trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 08 Dec 2009 10:56 Naslov sporočila: Božični kruh |
|
|
Božični kruh je že zelo »stara« in tradicionalna sladica tega prezničnega meseca. Po nekaterih virih naj bi bili prvi recepti stari že okoli štiristo let. Bogatost kruha in sestavine so bojda nekdaj zelo varirale, glede na premožnost tistega, ki jo je pripravljal. Naj po praznikih zadiši!
Božični kruh
Recept za sladek kruh z rozinami, kandiranim sadjem in mandlji.
Sestavine:
Kvas - svež 30gr
Kravje mleko - manj mastno 1,3dl
Sladkor - beli 60gr
Pšenična bela moka 330gr
Sol
Vanilijev sladkor 1 kos
Klinčki
Limonina lupina
Maslo 140gr
Kandirano sadje 150gr
Rum 20gr
Rozine 100gr
Mandlji 100gr
Sladkor - v prahu
Priprava:
V posodi pripravimo kvasec iz kvasa, malo mleka in ščepca sladkorja.
Po nekam minutah kvasec dodamo v posodo k moki, prilijemo še preostalo mleko, dodamo sol, sladkor, vanilijev sladkor, mlete klinčke in limonino lupinico.
Iz vseh stvari zgnetemo gladko testo in ga pustimo vzhajati približno 1 uro.
Kandirano sadje 2 uri namakamo v rumu.
Nato v testo vgnetemo še zmehčano maslo, rozine, kandirano sadje in sesekljane mandlje. Dobro pregnetemo in pustimo vzhajati še pol ure.
Ozek pekač namastimo in vanj stresemo testo. Pustimo ga še nekaj časa, da vzhaja.
Božični kruh nato pečemo 45 minut na 200° C.
Ko je štruca pečena jo premažemo s stopljenim maslom in posujemo s sladkorjem v prahu. _________________ www.google.si |
|