Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 16 Jun 2008 14:34 Naslov sporočila: |
|
|
www.gobe.si/Gobe/OpisiGobSlike
Popečene gobe s pršutom
Pokapamo z vinom
Sestavine: 8 klobukov večjih jurčkov, 8 rezin kraškega pršuta, 8 lističev žajblja, 1 dl suhega belega vina, 4 žlice masla, sol, poper.
Klobuke jurčkov očistimo, solimo in popramo. Na vsak klobuk damo rezino pršuta (če so velike, jih prepognemo) in listič žajblja ter ju na klobuk pripnemo z zobotrebcem.
V ponvi segrejemo maslo in v približno 8 minutah z obeh strani popečemo klobuke. Pokapamo z vinom, pokrijemo in malo podušimo ter takoj postrežemo.
Nazadnje urejal/a trot 17 Okt 2008 12:20; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 17 Okt 2008 11:11 Naslov sporočila: |
|
|
www.marn.at/spletne-strani.html
----------------------------------------------------------
Marčne polževke ali marčnice
www.gobe.si/Gobe/OpisiGobSlike
Marčnice so izjemno cenjene gobe, zelo okusne so praktično na vse načine, lahko pa jih tudi vložimo. Marčna polževka (Marčnica) ali Hygróphorus marzúolus ima sicer ime po mesecu marcu, v glavnem pa raste konec aprila in maja. Iztekajoča se mila zima pa je tako pospešila tudi rast marčnic, ki jih nekateri gobarji upravičeno štejejo med najboljše gobe naših gozdov. Značilnost marčnice je, da raste zgodaj spomladi, ko sneg skopni, v iglastih in listnatih gozdovih včasih pod smrekami ali pod bukvami, ponavadi raste v skupinah, manjših ali v velikih šopih od marca do sredine maja. Spoznamo jo po sivem klobučku, debelih, razmaknjenih lističih in po debelem, krhkem mesu. Klobuk je velik med 4-10 centimetrov, sprva polkrožen, z močno podvihanim robom, nato je izbočen in zravnan, star pa na osredju nekoliko udrt, pepelno siv, gladek, suh in precej debelo mesnat. Nabrane se v hladilniku ohranijo le dan ali dva, lahko pa jih posušimo, zamrznemo in kot že rečeno vložimo v kis. Njena uporabnost je enkratna, dejansko odlična in vsestranska, saj jo lahko pripravimo na najrazličnejše načine podobno kakor večino ostalih gob, od juh, z jajci, na žaru, pa vse do rižot, testenin, mesa in še kaj drugega. Marčnice so zaradi letnega časa, ko rastejo, zanimive tudi v kombinacijah s šparglji, koprivami, čemažem in še čim sezonskim. Marčno polževko boste težko zamenjali s strupenimi gobami, ker so v tem letnem času gobe zelo redke, pa še od tistih, ki so, ji ni nobena niti malo podobna.
Široki rezanci morje in gozd
Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag širokih rezancev, 30 dag mešanih morskih sadežev (sipe, kapesante, kozice, škampi, klapavice,…), 40 dag marčnic, 3 žlice oljčnega olja, pločevinko pelatov (40 dag), 1 čebulo, 2 stroka česna, 0,5 dl belega vina, sol, sveže mleti poper in 1 žlico svežega sesekljanega peteršilja.
Marčnice očistite in narežite na kocke. Na oljčnem olju prepražite čebulo, dodajte narezane morske sadeže, gobe in strt česen. Dobro prepražite in zalijte z vinom. Ko vino izpari, dodajte zmiksane pelate, solite in popoprajte po okusu, prevrite in prelijte preko kuhanih in odcejenih rezancev. Postrezite s sesekljanim peteršiljem in naribanim parmezanom.
Rižota z marčnicami in šparglji
Za 4 osebe potrebujemo: 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna,50 dag svežih špargljev, 40 dag svežih marčnic, 2 žlici masla, 40 dag riža arborio, 1 l mesne juh in sol.
V večji kozici razpustite polovico masla, na njem popražite očiščeno in sesekljano čebulo ter olupljene in narezane šparglje. Dodajte riž in oprane ter na kocke narezane marčnice, malo popražite in postopoma prilivajte juho, vedno ko se ta vpije, in premešajte. Ko riž postane že skoraj čisto mehak, dodajte preostalo maslo. Premešajte, še malo podušite in solite po potrebi. Takoj postrezite z naribanim parmezanom ali drugim trdim sirom.
Z marčnicami polnjene postrvi
Za 4 osebe potrebujemo: 4 sveže postrvi težke okrog 30 dag, 40 dag svežih marčnic, 2 žlici oljčnega olja, 1 žlico drobtin, 1 strok česna, jajce, sol, sveže mlet poper, koruzno moko in olje za peko.
Postrvi očistite, osušite in solite. Marčnice narežite in jih prepražite na oljčnem olju, jih solite in popoprajte ter stresite v posodo. Dodajte drobtine, sesekljan česen in jajce. S tako pripravljenim nadevom napolnite postrvi, jih zataknite z zobotrebcem, povaljajte v koruzni moki in jih z obeh strani specite na vročem olju. Pečene naložite na krožnike, jih pokapajte z oljčnim oljem in postrezite z blitvo in krompirjem ali s zelenjavo.
Piščanec z marčnicami
Za 4 osebe potrebujemo: 1 piščanca (1,5 kg), malo moke, 2 čebuli, 40 dag svežih marčnic, 3 žlice olja koruznih kalčkov, 1 dl belega vina, 2 strta stroka česna, 1 dl vode ali kokošje juhe, 1 dl sladke smetane, 1 žlico svežega sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.
Piščanca razkosajte na osem delov, ga solite in popoprajte ter povaljajte v moki. Kose piščanca z vseh strani popecite na olju koruznih kalčkov. Preložite ga na krožnik in na preostalem olju prepražite sesekljani čebuli. Dodajte očiščene in na lističe narezane marčnice, malo popražite, zalijte z belim vinom in vodo ter začinite s česnom. V nastali omaki kose piščanca dušite še 30 minut. Kose piščanca porazdelite po krožnikih. Omaki prilijte še smetano, jo posujte s sesekljanim peteršiljem in dobro prevrite, da se malo zgosti. Omako prelijte prek piščanca in postrezite z dušenim rižem ali s testeninami.
Nazadnje urejal/a trot 15 Jan 2009 10:57; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 17 Okt 2008 12:18 Naslov sporočila: |
|
|
Štorovke
www.gobe.si/Gobe/OpisiGobSlike
Kot štorovke sta mišljeni prava štorovka ali mraznica in mala štorovka ali jelševka, da ne bi prišlo do posploševanja in bi jedli kar vse gobe, ki rastejo na štorih.
Prava štorovka ali mraznica je rumenkasto ali umazano sive barve ter je posejana z rjavo-črnimi luskicami. Med klobukovim robom in kocenom je pri mladih mrena, ki pozneje poči, a zapusti na kocenu obroček. Raste jeseni v velikih skupinah po trhlih štorih in koreninah. Podobno velja tudi za malo štorovko ali jelševko, le da je klobuk cimetno-rjav, na robovih temnejši in voden. Raste kakor žveplenjača, s katero jo lahko zamenjamo, večkrat z njo celo pomešana, zato je treba dobro paziti na razlike. Če pri določevanju štorovk upoštevamo, da imajo obstojen obroček in luskice po betu, ne more priti do nevarnih zamenjav. Nekatere podobne vrste gob iz rodu kučmic so smrtno strupene, vendar nimajo luskic na betu, uspevajo pa samo na štorih iglastega drevja. Napite z vodo imajo prosojno obrobje, tako da skozi meso klobučka prosevajo lističi. Velja pa naj opozorilo, da surove niso užitne in jih je potrebno dobro toplotno obdelati. Pri starejših štorovkah kocen ni uporaben, najboljše pa so, dokler je med klobukovim robom in kocenom še mrena. Malo štorovko pa lahko tudi uspešno umetno gojimo in je zelo cenjena. Nabiramo cele šope gob in klobuke ločimo od pecljev šele tik pred pripravo. V prodaji so te gobe zelo poredko, mogoče večkrat vložene v kis, v hladilniku se ohranijo nekaj dni, s sušenjem in zamrzovanjem si ni vredno delati opravka, so pa odlične vložene v kis. Štorovke so vsestransko uporabne, saj se lahko pripravijo na najrazličnejše načine podobno kakor večino drugih gob.
Porova juha s štorovkami
Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag pora, 25 dag krompirja, 1,2 l mesne juhe ali vode, 2 žlici olja, 1 žlico moke, 1 strt strok česna, 1 dl sladke smetane, malo sesekljanega peteršilja, 20 dag svežih štorovk, sol in sveže mlet poper.
Na olju prepražite očiščen in na kolobarje narezan por ter na kocke narezan očiščen krompir. Pomokajte, zalijte z juho, začinite in kuhajte, da se por in krompir zmehčata. Nazadnje zalijte še s sladko smetano, prevrite in potresite z očiščenimi in dobro prepraženimi štorovkami ter sesekljanim peteršiljem in takoj postrezite.
Oranžna rižota s štorovkami
Za 5 oseb potrebujemo: 40 dag buče z oranžnim mesom, 30 dag svežih štorovk, 5 rezin mesnate slanine, 3 žlice masla, 40 dag riža arborio, 1 dl suhega belega vina, 7 dl mesne juhe, sol, sveže mlet poper in 10 dag sveže naribanega parmezana.
Bučo olupite, ji odstranite semena in jo narežite na majhne koščke. Na stopljenem maslu popražite na trakove narezano slanino in dodajte bučo in očiščene štorovke ter dušite 15 minut. Dodajte riž, nekaj minut dušite, prilijte vino in ko ga riž vpije začnite postopoma dodajati juho. Kuhajte in občasno premešajte, dokler riž ne vpije juhe. Dodajte novo in ponavljajte, dokler riž ne bo kuhan. Nazadnje solite in popoprajte po okusu, vmešajte parmezan ter takoj postrezite.
Krompirjev gratin s štorovkami
Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg kuhanega krompirja, 1 strok česna, 1 žlico masla, 40 dag svežih štorovk, 15 dag naribanega poljubnega sira, sol, sveže mleti poper, 0,5 l sladke smetane, 2 dl mleka, 2 rumenjaka.
Krompir olupite in ga narežite na tanke rezine. Ognjevaren keramični ali stekleni pekač namastite z maslom in ga obsujte s sesekljanim česnom. Tretjino krompirja položite v pekač, dodajte očiščene in prepražene štorovke, začinite s soljo in poprom ter potresite s tretjino sira. Prekrijte z naslednjo tretjino krompirja in postopek nadaljujte, dokler ne porabite vseh štorovk, sira in krompirja. Zmešajte sladko smetano, mleko in rumenjaka ter preliv enakomerno prelijte po krompirju. Pecite 40 minut v na 150 stopinj Celzija ogreti pečici, nato temperaturo zvišajte na 220 stopinj Celzija in površino v 15 minutah zlato rjavo zapecite. Jed lahko postrežete samostojno ali pa kot prilogo k mesu ali ribi.
Osličev file s štorovkami
Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag osličevih filejev, sveže stisnjen sok polovice limone, 3 žlice ostre moke, 5 dag masla, 30 dag svežih štorovk, 5 žlic kisle smetane, 2 strta stroka česna, 1 žlico sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.
Osličeve fileje očistite, solite, popoprajte in jih pokapajte z limoninim sokom. Povaljajte jih v moki in jih z obeh strani specite na vročem maslu. Preložite jih na ogret krožnik in postavite na toplo. Na preostalem maslu prepražite očiščene štorovke, dodajte česen, kislo smetano, in zavrite ter tako pripravljeno omako prelijte preko ribjih filejev, jih posujte s peteršiljem in postrezite s slanim kuhanim krompirjem. _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 21 Okt 2008 09:36 Naslov sporočila: |
|
|
Makaroni z lisičkami
www.gobe.si/Gobe/OpisiGobSlike
SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
2 čebuli, 100 g mesnate slanine, 300 g svežih lisičk, 400 g makaronov, sol, 2 žlici olja, 25 g masla, 150 g crème fraîche, poper, šopek drobnjaka in 2 žlici majaronovih listkov.
Makaroni z lisičkamiČebulo olupimo in drobno sesekljamo. Slanino narežemo na ozke trakove. Lisičke na hitro oplaknemo v skledi vode, po potrebi očistimo in večje razpolovimo. Makarone po navodilu na zavitku skuhamo v slanem kropu in kuhane temeljito odcedimo. V ponvi segrejemo olje in na njem na hitro opražimo slanino, da postane hrustljava. S penovko jo poberemo iz ponve. V ponev damo maslo in ga razpustimo. Dodamo čebulo in lisičke ter med mešanjem pečemo tako dolgo, da vsa tekočina izpari. Takrat dodamo crème fraîche in opraženo slanino ter omako pogrejemo. Drobnjak oplaknemo, otresemo in kratko nastrižemo. Eno žlico majarona sesekljamo. Omako dosolimo in popopramo ter ji primešamo drobnjak in sesekljan majaron. Ponudimo jo z odcejenimi makaroni. Jed okrasimo še s celim majaronom.
Po tem receptu lahko pripravimo tudi šampinjone, samonikle ali gojene ostrigarje, kostanjevke in jurčke. _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 16 Jul 2009 08:08 Naslov sporočila: |
|
|
Gobe z zelenjavo v pečici
Ne pozabimo na začimbe
Sestavine: 70 dag različnih gob (jurčki, lisičke, šampinjoni), 1 rdeča paprika, 40 dag stebelne zelene, 2 bučki, 1 rdeča čebula, 2 paradižnika, 2 stroka česna, parmezan, olivno olje, sol, poper.
Gobe očistimo in narežemo. Papriko, bučki in stebelno zeleno narežemo. Paradižnik, česen in čebulo nasekljamo. Pečico ogrejemo na 210 stopinj Celzija. V ponvi segrejemo 4 žlice olja in popražimo gobe.
Dodamo papriko, stebelno zeleno, bučke, česen in čebulo in dušimo še nekaj minut. Odstavimo in vmešamo še paradižnik. Solimo, popramo. Vse skupaj stresemo v nepregorno posodo. Potresemo z naribanim parmezanom, pokapamo z oljem in za približno 15 minut postavimo v pečico.
RECEPTI GOBE RAZNI _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 08 Okt 2009 08:02 Naslov sporočila: |
|
|
Kroketi iz krompirja in jurčkov
Jurčke najprej prepražimo
Sestavine: 800 g krompirja, 200 g jurčkov (teža očiščenih), 3 drobna jajca, 3 ali 4 žemlje, svež majaron, 20 g masla, olje za cvrenje, sol, poper.
Neolupljen krompir skuhamo, ga olupimo in pretlačimo. Jurčke očistimo in drobno narežemo. Popražimo jih na maslu in dodamo pretlačenemu krompirju.
Krompir skuhamo, ga olupimo in ohladimo.
Začinimo s soljo, poprom in majaronom ter počakamo, da se masa ohladi. Vmešamo rumenjake in z vlažnimi rokami oblikujemo krokete. Žemlje zmeljemo v multipraktiku.
Beljake s ščepcem soli stepemo v trd sneg. Krokete povaljamo v snegu in v zmleti krušni sredici ter jih ocvremo jih v vročem olju. _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 08 Okt 2009 08:03 Naslov sporočila: |
|
|
Kostanjev kolač s cimetom
Zamisel za jesensko sladico
Prišla je jesen, čas kostanjevih dobrot.
Sestavine: 4 jajca, ščepec soli, 189 g sladkorja, 180 g masla, pol žličke cimeta, 400 g kostanjevega pireja, 1 žlica ruma, 100 g mletih mandljev.
Rumenjake ločimo od beljakov in iz beljakov, 30 g sladkorja in ščepca soli stepemo trd sneg. Preostali sladkor, maslo, rumenjake in pol žličke cimeta penasto umešamo. Dodamo kostanjev pire, mandlje in rum.
Mešamo, da dobimo gladko maso (če je pregosta, dodamo žlico ali dve mleka). Na koncu rahlo vmešamo sneg iz beljakov. Pekač (premera 24 cm) namastimo in obložimo s papirjem za peko ter nanj nadevamo maso.
Pečemo približno 45 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 stopinj Celzija. _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 16 Nov 2009 10:13 Naslov sporočila: |
|
|
Dežniki v paradižnikovi omaki
Pripravite okusne gobe
Sestavine: 6 mladih orjaških dežnikov (marel), 5 strokov česna, šopek peteršilja, 50 g masla, 3 žlice drobtin, jušna kocka, žlica paradižnikovega koncentrata, sol, poper, mleta sladka paprika, 500 ml vode, moka.
Mlade dežnike očistimo in narežemo na rezance. Na drobno nasekljamo česen in peteršilj.
Na maslu prepražimo drobtine, dodamo še česen, in ko zadiši, dodamo še peteršilj. Zalijemo s pol litra vroče vode, v kateri smo prej raztopili jušno kocko, nato še solimo, popramo, dodamo mleto sladko papriko in paradižnikov koncentrat.
Počakamo, da zavre, nato pa dodamo še narezane gobe in kuhamo še 20 minut. Če je treba, zgostimo s podmetom iz moke.
___ Tako pa jih lahko shranite dokler se ne odprejo _______ _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 16 Nov 2009 10:26 Naslov sporočila: |
|
|
GOBE Z JAJCI
Priprava:
Sestavine:
50 dag gob,
4 jajca,
1 manjša čebula,
1 manjša paprika,
1 paradižnik,
3 žlice olja,
timijan, majaron,
sol in poper po okusu,
1 žlička peteršilja.
Gobe očistimo in jih narežemo na lističe. Na olju popražimo čebulo in papriko, dodamo paradižnik in pražimo, da izpari vsa voda. Dodamo gobe in jih dušimo v pokriti posodi do suhega. Solimo, dodamo timijan in majaron in vmešamo razžvrkljana jajca. Pečemo tako dolgo, da se strdijo. Pred serviranjem dodamo še sveži peteršilj in poper.
 _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|