleka
1 jogurtov lonček sladkorja
1 kisla smetana
1/2 l zmletega sadja
Postopek:
Šlag peno in mleko zmešamo, dodamo sladkor in sadje. Na koncu dodamo še kislo smetano. Napolnimo modelčke in postavimo v skrinjo.
Iz pol litra sadja pride približno 1,3 l sladoleda.
_________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Jul 2009 16:33 Naslov sporočila: |
|
|
Sladoled v 10 minutah!
Kaj rabimo:
- 1 skodelo mleka in smetane
- 2 žlici sladkorja
- mogoče aromo vanilije ali pa kakšnega sadja ...
- sol
- eno malo in eno veliko plastično vrečko (po možnosti takšno, ki se jo lahko zapre)
- veliko ledenih kock
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Navodila:
V veliko vrečko dajte ledene kocke in sol. Medtem v malo vrečko vlijte mešanico smetane in mleka, dodajte sladkor in po potrebi tudi kakšno aromo (priporočamo vanilijo).
Malo vrečko trdno zaprite - lahko si pomagate z elastiko. Manjšo vrečko dajte v veliko in tudi to trdno zaprite. Obe vrečki stresajte približno 5 minut - če vas bo zeblo v roke, si pomagajte z brisačo.
Ko se boste natresli, vzemite malo vrečko ven in jo polijte z ledeno vodo ali pa jo za nekaj minut pustite v hladilniku. Vrečko potem odprite in zlijte svojo umetnino v posodo –Sladoled bo narejen v 10 minutah.
Vir
_________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Jul 2009 16:43 Naslov sporočila: |
|
|
DOMAČI JAGODNI SLADOLED
Ker je čas svežih jagod in vroči dnevi, se najbolj prileže okusen domač jagodni sladoled.
Sestavine:
- 500 g svežih ali zamrznjenih jagod
- 0,50 l sladke smetane (2 sladki smetani)
- sladkor (količina po želji)
- 4 jajčni rumenjaki
- 2 zavitka vanilijevega sladkorja
Priprava:
Najprej operite jagode in jih v posodi zmečkajte z vilicami. Nato dodajte sladkor ter počakajte da se stopi. S paličnim mešalnikom jih zmiksajte. V drugi posodi stepite sladko smetano. V tretjo posodo dajte 4 rumenjake, sladkor in vanilin sladkor. Jajca penasto zmiksajte. Sladko smetano, penasto zmiksana jajca in zmiksane jagode z žlico premešajte in zlijte v posodo ter za vsaj en dan postavite v zamrzovalnik.
Dober tek!
Vir
_________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Jul 2009 17:05 Naslov sporočila: |
|
|
MALINOV-JOGURTOV SLADOLED
SESTAVINE za približno 10 porcij:
350 g malin, 300 ml navadnega jogurta, 300 ml malinovega jogurta z malo maščob, 55 g sladkorja v prahu.
PRIPRAVA:
Maline sesekljamo v mešalniku, dokler niso gladke, nato pa gladko zmes pretlačimo skozi cedilo, semena pa zavržemo. Malinov sok damo znova nazaj v mešalnik in dodamo malinov in navadni jogurt ter sladkor in vse dobro zmešamo.
Zmešano zmes prelijemo v ohlajeno plitvo plastično posodico, pokrijemo in za 1-1,5 ure postavimo v zmrzovalnik, dokler zmes ne postane kašasta. Tako ohlajeno zmes ponovno zvrnemo v ohlajeno posodo in jo z vilicami stepamo, da postane gladka. Nato jo znova damo v plastično posodo ter postavimo nazaj v zmrzovalnik, da se strdi.
Pred serviranjem jogurtov sladoled za 30 minut postavimo v hladilnik, da se nekoliko zmehča. Postrežemo ga lahko samega v kepicah ali z na koščke narezanim svežim sadjem (npr. z melono ali ananasom) in čokoladnimi palčkami.
MOŽNOSTI:
- Maline lahko nadomestimo s 350 g ene sledečih vrst sadja: s svežimi robidnicami, jagodami, mangom, marelicami ali breskvami.
- Za pripravo osvežujočega gostega mlečnega napitka lahko zmešamo nekaj kroglic jogurtovega sladoleda z mlekom in s sadjem.
KUHARSKI NASVET:
Sladoled lahko pripravimo v strojčku za pripravo sladoleda (delamo po navodilih proizvajalca).
TA DOMA PRIPRAVLJEN JOGURTOV SLADOLED JE SLASTEN IN ZDRAV SADNI NADOMESTEK ZA SLADOLED.
_________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Jul 2009 17:07 Naslov sporočila: |
|
|
To je en preprost sladoled:
je hitro gotov, ker že imaš zmrznjeno sadje:
sicer pa z jogurtom lahko takole:
1 jogurtov lonček jogurta (navadnega ali sadnega)
1 jogurtov lonček sladkorja (lahko tudi manj, če ni prekislo sadje)
2 jogurtova lončka sadnja (sadje je poljubno, ali gozdni sadeži mežano, ali samo borovnice ali samo jagode, ali mešano sadje, ali banane in borovnice itd...
Vse sestavine zmiksaš in daš v zamrzovalnik, vmes ko zmrzuje kar pogosto dobro premešaj, da se ne naredijo kristali (če je bolj vodeno sadje, bo večja nevarnost kristalov, če daš recimo večji delež banan, tega skorajda ni). Ko se zdi dovolj zmrznjeno, postrežeš. Če pustiš tak sladoled dolgo v zmrzovalniku bo trd, zato ga porabi čimprej in ga delaj za sproti.
Če želiš dodaš gornjim sestavinam tudi sneg iz beljaka, da bo bolj rahlo.
_________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Jul 2009 17:09 Naslov sporočila: |
|
|
"Priprava domačega sladoleda"
Zaupamo vam recept za zelo okusni sadni sladoled.
SADNI SLADOLED
Sestavine:
30 dag svežega sadja (jagode, banane, ...)
15 dag sladkorja v prahu
sok 1/2 limone
2,5 dl sladke smetane
1 vanilijev sladkor
Postopek izdelave:
Sadje in sladkor v prahu zmiksamo. Dodamo sok limone. Sladko smetano z vanilijevim sladkorjem stepemo. Smetano narahlo zamešamo s sadjem. Maso postavimo v zamrzovalnik in počakamo, da zmrzne.
_________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Jul 2009 17:14 Naslov sporočila: |
|
|
V prihajajočih vročih dneh je za nekatere samo misel na pitje vročega zelenega čaja absurdna. No če ste eden izmed ljubiteljev sladoleda in zelenega čaja, vam prilagam recept za domači sladoled z okusom zelenega čaja.
SESTAVINE:
-2 jajci
-3 velike žlice sladkorja
-200 ml sladke smetane
-1-2 veliki žlici zelenega čaja v prahu*
-2 veliki žlici vroče vode
-50ml vode
*matcha je za moje pojme predraga sestavina za sladoled. Predlagam nakup zelenega čaja sencha v prahu, ki se med drugim veliko uporablja v kuhinji. Na tržišču pa se dobi tudi cenejša matcha, vendar je v Sloveniji ne boste dobili zlahka.
PRIPRAVA:
1. Zmešajte jajca v posodi
2. Dodajte sladkor in vodo (50ml) ter dobro premešajte
3. Postavite zmes na štedilnik in ob majhnem ognju mešajte, dokler se zmes ne zgosti (ne pustite zavreti)
4. Ko je zmes gosta zmešajte zeleni čaj v prahu ter žlici vroče vode, ter ju dodajte gosti zmesi
5. Dobro zmešajte ter počakajte da se malce ohladi
6. Med tem stepite sladko smetano, vendar ne preveč. Naj ne nastane gosta smetana ampak le malce napihnjena smetana.
7. Ko končate s smetano jo dodajte sedaj že malce ohlajeni zmesi in dobro premešajte.
8. Ko boste vse to storili, vzemite posodo (predlagam ravno dno) in stopljeni sladoled vlijte vanjo.
9. Postavite v zmrzovlanik in na vsake 15-20 minut zmešajte sladoled z mešalnikom za stepanje smetane. S tem boste dosegli da bo sladoled kremast in ne trd. Po nekaj urah boste dobili okusen sladoled, s katerim boste lažje shjali vroče poletne dni.
_________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Jul 2009 17:17 Naslov sporočila: |
|
|
Sladoled iz zamrznjenega sadja
Slaščičarne in nakupovalna središča že ponujajo slastne okuse, ki nas osvežijo, dobro pa je, če si sladoled - zdrav in okusen, znamo pripraviti tudi doma. Poglejmo kako.
Za sladoled, ki bo v nas potešil željo po sladkem v toplih dneh, nas osvežil v vročih in tudi malo potešil lakoto, lahko brez večjih težav pripravimo doma. Danes lahko v trgovinah kupite aparat za pripravo sladoleda, ta sicer niti ni tako drag, ni pa nujno, da ga imate, če želite pripraviti zamrznjeno sladico.
Dober sladoled lahko pripravite s sestavinami, ki jih najdete na vrtu, v zamrzovalniku ali na kuhinjskih policah.
Sestavine ...
V tem času že lahko na našem vrtu naberemo domače jagode, v trgovini pa lahko, poleg njih, kupimo tudi drugo sadje, ki ga lahko porabimo za sladoled. Če se vam mudi in nimate časa, da bi sladoled iz sveže pripravljenega sadja zamrzovali, takšnega morate namreč v zamrzovalniku pustiti vsaj skozi noč, lahko domač sladoled pripravite tudi iz zamrznjenega sadja. V trgovinah je izbira zelo pestra.
Ko imamo pripravljeno sadje ( tukaj bi mogoče odsvetovali le banane, ki hitro počrnijo), si pripravimo še ostale sestavine, s katerimi bomo izboljšali svoj domač sladoled. Lahko mu dodamo med, sadni ali navadni jogurt, beli ali rjavi sladkor, kakšen vanilijin ali rumov ekstrakt, sladko ali kislo smetano in mleko. Pri pripravi moramo paziti le, da ne zmešamo preveč sestavin oziroma različnih okusov, saj to lahko pokvari okus našega sladoleda.
Primer 1
Sestavine: sveže jagode, sladka smetana, vanilijin sladkor, med, čokoladni preliv.
Jagode pretlačimo, dodamo nestepeno sladko smetano, vanilijin sladkor in žlico medu. Vse skupaj dobro premešamo in damo v zamrzovalnik, kjer sladoled pustimo približno 5 ur, lahko tudi več. Glavno je, da se strdi in da lahko sladoled postrežemo v oblikovano kepico. To potem okrasimo s svežo jagodo in prelijemo ali potrosimo s čokolado. Če želimo v sladoledu koščke sadja, potem sadje narežemo na kose in ga ne tlačimo. Tako narejen in serviran sladoled bo prav gotovo paša za oči in darilo za vaše brbončice. Pa še zelo enostavno ga je narediti!
Primer 2
Sestavine: zamrznjeno sadje ( mešanica malin, robid, ribeza in borovnic), sladka smetana, sladkor, preliv iz gozdnih sadežev.
Vse skupaj zmešate v gosto maso, sladkajte po okusu, lahko pa mu dodate tudi večje koščke čokolade. Spet postrežete, okrasite in ... takoj pojeste.
Primer 3
Če ste bolj vešči v kuhinji in želite nekaj več sestavin za vas sladoled, pa ga lahko naredite tudi tako:
Potrebujete:
- metlico za mešanje
- jajca
- 500 g čokolade
- pol litra sladke smetane
- sladkor
- 4 jajčni rumenjaki
- vanilijin sladkor
Priprava: Čokolado naribajte na večje ali manjše kose. Stepite smetano in jo dodajte. V drugo posodo dajte rumenjake, sladkor in vanilin sladkor. Vse skupaj zmešajte in zlijte v posodo ter za vsaj en dan postavite v zamrzovalnik. Za dobro vezavo sestavin lahko dodate tudi žličko ali dve vodke ali ruma. Alkohol namreč ne zmrzne in zato poskrbi, da je sladoled kompakten a vendarle mehak.
Za pripravo domačega sladoleda torej ne potrebujete dragih aparatov in posebnega kuharskega znanja, ampak le željo po pripravi sladoleda, okus, ki ga želite, in vsaj malo umetniške žilice, da boste sladoled tudi „ privlačno" servirali. Tu lahko pot prepustite svoji domišljiji. Servirajte ga z raznimi sadeži, s stepeno smetano, v zanimivih lončkih, kornetih,...
Domač sladoled je mogoče bolj občutljiv od tistih kupljenih, zato ga je dobro pojesti kar takoj, ko ga vzamemo iz zamrzovalnika. Če ga bomo zamrznili drugič, bo lahko zelo trd in bo zgubil svoj polni okus. Zaradi nastanka ledenih kristalov lahko postane bolj voden in zato tudi manj okusen.
Pa dober tek in veliko domišljije pri pripravi domačega sladoleda. In ne pozabite - vaja dela mojstra!
_________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Jul 2009 17:34 Naslov sporočila: |
|
|
_________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Jul 2009 17:38 Naslov sporočila: |
|
|
Ponujamo vam enostaven recept za figov sladoled. Navodila za pripravo:
Za 24 porcij potrebujemo:
8 jajc
100 g sladkorja
2 vanilijeva stroka
1 l sladke smetane
med
suhe fige – količina po želji
V posodo damo beljak, vanilijo, ki smo jo dobili, ko smo ostrgali notranjost vanilijeva stroka, in ves sladkor. Zmešamo v sneg.
Rumenjakom dodamo prej zmlete fige in približno tri velike žlice medu ter vse skupaj zmešamo. Nato dodamo vso smetano in približno tretjino snega. Vse skupaj zmešamo z mešalnikom. Na koncu dodamo preostali sneg, ki pa ga na rahlo zmešamo z metlico.
_________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Jul 2009 17:42 Naslov sporočila: |
|
|
Čokoladni sladoled-na bananinem mafinu
Sestavine:
sladoled
8 dag jedilne čokolade
10 dag sladkorja, 2 dl mleka
2 dl smetane za stepanje, 1 jajce
mafini
25 dag mehke moke, 15 dag sladkorja
15 dag banan, žlička limoninega soka
2,5 dl mleka, 6 dag masla, 1 jajce
2 dag zelenega popra v slanici
zavitek pecilnega praška
zavitek vaniljinega sladkorja
priprava:
Priprava sladoleda
Čokolado nalomimo na koščke in jo nad soparo raztopimo z malo mleka. V posebni skledi stepamo jajce s sladkorjem in mešanico zmešamo s preostalim mlekom, ki ga predhodno zavremo, in stopljeno čokolado. Spet postavimo na ogenj in segrevamo do vrelišča in ohladimo. Smetano stepemo in jo previdno vmešamo v čokoladno zmes. Mešanico zlijemo v aparat za izdelavo sladoleda ali v skledo z ledom, ki jo pokrijemo, damo v zamrzovalnik in mešanico vsako uro dobro premešamo. Po 4 urah je sladoled pripravljen.
Priprava mafinov
Sladkor zmešamo z moko, pecilnim praškom in vaniljinim sladkorjem. Iz banane in malo limoninega soka naredimo pire, ki ga dodamo zmesi moke in sladkorja. Primešamo mleko, jajce, stopljeno maslo in zeleni poper. Sestavine zmešamo v gladko testo, z njim napolnimo modele in pečemo 25 minut pri 180 °C.
Sladoled postrežemo na čokoladnem mafinu in prelijemo s kremo zabaione ali kakšnim drugim prelivom.
_________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|