Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 



Slastno z žara

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    PC POWER MIX Seznam forumov -> KULINARIKA
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 27 Maj 2010 13:23    Naslov sporočila: Slastno z žara Odgovori s citatom




Prišli so dnevi, ko je nad mnogimi vrtovi opaziti sledi dima, vonjave pa se širijo čez ograje. Da bi z vašega žara še posebej mamljivo dišalo, vam ponujamo nekaj preizkušenih receptov.

____________________________________________________



Skuša na žaru

Sestavine:

6 srednje velikih skuš

žlička svežega rožmarina

2 žlici limoninega soka

sol

poper

0,5 dcl oljčnega olja

3 stroki česna

1 velika žlica sesekljane sveže bazilike

Priprava:

Ribe splaknemo pod tekočo vodo in jih osušimo s papirnatimi brisačami. V notranjost vsake skuše damo malo rožmarina, solimo in popramo. Pokapamo z limoninim sokom in jih položimo na vroč žar. Pečemo na vsaki strani približno 5 minut, odvisno od velikosti rib. Pazimo, da je žar dobro očiščen in segret, da se nanj ne prijemajo. Česen stisnemo v olje, dodamo sesekljano baziliko in z njim premažemo pečene skuše.

________________________________________________


Ražnjiči s sirom in polento

Sestavine:

700 g svinjske ribice

2 žlici začimbne mešanice za žar

20 paradižnikov češnjevcev

20 dag edamca

Za polento:

20 dag instant polente

1 žlička soli

30 g masla

voda

Priprava:

Skuhamo poleto po navodilih z embalaže, primešamo maslo. Še vročo vlijemo v manjši pekač in pustimo, da se ohladi. Svinjsko ribico zrežemo na zrezke in jih malo potolčemo, sir narežemo na debelejše paličice. Zrezke popramo in solimo. Na vsakega damo sirovo palčko in zvijemo. Roladice nabadamo na lesene palčke - med mesne zvitke damo češnjevec. Položimo na vročo rešetko žara in pečemo z vsake strani približno 5 minut. Istočasno damo na žar na rezine narezano polento in jo lepo zlato popečemo.

_________________________________________________



Solata k jedem z žara

Sestavine:

200 g mocarele

200 g rukole

nekaj črnih oliv brez koščic

2 mladi čebuli

paradižnik češnjevec

Za solatni preliv:

1 dcl dobrega oljčnega olja

sok ene limone

žlička naribane limonine lupine

2 stroka česna

2 žlici sesekljane sveže bazilike

sol

poper

Priprava:

Rukolo operemo, odcedimo. Mocarelo narežemo na kockice, češnjevec razpolovimo. V veliko skledo narežemo še mlado čebulo in dodamo olive. Iz oljčnega olja, limoninega soka in lupinice, stisnjenega česna, bazilike, soli in popra pripravimo solatni preliv. Previdno premešamo in ponudimo.

_________________________________________________



Vroča omaka za jedi z žara

Sestavine:

2 žlici olja

2 šalotki

1/3 skodelice sesekljane stebelne zelene

1 žlica stisnjenega česna

1 žlica sladke paprike

1/2 žličke ostre paprike

3/4 skodelice kečapa

1/2 skodelice piva

1/4 skodelice jabolčnega kisa

1 žlica worcesterske omake

Priprava:

Segrejemo olje, dodamo čebulo in zeleno ter pražimo približno pet minut, da se oboje zmehča. Dodamo česen, papriko, čez minuto še kečap, kis, pivo in worcestersko omako. Zmanjšamo ogenj in mešamo približno pol ure, da se omaka zgosti. Lahko jo naredimo vnaprej in hranimo v hladilniku.

_________________________________________________


Marinirana zelenjava z žara

Sestavine:

1 glava čebule

2 bučki

1 storž mlade koruze

10 češnjevih paradižnikov

10 šampinjonov

2 zeleni papriki

Za marinado:

3 žlice oljčnega olja

2 žlici kisa

2 žlici sesekljanih zelišč (rožmarin, bazilika, origano ...)

1 žlica stisnjenega česna

1/4 žlice soli

1/4 žlice sveže mletega popra

ščep mlete rdeče paprike

Priprava:

Zmešamo sestavine za marinado in damo vanjo na velike kose narezano zelenjavo; češnjevce in šampinjone dodamo cele. Pustimo, da se marinira približno 3 ure, potem zelenjavo nataknemo na lesene palčke in pečemo na žaru 7 do 9 minut.

__________________________________________________




Pečena solata

Sestavine:

6 zrelih paradižnikov

2 zeleni papriki

1 glava čebule

kis

olje

origano

Priprava:

Papriko in paradižnike pečemo cele na žaru, občasno jih obrnemo. Po sedmih minutah jih umaknemo z olja. Paradižnik narežemo na rezine, papriko olupimo, odstranimo semena in jo narežemo na trakove. Oboje damo za dobro uro v skledo z malo vode, ki smo ji primešali malo kisa in ščepec soli. Čebulo narežemo na lističe, dodamo ji odcejene paradižnike in papriko, začinimo z oljem, s soljo in poprom. Posujemo še s sesekljanim origanom in ponudimo.

__________________________________________________




Jagnjetina v zeliščni marinadi

Sestavine:

8 jagnječjih kotletov ali zrezkov

4 stroki česna

1 žlička origana

1 žlička žajblja

1 žlička rožmarina

1 žlička bazilike

sok 1 limone

oljčno olje

sol

poper

Priprava:

V kotlete ali zrezke na robovih zarežemo, da se ne bi pri pečenju vihali. Potem jih damo v plitko posodo in jih prelijemo z marinado, ki jo pripravimo tako: v možnarju pomešamo sesekljan česen, sveža zelišča in vse skupaj dobro stolčemo, dolijemo limonin sok, olje in premešamo. Marinado z zrezki damo v hladilnik vsaj za dve uri. Potem zrezke odcedimo in pečemo na vročem žaru, vmes jih nekajkrat premažemo z marinado. Ko so pečeni, še vroče damo v posodo za serviranje, solimo, popramo in prelijemo z ostankom marinade.

__________________________________________________



Mešano meso na žaru

Sestavine:

1,5 kg mešanega mesa (vratovina, kotleti, piščančja bedra, mleto meso ...)

8 dcl svetle sojine omake

5 dag gustina

1 žlička čilija

3 stroki česna

4 glavice čebule

oljčno olje

sol

Priprava:

V skodeli dobro premešamo sojino omako, gustin, sol in stisnjen česen. Meso solimo in mariniramo z vseh strani. Na ostanek marinade damo mleto meso, vse dobro premešamo, potem postavimo na hladno in pokrijemo. Po kosih mesa nakapljamo oljčno olje in pustimo, da odstoji pol ure. Potem ga polagamo na žar (piščančje meso mora biti vedno na mestu, kjer je vročina šibkejša), iz mletega mesa napravimo pleskavice. Meso obrnemo, ko se na zgornji strani pokaže mesni sok. Pečeno meso dajemo v posodo, v kateri je čebula, narezana na kolute.

_________________________________________________



Rostbif na žaru (v pečici)

Sestavine:

80 dag rostbifa

4 žlice olja

1 glava čebule

1 mala zelena paprika

1 feferon

pol limone

1 žlička sladke paprike

worcestrska omaka

3 žlice vinskega kisa

kozarček konjaka

poper

sol

Priprava:

V plitki posodi zmešamo olje, kis, nekaj kapljic worcesterske omake, limonin sok, sol, sladko papriko in sveže mlet poper. Dodamo sesekljano čebulo, zeleno papriko in feferon. V marinado damo meso, pokrijemo in pustimo dve uri. Potem vzamemo meso iz marinade, ga na hitro obrišemo, povežemo s kuhinjsko vrvico, ga nabodeno na raženj in damo v pečico, ki smo jo segreli na 250 stopinj C. Pod meso podstavimo pekač z marinado in meso občasno polivamo z njo. Ko se na mesu naredi skorjica, zmanjšamo temperaturo na 200 stopinj C. Precedimo marinado in jo na štedilniku malo pokuhamo. Ko dobi meso lepo barvo, ga vzamemo z ražnja, položimo na kovinski pladenj, prelijemo s segretim konjakom in prižgemo. Omako od pečenja ponudimo posebej.



_________________
www.google.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    PC POWER MIX Seznam forumov -> KULINARIKA Časovni pas GMT
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
    Darkness 1.2 template by Griffin
Copyright © 2003-2004 Griffin Webpages; All rights reserved