trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 27 Maj 2010 13:23 Naslov sporočila: Slastno z žara |
|
|
Prišli so dnevi, ko je nad mnogimi vrtovi opaziti sledi dima, vonjave pa se širijo čez ograje. Da bi z vašega žara še posebej mamljivo dišalo, vam ponujamo nekaj preizkušenih receptov.
____________________________________________________
Skuša na žaru
Sestavine:
6 srednje velikih skuš
žlička svežega rožmarina
2 žlici limoninega soka
sol
poper
0,5 dcl oljčnega olja
3 stroki česna
1 velika žlica sesekljane sveže bazilike
Priprava:
Ribe splaknemo pod tekočo vodo in jih osušimo s papirnatimi brisačami. V notranjost vsake skuše damo malo rožmarina, solimo in popramo. Pokapamo z limoninim sokom in jih položimo na vroč žar. Pečemo na vsaki strani približno 5 minut, odvisno od velikosti rib. Pazimo, da je žar dobro očiščen in segret, da se nanj ne prijemajo. Česen stisnemo v olje, dodamo sesekljano baziliko in z njim premažemo pečene skuše.
________________________________________________
Ražnjiči s sirom in polento
Sestavine:
700 g svinjske ribice
2 žlici začimbne mešanice za žar
20 paradižnikov češnjevcev
20 dag edamca
Za polento:
20 dag instant polente
1 žlička soli
30 g masla
voda
Priprava:
Skuhamo poleto po navodilih z embalaže, primešamo maslo. Še vročo vlijemo v manjši pekač in pustimo, da se ohladi. Svinjsko ribico zrežemo na zrezke in jih malo potolčemo, sir narežemo na debelejše paličice. Zrezke popramo in solimo. Na vsakega damo sirovo palčko in zvijemo. Roladice nabadamo na lesene palčke - med mesne zvitke damo češnjevec. Položimo na vročo rešetko žara in pečemo z vsake strani približno 5 minut. Istočasno damo na žar na rezine narezano polento in jo lepo zlato popečemo.
_________________________________________________
Solata k jedem z žara
Sestavine:
200 g mocarele
200 g rukole
nekaj črnih oliv brez koščic
2 mladi čebuli
paradižnik češnjevec
Za solatni preliv:
1 dcl dobrega oljčnega olja
sok ene limone
žlička naribane limonine lupine
2 stroka česna
2 žlici sesekljane sveže bazilike
sol
poper
Priprava:
Rukolo operemo, odcedimo. Mocarelo narežemo na kockice, češnjevec razpolovimo. V veliko skledo narežemo še mlado čebulo in dodamo olive. Iz oljčnega olja, limoninega soka in lupinice, stisnjenega česna, bazilike, soli in popra pripravimo solatni preliv. Previdno premešamo in ponudimo.
_________________________________________________
Vroča omaka za jedi z žara
Sestavine:
2 žlici olja
2 šalotki
1/3 skodelice sesekljane stebelne zelene
1 žlica stisnjenega česna
1 žlica sladke paprike
1/2 žličke ostre paprike
3/4 skodelice kečapa
1/2 skodelice piva
1/4 skodelice jabolčnega kisa
1 žlica worcesterske omake
Priprava:
Segrejemo olje, dodamo čebulo in zeleno ter pražimo približno pet minut, da se oboje zmehča. Dodamo česen, papriko, čez minuto še kečap, kis, pivo in worcestersko omako. Zmanjšamo ogenj in mešamo približno pol ure, da se omaka zgosti. Lahko jo naredimo vnaprej in hranimo v hladilniku.
_________________________________________________
Marinirana zelenjava z žara
Sestavine:
1 glava čebule
2 bučki
1 storž mlade koruze
10 češnjevih paradižnikov
10 šampinjonov
2 zeleni papriki
Za marinado:
3 žlice oljčnega olja
2 žlici kisa
2 žlici sesekljanih zelišč (rožmarin, bazilika, origano ...)
1 žlica stisnjenega česna
1/4 žlice soli
1/4 žlice sveže mletega popra
ščep mlete rdeče paprike
Priprava:
Zmešamo sestavine za marinado in damo vanjo na velike kose narezano zelenjavo; češnjevce in šampinjone dodamo cele. Pustimo, da se marinira približno 3 ure, potem zelenjavo nataknemo na lesene palčke in pečemo na žaru 7 do 9 minut.
__________________________________________________
Pečena solata
Sestavine:
6 zrelih paradižnikov
2 zeleni papriki
1 glava čebule
kis
olje
origano
Priprava:
Papriko in paradižnike pečemo cele na žaru, občasno jih obrnemo. Po sedmih minutah jih umaknemo z olja. Paradižnik narežemo na rezine, papriko olupimo, odstranimo semena in jo narežemo na trakove. Oboje damo za dobro uro v skledo z malo vode, ki smo ji primešali malo kisa in ščepec soli. Čebulo narežemo na lističe, dodamo ji odcejene paradižnike in papriko, začinimo z oljem, s soljo in poprom. Posujemo še s sesekljanim origanom in ponudimo.
__________________________________________________
Jagnjetina v zeliščni marinadi
Sestavine:
8 jagnječjih kotletov ali zrezkov
4 stroki česna
1 žlička origana
1 žlička žajblja
1 žlička rožmarina
1 žlička bazilike
sok 1 limone
oljčno olje
sol
poper
Priprava:
V kotlete ali zrezke na robovih zarežemo, da se ne bi pri pečenju vihali. Potem jih damo v plitko posodo in jih prelijemo z marinado, ki jo pripravimo tako: v možnarju pomešamo sesekljan česen, sveža zelišča in vse skupaj dobro stolčemo, dolijemo limonin sok, olje in premešamo. Marinado z zrezki damo v hladilnik vsaj za dve uri. Potem zrezke odcedimo in pečemo na vročem žaru, vmes jih nekajkrat premažemo z marinado. Ko so pečeni, še vroče damo v posodo za serviranje, solimo, popramo in prelijemo z ostankom marinade.
__________________________________________________
Mešano meso na žaru
Sestavine:
1,5 kg mešanega mesa (vratovina, kotleti, piščančja bedra, mleto meso ...)
8 dcl svetle sojine omake
5 dag gustina
1 žlička čilija
3 stroki česna
4 glavice čebule
oljčno olje
sol
Priprava:
V skodeli dobro premešamo sojino omako, gustin, sol in stisnjen česen. Meso solimo in mariniramo z vseh strani. Na ostanek marinade damo mleto meso, vse dobro premešamo, potem postavimo na hladno in pokrijemo. Po kosih mesa nakapljamo oljčno olje in pustimo, da odstoji pol ure. Potem ga polagamo na žar (piščančje meso mora biti vedno na mestu, kjer je vročina šibkejša), iz mletega mesa napravimo pleskavice. Meso obrnemo, ko se na zgornji strani pokaže mesni sok. Pečeno meso dajemo v posodo, v kateri je čebula, narezana na kolute.
_________________________________________________
Rostbif na žaru (v pečici)
Sestavine:
80 dag rostbifa
4 žlice olja
1 glava čebule
1 mala zelena paprika
1 feferon
pol limone
1 žlička sladke paprike
worcestrska omaka
3 žlice vinskega kisa
kozarček konjaka
poper
sol
Priprava:
V plitki posodi zmešamo olje, kis, nekaj kapljic worcesterske omake, limonin sok, sol, sladko papriko in sveže mlet poper. Dodamo sesekljano čebulo, zeleno papriko in feferon. V marinado damo meso, pokrijemo in pustimo dve uri. Potem vzamemo meso iz marinade, ga na hitro obrišemo, povežemo s kuhinjsko vrvico, ga nabodeno na raženj in damo v pečico, ki smo jo segreli na 250 stopinj C. Pod meso podstavimo pekač z marinado in meso občasno polivamo z njo. Ko se na mesu naredi skorjica, zmanjšamo temperaturo na 200 stopinj C. Precedimo marinado in jo na štedilniku malo pokuhamo. Ko dobi meso lepo barvo, ga vzamemo z ražnja, položimo na kovinski pladenj, prelijemo s segretim konjakom in prižgemo. Omako od pečenja ponudimo posebej.
_________________ www.google.si |
|