Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 22 Jan 2008 13:30 Naslov sporočila: Domače žgane pijače |
|
|
Amaretto
iz mareličnih koščic, včasih dodam tudi kako breskvino....
SESTAVINE:
50 mareličnih koščic
1/2 litra žganja
20 dag sladkorja
2 dl vode
PRIPRAVA:
Koščice pustimo na zraku vsaj dva dni, da se posušijo, nato jih stolčemo s kladivom za meso, stresemo v velik steklen kozarec in zalijemo z žganjem. Zaprto postavimo za najmanj mesec dni na sonce. Iz vode in sladkorja skuhamo sirup, ga ohladimo in zlijemo k precejenemu žganju. Žganje in sirup naj bosta enake temperature, da ne postane liker moten.
Nazadnje urejal/a trot 22 Jan 2008 13:46; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 22 Jan 2008 13:30 Naslov sporočila: |
|
|
Borovničev liker
liker za dame in gospode, ki ne ljubijo preveč močnih pijač
SESTAVINE:
1 kg borovnic
1 kg sladkorja
1 vanilijev strok
1 l žganja
1 l vode
PRIPRAVA:
Vse sestavine segrejemo do vretja, ohlajeno precedimo in nalijemo v steklenice. Zelo enostavno in ni tako močno za tiste, ki nimajo radi premočnih pijač.
Nazadnje urejal/a trot 22 Jan 2008 13:48; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 22 Jan 2008 13:31 Naslov sporočila: |
|
|
Figov liker
iz suhih ali svežih fig
SESTAVINE:
1 - 2 venčka suhih fig
1 liter žganja
1/4 l vode
20 - 25 dag sladkorja
PRIPRAVA:
Fige drobno narežemo in jih za 3 tedne namočimo v žganje.
Vodo s sladkorjem zavremo, da se sladkor stopi.
Žganje s figami precedimo skozi gosto cedilo in primešamo ohlajeno sladko vodo ter napolnimo steklenice.
Nazadnje urejal/a trot 22 Jan 2008 13:49; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 22 Jan 2008 13:31 Naslov sporočila: |
|
|
Grozdje v žganju I
Za 2 kozarca po 500 g potrebujemo:
SESTAVINE:
1,5 kg belega grozdja (muškata)
125 g sladkorja
pol litra močnega žganja
1 dl vode
PRIPRAVA:
Sladkor in vodo kuhamo toliko časa, da se sladkor raztopi in dobimo sirup. Grozdje (zloženo v kozarce) prelijemo z žganjem in sladkim sirupom. Najmanj 2 meseca pustimo stati v hladnem in temnem prostoru.
----------------------------------------------------------------------------------------
Grozdje v žganju II
SESTAVINE:
1 kg grozdja
1/2 kg sladkorja
0,5 l domačega žganja
PRIPRAVA:
Oprano grozdje polagamo v kozarec za vlaganje in ga zasipamo s sladkorjem po plasteh. Ko je kozarec poln, vsebino prelijemo z domačim žganjem, kozarce zapremo in jih za najmanj en mesec postavimo na sonce. Po potrebi kozarce obračamo, da se sladkor raztopi. Količina je okvirna in zadostuje za okrog dva kozarca. Odvisno je tudi od okusa ali vam je všeč bolj "gost" aperitiv ali ne.
Po istem postopku vlagam vse vrste sezonskega sadja: breskve, ki jih narežem na koščke, isto marelice, fige, borovnice, črni ribez.
Pred uporabo za aperitive je potrebno vsebino ohladiti.
Nazadnje urejal/a trot 22 Jan 2008 13:52; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 22 Jan 2008 13:33 Naslov sporočila: |
|
|
Hruškov liker
SESTAVINE:
1 pivo (0,5 l)
2,5 dcl sladkorja
2,5 dcl sadjevca
1 steklenička hruškovega ekstrakta
PRIPRAVA:
Vse sestavine zmešamo in počakamo, da se sladkor raztopi. Prelijemo v steklenico, ohladimo in lahko ponudimo.
Nazadnje urejal/a trot 22 Jan 2008 13:55; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 22 Jan 2008 13:33 Naslov sporočila: |
|
|
Jagodni liker I
za sladkosnede
SESTAVINE:
1/2 kg jagod
1/4 kg sladkorja
1/2 l žganja
PRIPRAVA:
V večji kozarec za marmelado damo plast drobno narezanih jagod, posujemo s sladkorjem, spet jagode.... in postavimo za nekaj dni na sonce. Večkrat pretresemo. Ko je sladkor popolnoma stopljen, precedimo skozi gazo in dolijemo žganje. Najbolj prija ohlajeno. Če se nam zdi premočno, dolijemo nekaj prekuhane vode.
-------------------------------------------------------------------------------------
Jagodni liker II
SESTAVINE:
250 g jagod
70 g sladkorja
700 ml konjaka ali žganja
PRIPRAVA:
Jagode operemo, očistimo, na drobno zrežemo s sladkorjem in damo v kozarec. Prilijemo konjak ali žganje. Kozarec tesno zapremo in pustimo od 6 do 8 tednov, da stoji. Nato liker precedimo skozi cedilo in vlijemo v steklenico.
Liker lahko hranimo nekje do 6 mesecev.
Nazadnje urejal/a trot 22 Jan 2008 13:57; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 22 Jan 2008 13:34 Naslov sporočila: |
|
|
Jagermaister tete Pehte
SESTAVINE:
Lapuh - cvet marec
Trobentice- cvet april
Trobentice - listje april
Smreka - vršički april-maj
Robida - listi april -junij in september-oktober
Ozkolistni suličasti tropotec april-september
Navadna marjetica - cvet maj - september
Lapuh - listje maj-junij
Kamilica - cvet maj-junij
Gozdna jagoda - listje maj-junij
Brin - zelene jagode maj
Pelin maj-junij
Bezeg - cvet maj-junij
Navadni rman - cvet maj-junij
Žajbelj maj- junij
Ajbiž maj-junij
Meta maj-avgust
Materina dušica maj-september
Vinska rutica maj
Akacija - cvet junij
Borovnice - listi pred zorenjem junij
Bela detelja - cvet junij-julij
Janež - zelen junij-julij
Kumina junij-avgust
Majaron junij
Lipa - cvet junij
Širokolistni tropotec junij-avgust
Šentjanževka - cvet junij-avgust
Oreh zelen, zrezan junij
Rožmarin junij-avgust
Srčna moč - cvet junij-avgust
Pravi kostanj - cvet julij
Arnika - cvet julij-avgust
Njivska preslica julij-oktober
Tavžentroža julij-avgust
Navadna melisa julij-avgust
Brin - zrele jagode oktober-november
Sladkor
PRIPRAVA:
V večji steklen kozarec za vlaganje nalijemo 5 l žganja (tropinovec ali sadjevec) ter postopoma po nabiramo, dodajamo rožice. Listov pest, cvetov 10-20 in majhno peščico plodov. Kozarec mora biti vedno pokrit, da tekočina ne izhlapeva. Vedno, ko dodamo rožice, z leseno žlico še premešamo. Rastline morajo biti oprane in osušene. Jeseni, ko rožice prenehamo dodajati, pustimo še 14 dni, vmes pa občasno premešamo. Glede na to, da rastline popijejo nekaj alkohola, ga postopoma dolijemo še kakšne 1/2 l. Kozarec naj ne stoji na vročem soncu ali premočni vročini.
Izdelava: Žganje precedimo najprej skozi cedilo, nato še enkrat skozi gazo. Na 1 l žganja vzamemo 1/2kg sladkorja in ga v večji posodi karameliziramo. Ko lepo porjavi, zalijemo s prekuhano vodo (na 1/2 kg sladkorja 1/2l vode), pustimo da zavre in se sladkor razpusti, nato odstavimo in ohladimo. Dolijemo še žganje, premešamo in pustimo stati kakšno uro, nato Jagermeister nalijemo v čiste steklenice.
Če niste našli ali uspeli nabrati kakšne rastline, lahko daste tudi posušene, vendar so sveže boljše. Moja mama čisto na koncu nalije še 1/2 l špirita, ali doda 1/2l konjaka, če ga ima.
-----------------------------------------------------------------------------------
Jegermaister za neučakane
jeger, za katerega ni potrebno celo leto nabirati zelišč in je gotov v treh tednih
SESTAVINE:
1 l žganja
20 - 25 dag sladkorja
8 zelenih orehov
ščep kumine
ščep janeža
ščep rozin
ščep kamilic
3 vejice mete
3 vejice melise
3 vejice pelina
lupinica 1 limone
lupinica 1 pomaranče
PRIPRAVA:
Vse sestavine damo v večji lonec ali steklenico s širokim vratom, steklenico zapremo in postavimo v TEMO za 3 tedne. Večkrat pretresemo. Po treh tednih precedimo in po potrebi razredčimo s prekuhano vodo.
Nazadnje urejal/a trot 22 Jan 2008 13:58; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 22 Jan 2008 13:36 Naslov sporočila: |
|
|
Kokosov liker
SESTAVINE:
sladkor (40 dag)
kokosova moka (20 dag)
mleko (5 dl)
alkohol (1 dl)
rum (1 dl)
PRIPRAVA:
Skuhamo mleko in kokos. Nato primešamo sladkor, alkohol in rum ter počakamo, da se pijača ohladi. Ohlajeno pijačo precedimo.
Kot alkohol uporabimo 75 odstotni alkohol ali kakšno drugo žganje.
Nazadnje urejal/a trot 22 Jan 2008 14:00; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 22 Jan 2008 13:37 Naslov sporočila: |
|
|
Limoncello - limonin liker
SESTAVINE:
8 neškropljenih limon
0,75 litra vodke ali drugega 40% prozornega alkohola
25 dag sladkorja
0,5 litra vode
PRIPRAVA:
Limone operemo in jih z nožem za lupljenje krompirja olupimo na tanko. Vodo zavremo in v njej stopimo sladkor. S sladkornim sirupom prelijemo limonine lupinice in dolijemo alkohol. Počakamo, da se ohladi in nato dodamo sok 4 limon, ki so ostale olupljene. Tekočino dobro premešamo in nalijemo v stekleno posodo s pokrovom. Namakamo 4 tedne. Prvih 14 dni premešamo vsak dan. Ta čas hranimo v temnem in hladnem prostoru. Po 4 tednih precedimo in shranimo v steklenice.
-----------------------------------------------------------------------------------
Limoncello
SESTAVINE:
8 limon, neškropljenih
1 l alkohola
1 l vode
750 g sladkorja
PRIPRAVA:
Olupimo limone (previdno - samo rumeni del lupine).
Zalijemo jih z alkoholom, zapremo posodo in vsak dan premešamo.
Po desetih dneh zavremo v vodi sladkor, dodamo precejeno tekočino limon in ustekleničimo.
Liker je tudi dober kot pijača. Mora pa biti zelo, zelo ohlajen. Običajno služi kot dodatek sladkarijam.
-------------------------------------------------------------------------------------
Limoneta
SESTAVINE:
1 kg limon
½ kg sladkorja
1 l žganja
3 dcl ohlajene prevrete vode
PRIPRAVA:
Limone zrežemo na kolobarje in zmešamo z ostalimi sestavinami. Mešanico pustimo stati 48 ur, med tem časom večkrat premešamo, nato zmes precedimo in ustekleničimo. Napitek ponudimo primerno ohlajen.
------------------------------------------------------------------------------------
Limončelo
SESTAVINE:
15 limon
2 litra domačega žganja
0,7 l vode
60 dag sladkorja
PRIPRAVA:
Dobro operi limone in jih na tanko olupi z ostrim nožem ali lupilcem za zelenjavo, in sicer samo zunanji rumeni del lupine. Nikakor ne sme biti belega dela lupine, ker pogreni. V velik kozarec daj olupke, jih zalij z litrom žganja in dobro zapri. Postavi v temen prostor, ki ima sobno temperaturo. Po 40 dneh zmešaj sladkor in vodo ter zavri. Močno naj vre 5 minut. Ohladi do sobne temperature. Sirup zmešaj v alkoholno limonino mešanico in dodaj ostalo žganje. Dobro premešaj, zapri in ponovno postavi v temen prostor za 40 dni. Po skupnih 80 dneh precedi in shrani v steklenice. Pred serviranjem postavi steklenico v zamrzovalnik za nekaj ur, kajti limončelo mora biti zelo hladen in gosto tekoč. Steklenica v zamrzovalniku ne bo počila.
Limone očistim z naslednjim postopkom: najprej jih dobro operem s ščetko in detergentom za posodo in jih nato namočim v močno slano vodo za 24 ur. Na jugu Italije, kjer je limončelo doma, ga pripravljajo v zimskem času in do poletja je ravno gotov. Zaradi okusa in nizke temperature servirane pijače je limončelo osvežilna pijača za vroče poletne dni.
-----------------------------------------------------------------------------------
Limonin liker
SESTAVINE:
4 limone
7 dl penečega vina (Radgonski biser)
1 vanilijeva palčka
150 g sladkorja
3 dl žganja
PRIPRAVA:
Limone narežemo na koščke in jih damo v stekleno posodo ali večjo steklenico. Na limone nalijemo peneče vino in dodamo vanilijevo palčko. Dobro zapremo in pustimo stati en teden. Po enem tednu precedimo vino v steklenko, dodamo žganje in sladkor, ki ga raztopimo v eni žlici vode. Dobro zapremo in pustimo stati vsaj mesec dni. Na zdravje!
Nazadnje urejal/a trot 22 Jan 2008 14:01; skupaj popravljeno 3 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 22 Jan 2008 13:39 Naslov sporočila: |
|
|
Liker iz smrekovih vršičkov
SESTAVINE:
250 g smrekovih vršičkov
1 l žganja
250 g sladkorja
0,25 l vode
PRIPRAVA:
Vršičke namakamo v alkoholu cca. 14 dni. Vodo in sladkor zavremo in ohladimo. Vse skupaj zmešamo in pustimo stati še 14 dni.
Precedimo in prelijemo v steklenice.
Jaz na primer dodam malo več vršičkov in žganje zamenjam z vodko. Namesto sladkorja lahko uporabite med, katerega pa kot verjetno veste, ne smete prevreti.
Nazadnje urejal/a trot 22 Jan 2008 14:02; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 22 Jan 2008 13:42 Naslov sporočila: |
|
|
Meta v žganju
SESTAVINE:
2 pesti sveže mete
20 dag sladkorja
0,5 l žganja
naribana limonina lupina
1 vanilijev sladkor
2 dl vode
PRIPRAVA:
Sladkor prepražimo do zlato - rumene barve, zalijemo z 2 dl vode, prevremo in ohladimo. Nato dodamo ostale sestavine v večji, steklen kozarec (za vlaganje), premešamo in pustimo stati (cca. 14 dni) na soncu, pokrito z zamaškom. Odcedimo in nazdravimo!
Da pijača ni tako močna, lahko takrat, ko je pijača gotova, dodamo malo vode
-------------------------------------------------------------------------------------
Metin liker
liker z meto - obvezno ga hranimo v temnem prostoru, da obdrži lepo barvo
SESTAVINE:
metini lističi
1 l žganja
nekaj klinčkov
2,5 dl vode
25 dag sladkorja
PRIPRAVA
Meto operemo, osmukamo lističe, jih damo v kozarec za marmelado, dodamo klinčke in prilijemo žganje. Postavimo za vsaj 3 tedne v temen prostor, da obdrži lepo zeleno barvo. Kozarec večkrat pretresemo. Vodo in sladkor zavremo, da se sladkor stopi. Ohlajeno prilijemo precejenemu žganju in napolnimo steklenice.
Nazadnje urejal/a trot 22 Jan 2008 14:07; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 22 Jan 2008 13:42 Naslov sporočila: |
|
|
Orehovec
SESTAVINE:
15 zelenih orehov
40 dag sladkorja
1 zavitek vanilijevega sladkorja
1 limona
1 pomaranča
10 zrn kave
5-10 klinčkov(nageljnove žbice)
1-1,5 l žganja
PRIPRAVA.
Orehe razrežemo na četrtine,limono in pomarančo pa na koščke ali kolobarčke.To in vse ostale sestavine damo v večji kozarec,dobro zapremo ter postavimo na sonce za najmanj 4 tedne. Vmes večkrat premešamo, da se sestavine prepojijo in se sladkor stopi.Po 4-ih tednih precedimo in nalijemo v steklenico.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
sneki
Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 21 Maj 2008 13:59 Naslov sporočila: |
|
|
Zeliščna žganja
Naši predniki so že od nekdaj v domača žganja namakali različne sadeže, zelišča in dišavne rastline bodisi zaradi okusa bodisi zaradi njihove zdravilnosti.
V Sloveniji raste približno sedemindvajset vrst različnih žlahtnih in divjih sadežev ter nešteto zelišč, zato bi bilo nedopustno, da bi pustili, da sadje zgnije, okusna zelišča pa se posušijo in propadejo.
Žganje lahko oplemenitimo s plodovi ali zelišči, pri čemer moramo pri prvih paziti, da vsebujejo dovolj sladkorja, obenem pa nimajo premajhne količine kislin. Za pripravo grenkih likerjev uporabimo predvsem korenine, primerni za uporabo so tudi listi in iglice ter cvetovi rastlin, kot so bezeg, regrat, glog in druge. Vsi nalivki iz storžev, korenin in začimb prenašajo sončno svetlobo, zato je najbolje, da jih namakamo na soncu. Tisti nalivki za katere želimo, da dobijo lepo zeleno, rumeno, oranžno ali rdečo barvo iz plodov, pa naj raje ostanejo v senci, saj nekatera barvila proti delovanju UV žarkov niso obstojna, zato bi žganje na svetlobi dobilo rjavo barvo.
Zeliščna žganja in sadne likerje lahko pripravimo kar sami doma; so izvrsten aperitiv pred užitjem obroka, nekateri pa imajo celo blažilen učinek, predvsem kadar gre za želodčne težave, razne zobobole itd. Vendar je potrebno pri tem opozoriti, da vsakovrstno pretiravanje v pitju žganih pijač ne pripomore k našemu zdravju, temveč k naši odvisnosti, zato bodite pri vsakem užitju alkohola predvsem zmerni.
Encijanovo žganje
Encijan ali »grenčica« je izredno grenak, zaradi česar nam daje le malo pivskega užitka, je pa zato toliko bolj primeren, da ga pijemo ob želodčnih težavah ali ob pomanjkanju teka. Za 1 l grenčice zadošča že 4 cm velika korenina, ki jo operemo in razrežemo na 2-3 mm debele kolobarčke ter damo v steklenico z žitnim žganjem (lahko tudi sadjevcem). Tega nato za 2 do 3 tedne postavimo na sonce, pozneje pa hranimo v kleti. Koščke korenine pustimo v steklenici. _________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sneki
Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 21 Maj 2008 14:08 Naslov sporočila: |
|
|
Viljamovka v steklenici
Viljamovka je sorta hruške, ki je zaradi svojega okusa priljubljena kot aroma žganih pijač. Velikokrat se sprašujemo, kako je tako velika hruška viljamovka prišla nepoškodovano skozi tesen vrat steklenice v notranjost? Hruška namreč zraste in zori v steklenicah. Vse kar potrebujemo za pripravo takega žganja je trebušasta steklenica iz belega stekla, ki ima malo širši vrat. Nato najdemo primerno drevo hruške in približno 14 dni potem, ko hruška odcveti, in ko lahko vidimo kateri plodovi se dobro razvijajo in kateri ne, najdemo ravno tako velike plodove, da še gredo skozi vrat steklenice in le-to privežemo bodisi z žico ali gumijastim trakom. Najbolje je, da se steklenica pritrdi na napeto nosilno žico ali leseno ogrodje, kajti na vejah je to velikokrat težje. Ko steklenico pritrdimo, vejico na kateri visi hruškica, upognemo, tako da pride ta čim dlje v steklenico in počakamo 3 do 4 mesece.
Avgusta ali začetek septembra »oberemo« steklenico skupaj s hruško, pri čemer mora pecelj ostati na hruški. Plodovi morajo biti še čvrsti in zeleni. Steklenico skupaj s hruško očistimo z mrzlo vodo in jo napolnimo z žitnim žganjem ter jo dobro zapremo, postavimo v temno klet in jo skladiščimo vsaj eno leto. _________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 21 Okt 2008 11:09 Naslov sporočila: |
|
|
Orahovac možete pripremiti i sami
12 zelenih oraha narezanih na četvrtine1 litra domaće rakije3/4 kg šećera2 šipke vanilije
Na dno velike staklenke staviti šećer, naliti rakiju, staviti orahe i vaniliju. Ostaviti poklopljeno na tamnom mjestu dok šećer ne otopi (dva do tri tjedna). Preliti u bocu i sužiti kao liker. _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|