Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 19 Okt 2007 10:32 Naslov sporočila: |
|
|
POPROVA META
Mentha piperita
Je križanec med vodno meto in klasato meto. Spada v družino ustnatic (Lamiaceae). To je večletna zelnata klasasta rastlina, visoka tudi do 1 m. Ima štirirobo steblo, ki je lahko zeleno do temno rdečkasto. Listi so kratkopecljati, jajčaste oblike, njihov rob je neenakomerno napiljen, so rdeče vijoličaste barve in stojijo nasprotno. Cvetovi so škrlatno vijoličasti in tvorijo kijasto socvetje. Cveti od junija do avgusta. Ima karakterističen aromatičen vonj in okus po mentolu. Meta pri nas raste večinoma kultivirana in na vrtovih.
ZANIMIVOSTI
Že v drugi polovici 19. stoletja so jo pridelovali kot industrijsko rastlino. Danes so največje pridelovalke ZDA, Anglija, Nemčija in nekatere vzhodnoevropske države. Iz nje destilirajo eterično olje, ki ga uporabljajo v zdravilne namene, v kozmetični in živilski industriji.
Je zelo dobra medonosna rastlina.
Eterično olje poprove mete je zelo uporabno tudi v aromaterapiji. V obliki inhalacij pomirja vnetja dihalnih poti, povečuje zbranost pri delu in olajša dihanje. Eterično olje zmanjšuje znamenja potovalne bolezni, poleg tega je zelo cenjeno za sprostilne masaže. Dodajajo ga vodi za polivanje v savnah ter kopelim in prelivom za spiranje rok in nog.
Za izboljšanje prebave priporočajo 20 minut pred jedjo 3 kapljice metinega olja na žlico medu.
Pomembna je tudi kot rastlina v biodinamičnem vrtnarjenju. Kot soseda zelju odvrača kapusovega belina in pripomore k boljšemu pridelku paradižnika, solate in korenja. Je pa slaba soseda kamilici. Rastlina je odvračalo za mravlje, uši, miši in druge glodavce ter molje, gosenice, listne uši in muhe.
UPORABNI DELI
V različne namene uporabljamo sveže ali posušene lističe. Nabiramo jih julija in avgusta v lepem vremenu, tik pred cvetenjem ali v začetku cvetenja. Pri sušenju pazimo, da rastlin ne poškodujemo s stiskanjem ali pogostim prestavljanjem.
NAČIN UPORABE
nje glavna zdravilna vrednost je v zmožnosti lajšanja vetrov, napenjanja, napihnjenosti in kolik; poveča izločanje prebavnih sokov ter žolča in sprošča mišice v črevesju; pomirja razdražljiv želodec, pomaga pri driski in spastičnem debelem črevesu,
blaži bolečino in zmanjša občutljivost, zato je lahko v pomoč pri glavobolu in migreni,
pomirja razdražljiv želodec; omili slabost, tudi potovalno,
v olju je veliko mentola; če ga razredčimo, ga lahko uporabljamo za inhaliranje in kot mazilo za vnetja prsnega koša, pomaga pa tudi pri zamašenem nosu,
spodbuja potenje in tako pomaga uravnavati telesno temperaturo, če imamo povišano;
OPOZORILO!
Poprove mete ne smemo dajati otrokom, mlajšim od pet let. Esencialno olje smemo zaužiti samo pod strokovnim nadzorom; ni primerno za otroke, mlajše od 12 let.
v KULINARIKI: v slovenski kuhinji jo uporabljamo v poticah in drugem pecivu, redkeje pa kot dodatek jedem. Drugod jo svežo pogosto dajejo v juho, omake, skuto, želeje in jajčne jedi. Iz nje pripravljajo tople in hladne napitke. Je tudi rastlina za odišavljenje kisa in žganja.
PRAKTIČNI KOTIČEK
Jogurtovo pecivo z meto
Potrebujemo:
1 lonček jogurta
2 jajci
1 jogurtov kozarček sladkorja
½ jogurtovega kozarčka olja
½ jogurtovega kozarčka moke
1 pecilni prašek in 1 vanilijev sladkor
Priprava:
Vse sestavine penasto enakomerno zmešamo, dodamo žlico ali dve drobno sesekljane sveže mete in prelijemo na namazen pekač. Pri 180°C pečemo približno 30 minut. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 19 Okt 2007 10:34 Naslov sporočila: |
|
|
ČRNI BEZEG – Sambucus nigra L.
Spada v družino kovačnikov ( Caprifoliaceae ). To je grm ali manjše drevo, ki zraste tudi do 10 metrov visoko. Lubje na deblu je sivo belo in razbrazdano, mlade vejice so zelene s številnimi očesci. Listi so liho pernati, jajčaste oblike, listni rob je drobno napiljen in so neprijetnega vonja. Cvetovi so drobni, beli ali slabo rumeni, imajo prijeten vonj, združeni so v socvetje pakobul, pri katerem raste glavna os prek točke, iz katere se cepijo stranske osi, na svojem vrhu pa nosi cvet, ki se prvi razvije. Stranske osi imajo tudi na svojem koncu cvetove. Bezeg cveti od maja do junija. Plodovi so drobno sočne temno modre, skoraj črne jagode.
Raste ob plotovih, ob robovih gozdov in posekah, živih mejah, posebno pa v bližini naselij.
ZANIMIVOSTI
V povezavi z bezgom so povezane številne vraže in verovanja. Naši predniki so verjeli, da v njem živijo dobri hišni duhovi, ki skrbijo za našo varnost in dobro počutje. Razne »coprnike« in vse, ki bi nam želeli škodovati z uroki, opozarja, da jih tukaj spremlja budno oko, tako da so povsem brez moči.
Ne verjamete tovrstnim verovanjem, tudi prav, bezeg vam ponuja zadosti bolj oprijemljivih lastnosti in uporabnosti, da ga boste veseli ob vašem domu. Poglejmo natančneje, zakaj so ga včasih imenovali kar »zdravilna skrinjica kmečkih ljudi«.
UPORABNI DELI
Uporabna je cela rastlina. Zgodaj pomladi nabiramo mlade poganjke in liste, nato cvetje, ki ga nabiramo samo ob sončnem vremenu. Notranjo plast lubja na koreninah nabiramo od februarja do novembra. Ob koncu zime (februarja, marca) in v pozni jeseni (oktober, november) nabiramo tudi lubje stebel in vej, ki mu ostrgamo osrednjo plast. K vsemu temu pa še moramo prišteti plodove, ki nam jih bezeg podari jeseni.
NAČINI UPORABE
BEZGOVI LISTI IN POGANJKI vsebujejo številne snovi, ki pospešujejo delovanje znojnic in izločanje seča, kar pomaga pri odvajanju škodljivih snovi iz telesa. V listih najdemo tudi zdravilno snov, ki vpliva na količino sladkorja v krvi, zato lahko s tovrstnim čajem podpiramo tudi zdravljenje sladkorne bolezni. Bezgovi listi se dodajajo tudi v čajne mešanice za čiščenje krvi.
CVETJE vzpodbuja delovanje znojnic. Tovrstno delovanje smo omenili že pri uporabi listov in poganjkov, vendar je vredno poudariti, da je cvetje pri tem znatno bolj uspešno. Uporabljamo ga tako za zbijanje vročine, pri kašlju, gripi, prehladu, začetni pljučnici, bronhitisu, astmi in vseh revmatičnih boleznih, pri katerih želimo z močnim potenjem doseči izločanje bolezenskih snovi. Bezgovi cvetovi utrjujejo tudi sluznico v nosu in žrelu, ter krepijo odpornost proti okužbam. Pripravki iz bezgovih cvetov lahko omilijo tudi napade senenega nahoda, vendar le, če se prično jemati več mesecev pred nevarnim obdobjem.
LUBJE DEBEL, VEJ in KORENIN deluje odvajalno ter pospešuje izločanje seča. Pomaga pri motnjah v delovanju ledvic in mehurja, vodenici, vodeničnih otokih, mišičnem in sklepnem revmatizmu.
OPOZORILO! Pri predoziranju lahko povzroča določene težave, zato se glede odmerjenih količin raje posvetujte s fitoterapevtom.
ZRELE JAGODE so bogate z vitamini in drugimi koristnimi snovmi. Uporabljajo se predvsem pri pljučnih boleznih. So tudi blago odvajalo, hkrati pa zaustavljajo drisko.
OPOZORILO! Svežih bezgovih jagod ne uživamo, potrebno jih je obvezno nekoliko prekuhati!
PRAKTIČNI KOTIČEK
ZA VROČE DNI – ŠABESA
Potrebne sestavine:
4,5 litra vode
30 ml jabolčnega ali vinskega kisa
700 g sladkorja
sok in tanko olupljena lupina 1 limone
12 bezgovih cvetov
Bezgovo cvetje naberemo v suhem in sončnem vremenu, ker se kvasovke nahajajo predvsem v cvetnem prahu.
Postopek:
- Zavremo vodo in jo prelijemo v sterilizirano posodo, dodamo sladkor in mešamo, da se ta raztopi.
- Ko se ohladi, dodamo kis, sok in lupino limone, bezgove cvetove. Pokrijemo s krpami in pustimo stati 24 ur.
- Skozi krpo precedimo v steklenice z debelim steklom. Pijača bo gotova čez približno dva tedna.
Ponudimo jo primerno ohlajeno.
OCVRTI BEZGOVI CVETOVI
Zanimivo kulinarično doživetje z zelo enostavnim postopkom priprave.
Priprava:
- Pripravimo testo za palačinke.
- Cvetove bezga narahlo oprhamo in jih namočimo v testo za palačinke.
- Spečemo na vroči maščobi ali olju, ki naj ga bo toliko, da bodo cvetovi plavali.
BEZGOV SOK
Bezeg v parnem sokovniku ne daje izdatnejših količin soka, zato vam raje predlagamo sledečo recepturo.
Postopek:
En kilogram zrelih jagod damo v lonec in dolijemo pol litra vode. Zavremo in pretlačimo skozi cedilo. Na liter dobljenega soka dodamo še 150 g sladkorja. Kuhamo dodatnih 5 minut. Nakar še vroč sok prelijemo v steklenice in zapremo.
OPOZORILO! Jagode, ki niso čisto zrele obvezno izločite, saj povzročajo slabost.
Pa še članek iz SONČEVIH POZITIVK
Bezeg raste v grmih. Grmi bezga zrastejo tudi do 10 m visoko. Cvetovi bezga so rumenkasto bele barve, iz cvetov pa se najprej razvijejo zelene, nato pa rdeče in črne jagode.
Cvetovi bezga imajo značilen in tudi zelo intenziven, aromatičen vonj. Nekaterim ta vonj ugaja, drugim pač ne. Okus cvetov je grenak, medtem ko imajo surovi plodovi popolnoma drugačen vonj in okus. Surove in sveže jagode niso užitne.
Bezeg praviloma cveti v mesecu juniju, medtem ko jagode dozorijo v septembru.
Raste ob sončnih legah in ob robovih gozdov in jas. V samem gozdu pa ga bomo zelo težko našli.
ZDRAVILNI DELI RASTLINE
V aprilu in maju nabiramo mlade poganjke in mlade liste. Cvetove nabiramo le v sončnem vremenu v juniju, septembra pa je čas za obiranje dozorelih jagod.
Sušenje bezgovih cvetov:
Sušimo jih na svežem zraku, vendar ne na soncu. Tako bo bezgovo cvetje ohranilo svojo zlato rumeno barvo. Posušeno cvetje shranimo v platnene ali papirnate vrečke.
ZDRAVILNE LASTNOSTI IN UPORABA
Surovih bezgovih jagod ne jemo. Uživanje le teh povzroči slabost, bruhanje, drisko, lahko pa tudi mrzlico.
Bezgovi listi in mladi poganjki ter cvetovi vsebujejo sestavine, ki v našem telesu vzpodbudijo delovanje znojnic. Hkrati pa bezgovi cvetovi tudi pospešujejo izločanje seča ter pomagajo pri odvajanju strupenih snovi iz telesa.
Zeliščarji priporočajo pitje bezgovega čaja v času prehladnih obolenj in pri tistih boleznih, katerih stanje se hitro popravi ravno z močnim potenjem.
Pa še tole: zmotno je prepričanje, da se potite, ker pijete vroč čaj. Ugotovljeno je bilo namreč, da snovi imajo, ki jih bezgovo cvetje vsebuje neprimerno večjo vlogo pri potenju, kot toplota čaja. Zadostuje, da pijete srednje topel čaj in povzročil bo pričakovano količino potenja.
Bezgov čaj pa se uporablja tudi pri zdravljenju bronhitisa, kašlja, začetni pljučnici, hudem nahodu, stiski pri dihanju, astmi pa tudi pri revmatičnih boleznih
Pri pomanjkljivemu izločanju seča in zmanjšanem delovanju ledvic, ter za odvajanje nakopičenih tekočin v telesu je pa zelo priporočljiv čaj bezgovih listov.
Bezeg s pomočjo svojih sestavin uravnava nivo sladkorja v krvi, zaradi tega je koristen in zdravilen tudi za sladkorne bolnike.
Bezgov čaj pa tudi čisti kri.
Bezgova čežana ni samo okusna jed, je prijetnega vonja in okusa. Hkrati pa tudi odlično naravno odvajalo, ki ne povzroča krčev. Njen naloga je pospeševanje prebave in čiščenje krvi.
Bezgova kašo pripravimo iz bezgovih listov. Sveže natrgane in zmečkane liste povremo v enaki količini mleka. Tako nastane gosta kaša. Uporabljamo jo za obkladke pri opeklinah in krvavitvah iz zlate žile.
Grgranje bezgovega čaja nam pomiri zobobol.
Ocvrto bezgovo cvetje: cel šopek bezgovih cvetov potopimo v cvrtnjakovo testo in ga spečemo. To je predvsem spomladi zdrava in ponekod priljubljena jed.
Kuhan sok iz bezgovih jagod velja za krepčilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 30 Okt 2007 06:13 Naslov sporočila: |
|
|
Kako se zaščititi pred klopi.........
Pri odstranjevanju klopa je treba biti zelo previden
Klopi so paraziti toplokrvnih živali in ljudi, ki jih najdemo tako v gozdovih kot tudi na travnikih.
Osebe, ki pogosteje zahajajo v naravo zaradi dela ali zdravja in izletniških užitkov, imajo več možnosti, da naletijo na klope. Ti lahko klopi prenašajo vrsto bolezni, vendar je na srečo odstotek okuženih klopov relativno majhen, vsak vbod okuženega klopa pa še ne pomeni, da bomo tudi zboleli.
Če pride do vboda, je treba klopa čim prej odstraniti s kože. Dalj časa je klop prisesan, večja je verjetnost okužbe. Ko okužen klop pride na žrtev, do šest ur išče mesto za hranjenje, nato porabi nekaj časa, da predre kožo in še nadaljnjih deset ur sesanja krvi, nakar se povzročitelji bolezni lahko prenesejo v telo gostitelja. Torej imamo nekaj ur časa za ukrepanje, še preden klop prenese okužbo. Iz kože ga je treba izvleči celega, skupaj z rilcem, kar ni vedno lahko. Rilec ima namreč na površini več majhnih zobcev, nanizanih v vrste, ukrivljeni pa so v smeri, nasprotni ugrizu.
Kako pravilno odstraniti klopa?
Pinceto razkužite z alkoholom in nežno primite klopa karseda blizu kože. Bodite umirjeni, sprostite se in ne hitite! Večkrat povlecite klopa v več smeri, dokler le-ta ne popusti. Nato ga izvlecite iz kože. Klopa ne smete potegniti niti premočno niti prehitro. Nikar ga ne stiskajte ali gnetite. Po odstranitvi klopa mesto vboda in roke dobro operite s tekočim milom in vodo ter razkužite.
Ugriz klopa je lahko zelo nevaren, a le če ga ne odstranimo pravočasno.
www.ezdravje.com/si/okuzbe/klopi/
http://e-lookout.com/klopi.htm
www.revija-vita.com/Vita_42/_u_elke_odlieni_prenasalci_raz/_u_elke_odlieni_prenasalci_raz.html
www.plivazdravje.si/?section=home&cat=P&show=1&id=10166
Nazadnje urejal/a trot 10 Nov 2007 11:21; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 10 Nov 2007 11:13 Naslov sporočila: |
|
|
Med – hrana bogov
Kratka zgodovina: Strokovnjaki se načeloma strinjajo, da človeška vrsta že vsaj 10.000 let uporablja ta sladak napitek kot živilo. Tudi v svetem pismu je med omenjen desetkrat, najbolj znan pa je iz citatov o »obljubljeni deželi, kjer tečeta med in mleko«. Po nepreverljivih virih je bil med dolga tisočletja edino sladilo (vse tja do nekako tretjega stoletja našega stoletja, ko so Indijci »pogruntali«, kako iz sladkornega trsa narediti sladkor, tega pa so potem Arabci v naslednjih stoletjih prinesli v staro dobro Evropo). Med, nektar bogov, so cenili tudi stari Grki. Grški bog zdravilstva, Eskalup, na slikah v eni roki drži palico, okrog katere se ovija kača, ki je simbol zdravljenja, v drugi roki pa čašo, v kateri je med. Baje je med uporabljal v medicinske namene tudi slavno Hipokrat (spomnimo se njegove »zdravniške prisege«), stari Rimljani pa naj bi med v določenem obdobju uporabljali celo kot plačilno sredstvo za davke.
Kako nastane med? Wikipedisti so zapisali, da je med sladka in židka tekočina, ki jo čebele in druge žuželke proizvajajo iz cvetličnega nektarja (medičine) ali iz mane, ki jo izločajo kljunate žuželke (uši, kaparji, medeči škržat …). Mano ali medena rosa v obliki lepljivih kapljic najdemo na listih različnih dreves (jelke, smreke, macesna, hrasta, bora, kostanja, vrbe, bukve, lipe, breze, javorja, jesena …). Pašna čebela, ki v enem samem letu nabere 50 do 60 miligramov medičine (ali mane), jo v panju razdeli med mlade čebele, ki še ne morejo leteti, te pa medečino (ali mano) v svojih želodčkih predelajo v med.
Ta med, ki so mu torej dodani tudi čebelji encimi, čebele shranijo v satovje, tam pa mora med le še do konca dozoreti. Naj ob tem dodamo le še, da pašna čebela (pri nas je to avtohtona čebela kranjska sivka, ki slovi po svoji skromnosti, mirnosti in marljivosti) v času glavne paše izleti 7 do 17-krat na dan (let traja povprečno pol ure). Za kilo medu morajo čebele nabrati do štiri kilograme medičine (ali mane), kar pomeni, da morajo čebele obiskati »nešteto« cvetov. Nas torej čudi, če imajo v Sloveniji čebelarji okrog 170.000 čebeljih družin?
Kaj se skriva v medu, da je tako zdravilen? Na enostaven način povedano je v medu okrog štiri desetine fruktoze, okrog trideset odstotkov glukoze, okrog 15 odstotkov je vode (najbolj kakovosten med vsebuje največ 18,6 odstotka vode), drugih sladkorjev je za okrog desetino, v medu pa najdemo seveda še beljakovine, aminokisline, encime, vitamine, mineralne snovi …
Na svetu je okrog 20 tisoč vrst medu. Naši najbolj značilni pa so:
- cvetlični med: okus je odvisen od vrste cvetja, kjer se čebele pasejo. Cvetličen med je dober za krepitev srca in žilnega sistema, blagodejno učinkuje tudi proti alergijam, senenemu nahodu.
- akacijev med: zaradi prijetnega, sladkega okusa ga imajo zelo radi predvsem otroci. Priporočljiv je pri premagovanju utrujenosti, pri utrujenosti, zelo radi pa ga uporabljajo tudi v kozmetični industriji (maske za obraz in telo).
- lipov med: je svetlo rumene barve, ter ima – seveda – značilen vonj po lipi. Uživajmo ga, če kašljamo, če imamo povišano temperaturo, če nas mučita prehlad ali gripa, dober je tudi za uravnavanje prenizkega krvnega tlaka.
- kostanjev med: je najbogatejši s cvetnim prahom, je odličen kot uspavalo in pomirjevalo, deluje močno antibakterijsko, pomaga pri prebavnih težavah, preprečuje vnetje sečil, ima veliko hranilnih snovi, kuharice najraje uporabljajo prav ta med (ker da pecivu izvrsten okus, odličen je pri peki medenjakov in potic).
- smrekov med: baje ima okus po balzamičnem mentolu, v sebi ima veliko mineralnih snovi, najbolj pride do veljave pri obolenjih dihal in tudi pri slabokrvnosti. Mnogi ga najraje jedo namazanega na (črn) kruh.
- žajbljev in hojin (jelkin) med: oba pomagata pri težavah z dihali.
Ste vedeli, da apiterapijo (uporaba čebeljih pridelkov pri nekaterih boleznih) na novo odkriva tudi uradna medicina? Poglejmo. Cvetni prah: obvezno ga moramo hraniti v hladilniku, ker se hitro pokvari. Za moč in izkašljevanje na dan pojemo do dve žlički cvetnega prahu. Izboljšuje tudi spomin, nam pomaga pri učenju, uravnava nam prebavo, učinkuje pa tudi proti vnetju ledvic in mehurja. Propolis ali zadelovina (čebele propolis izdelujejo iz drevesnih smol, ki jim dodajajo slino iz svojih žlez): do dvajset kapljic propolisa nam pomaga pri lajšanju želodčnih težav, pri boleznih digal, ledvic in prostate, z njim pa lahko tudi razkužujemo ali zdravimo poškodbe kože.
Matični mleček (s tem čebeljim izločkom se prehranjuje matica v panju, zato je poln hranljivih snovi, mnogi pa trdijo, da velja matični mleček tudi za najmočnejši antibiotik v naravi): je odličen za ojačitev našega imunskega sistema, pomaga pa tudi pri multipli sklerozi, raku in revmatizmu. Čebelji strup: zdravnik Peter Kapš je v reviji Jana trdil, da se v apiterapji vse bolj uveljavlja tudi zdravljenje s tem čebeljim izdelkom. Kapš meni, da je čebelji strup dražilo za spodbujanje imunskega sistema v telesu, saj pospeši in okrepi odziv obrambnih teles. Je pa treba ob tem dodati, da se mora vsakdo, ki je alergičen na čebelji strup, čebeljim pikom izogibati (človek lahko pade celo v anafilaktični šok, ki mu lahko sledi celo smrt).
Za konec, zelo uporaben nasvet. Med je najbolje uživati čim bolj svež, saj takrat vsebuje največ snovi, ki koristijo našemu zdravju. Tisti, ki pa si med najraje dodajate v čaj, pa morate vedeti, da morate počakati, da se čaj najprej nekoliko ohladi, da je topel, nikakor pa ne vroč. Vse zdravilne snovi medu se namreč izničijo, če med segrevamo nad 45 stopinj Celzija.
   |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 24 Dec 2007 07:13 Naslov sporočila: |
|
|
Jejte peso za dobro kri
Sok rdeče pese tudi zoper gripo
Dolga stoletja je bila rdeča pesa le zelenjava, tako kot marsikatera druga vrsta iz rodu Beta.
Šele pred nekaj desetletji so v rdečem pesinem soku odkrili učinkovino antocian, ki deluje proti tumorjem, in so ga nekoliko prehitro propagirali kot sredstvo proti raku. Gotovo pa je, da sok in meso rdeče pese s pospeševanjem obnavljanja krvi zavirata razvoj rakastih celic. Rastlino z uspehom uporabljajo pri levkemiji.
Sok rdeče pese deluje proti malariji, uravnava krvni pritisk, znižuje temperaturo ter preprečuje gripo in prehladna obolenja. Iz sveže naribane in nekuhane pese stisnemo sok, ki ga pijemo več dni po eno do dve skodelici.
Če peso vlagamo kislo, moramo uporabljati le pravi vinski kis, ker umetni kis delno uniči pesine učinkovine.
Zdravje v rdečih gomoljih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 01 Feb 2008 07:21 Naslov sporočila: |
|
|
PIJTE VODO NA PRAZEN ŽELODEC
Dejstvo, da je boljše »ne« piti mrzlo vodo po obroku vsekakor drži.
Na Japonskem je navada, da pijejo vodo takoj zjutraj, ko se zbudijo. Tudi znanstveni testi so dokazali prednosti te tehnike. Zdravljenje z vodo daje rezultate za »stare« in resne bolezni kot tudi za »nove« moderne bolezni – priznano je kot 100%-no uspešno za zdravljenje naslednjih bolezni: glavobol, bolečine v telesu, srčni sistem, artritis, hitro utripanje srca, epilepsija, maščobe v krvi, bronhitis, astma, tuberkuloza, meningitis, bolezni ledvic in uroloških organov, bruhanje, gastritis, diareja, hemeroidi, diabetes, zapeka, vse bolezni oči, bolezen maternice, rak in menstrualni problemi, bolezni ušes, grla in nosa.
METODA ZDDRAVLJENJA:
1. Takoj ko se zjutraj prebudite, preden operete zobe, popijte 4 x 160 ml kozarcev vode (640 ml)
2. Operite zobe in ustno votlino in ne jejte niti ne pijte nič naslednjih 45 minut.
3. Po 45 minutah smete normalno jesti in piti.
4. Po 15 min. (kolikor je trajal vaš zajtrk/kosilo/večerja) ne jejte niti ne pijte nič naslednje 2 uri.
5. Starejši ali bolni ljudje, ki ne bodo mogli spiti 4 kozarce vode takoj na začetku (dokler se ne privadijo), lahko pričnejo tako, da spijejo naenkrat toliko kolikor morejo, a potem vsak dan povečujejo količino vode, tako da doesežejo te 4 kozarce vode.
6. Ta metoda bo ozdravila bolezni, medtem ko bodo zdravi uživali še večje zdravje.
KOLIKO DNI JE POTREBNO ZA OZDRAVITEV NASLEDNJIH BOLEZNI:
1. visok krvni pritisk – 30 dni
2. gastritis – 10 dni
3. diabetes – 30 dni
4. zapeka – 10 dni
5. rak – 180 dni
6. tuberkoloza – 90 dni
7. tisti, ki imajo artritis, lahko to metodo zdravljenja izvajajo samo 3 dni v prvem tednu, od drugega tedna naprej pa dnevno
To zdravljenje nima stranskih učinkov, razen pogostega uriniranja.
Dobro bi bilo, da imamo to navado za dnevno prakso tekom celega življenja, a ne samo dokler zdravimo bolezen. Pijte vodo in ostanite aktivni.
V tem je smisel. Kitajci in Japonci pijejo vroč čaj med jedjo…….ne hladno vodo. Mogoče je čas, da osvojimo njihove navade pitja (toplo po malih požirkih) med jedjo.
Ta članek je koristen za tiste, ki radi popijejo hladno vodo.
Lepo je popiti kakšno hladno pijačo po obroku, ampak hladna voda bo skupaj zlepila maščobe, katere ste pred tem užili – te vam bo upočasnilo prebavo. Kadar takšne sestavine reagirajo s kislino, se zlomijo čreva in jih apsorbirajo hitreje kot gosto hrano. To bo razbrazdalo čreva (poškodovalo črevesne resice) in kaj hitro povzročilo debelost in pripeljalo do raka. Zato je boljše piti toplo juho ali toplo vodo po obroku.
Pomembno opozorilo o srčnem napadu:
Vedeti morate, da niso zmeraj isti simptomi pred srčnim napadom – bolečina v levi roki. Zavedajte se intenzivne bolečine v čeljusti (vilici). Tudi slabost in intenzivno znojenje so običajni simptomi. 60% ljudi, ki so imeli srčni napad med spanjem, se niso več zbudili. Bolečina v čeljusti vas lahko prebudi iz čvrstega spanca. Bodite pozorni in zavedajte se tega. Več ko vemo, več možnosti imamo za preživetje.
(Kardiologi svetujejo vsakemu, ki dobi to pisanje, da ga pošlje naprej – koristno bo že, če rešimo vsaj eno življenje.) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 06 Feb 2008 07:42 Naslov sporočila: |
|
|
Gotovo ste že slišali za zeleni čaj, sicer pa ni dolgo tega, odkar se je pojavil na našem tržišču. V Sloveniji se je zeleni čaj pojavil pred nekaj leti in postal pravi hit.
Poznamo več vrst zelenega čaja, japonski, kitajksi in južnoameriški, a najbolj kvaliteten je kitajski. Pitje zelenega čaja je zelo zdravo, menda je to tudi znanstveno dokazano. Znano je, da ima tudi zdravilne učinke, in sicer uničuje rakave celice, pomaga pri presnovi, utrjuje kosti, ohranja mladosten videz, krepi vašo naravno odpornost, ...
Z vsakodnevnim pitjem zelenega čaja se zmanjša tudi možnost, da zbolite za rakom. Popijete lahko največ 5 skodelic zelenega čaja na dan, lahko pa tudi manj. Zeleni čaj ni priporočljivo piti z dodatkom mleka ali medu, sicer pa lahko iz lastnih izkušenj povem, da z dodatkom mleka izgubi tisti pravi okus po čaju.
Torej privoščite si kakšno skodelico zelenega čaja in naredite nekaj dobrega za svoje zdravje.
Listi zelenega čaja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 10 Feb 2008 08:40 Naslov sporočila: |
|
|
Pol decilitra pesinega soka na dan znatno zniža zvišan krvni tlak, so ugotovili britanski znanstveniki.
Raziskava strokovnjakov najstarejše britanske bolnišnice Barts te London School of the Medicine in Peninsula Medical School je pokazala, da nitrati iz pese vplivajo na zniževanje krvnega tlaka. Nitrate sicer najdemo tudi v zeleni listnati zelenjavi.
V testni skupini, kjer so proučevali učinke pesinega soka na krvni tlak, so bili zdravi ljudje. Ko so zaužili pol decilitra pesinega soka, se jim je že čez pol ure znižal krvni tlak. Še večji učinek so znanstveniki zaznali tri do štiri ure po zaužitju, zaznali pa so ga celo 24 ur po zaužitju pesinega soka.
Doslej je veljalo, da zelenjava zdravje ljudi izboljšuje zaradi antioksidantov in vitaminov, ki jih vsebuje. Zdaj pa so znanstveniki ugotovili, da se nitrati iz pesinega soka, ko se pomešajo s slino in z bakterijo, ki živi na jeziku, spremenijo v nitrite. Ko slina, pomešana z nitriti, pride v želodec, želodčna kislina poskrbi, da se nitriti pretvorijo v nitritno kislino. Nitriti tako nastanejo iz nitratov v prebavni mikroflori. Merjenje krvnega tlaka
Visok krvni pritisk je 'kriv' kar za 50 odstotkov vseh koronarnih bolezni ter za 75 odstotkov možganskih kapi. Danes ima več kot 25 odstotkov odraslih ljudi na svetu povišan krvni pritisk, strokovnjaki pa ocenjujejo, da se bo številka do leta 2025 povečala na 29 odstotkov."Naše raziskave so pokazale, da je vsakodnevno uživanje pesinega soka ali uživanje zelenjave bogate z nitrati zelo enostaven način za ohranjanje zdravega krvožilnega sistema," je povedala Amrita Ahluwalia, vodja raziskave.
Profesor Graham McGregor z britanskega združenja ljudi s hipertenzijo se s kolegico Amrito Ahluwalio sicer strinja, je pa hkrati poudaril, da bi bilo potrebno narediti še nekaj dodatnih raziskav, še posebej na ljudeh z zvišanim krvnim tlakom. Po njegovem mnenju bi bilo potrebno tudi podaljšati čas raziskave.
Najbolje je, če je rdeča pesa pripravljena kot svež sok, saj je ta učinkovit graditelj zdrave krvi ter učinkovito sredstvo proti rakavim obolenjem.
Vendar pozor: če ga prehitro spijete preveč, lahko zaradi močnega čistilnega delovanja (deluje predvsem na jetra) povzroči drisko in celo glavobol. Zato ga raje zmešajte (v enakem razmerju) s svežim jabolčnim ali korenčkovim sokom ter za razstrupljanje telesa, dobro prebavo in dejavnejše žleze vsako jutro na tešče spijte kozarec te mešanice.
Surovo peso si lahko pripravite tudi v solati. Zmešajte enake količine naribane pese, korenčka in bučk, začinite z malo soli, jabolčnim kisom in oljčnim oljem. Malo manj pogumni boste raje posegli po vloženi pesi, ki je precej manj učinkovita, a še vedno vsebuje veliko rudnin, ki jih v sodobni prehrani pogosto primanjkuje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 06 Mar 2008 14:54 Naslov sporočila: |
|
|
Pomoč proti mozoljem, glavobolu in bolečinam v križu......
Pride dan, ko je naša koža nečista in aknasta, ko zvečer ne moremo zaspati, ko nas muči glavobol ali neprijetno zbada v križu. Vse to so težave, ki nam lahko močno pokvarijo počutje in otežijo delo. Kako si lahko vsakdanje tegobe preprosto lajšamo z zdravili iz domače kuhinje, sadjem, zelenjavo ali začimbami, si preberite v tem članku.
Akne niso le težava pubertetnikov
Mozoljavost in akne ponavadi povezujemo s puberteto, čeprav se tudi odrasli kdaj zbudimo s kožo, polno mozoljev. Vzroki zanje so različni - stres, vplivi iz okolja, zdravila, najpogostejši pa je hormonsko neravnovesje.
Čeprav resničnega zdravila za aknavost ni, lahko težavo omilimo z vitamini. Najbolj učinkovita sta vitamin A in vitamin E, najdemo pa ju v:
jabolkih,
hruškah,
grozdju,
grenivkah,
ananasu,
breskvah.
Če v svoj jedilnik vključimo čimveč sadja in polnozrnatih izdelkov, hkrati pa se skušamo izogniti prevelikim količinam soli, sladkorja in kofeina, bo verjetnost nastajanja mozoljev manjša. Prej našteto sadje je odlično tudi za razstrupljanje telesa.
NADLEŽEN GLAVOBOL
Glavobol povzroča veliko različnih dejavnikov - stres, okvarjen vid, prehlad, alergične reakcije, ... Preveč, da bi jih sedaj naštevali. Večina ljudi ob neprijetnih bolečinah poseže po tabletih, vendar se lahko proti glavobolu učinkovito borite tudi z naravnimi sredstvi.
Najbolje je, da pospešite cirkulacijo in povečate dovod kisika v možgane. Osvežilen sprehod po gozdu, metin čaj z limono in magnezij bodo prebudili vaš krvni obtok.
Prav tako se lahko poslužite zdravljenja s sadjem: Najprej popijte sok, ki ga iztisnete iz limone, nato pa narežite in zmečkajte limonino lupino ter si zmes namažite na čelo;
proti vsem vrstam glavobola lahko uporabimo tudi jabolka: kak teden vsako jutro na prazen želodec pojejte jabolko, ki ga začinite s ščepcem soli.
Učinkovita domača zdravila pa so tudi zelišča in začimbe: Pest rožmarina dajte v vrelo vodo in vse skupaj prelijte v vrč. Glavo pokrijte z brisačo in vdihavajte hlape rožmarina, dokler glavobol, ki nastane ob prehladu, ne preneha.
Cimet je učinkovit pri glavobolih, ki nastanejo, ko smo izpostavljeni mrzlemu zraku. Iz žličke cimeta in nekaj vode naredimo zmes, ki jo nanesemo na sence in čelo in nam lajša bolečino.
BOLEČINE V KRIŽU
Premagujemo jih lahko s česnom - pripravimo si mažo iz stroka ali dveh česna in olja, najbolje kokosovega, sezamovega ali iz gorčičnih semen, vse skupaj na malem ognju pražimo v ponvi (dokler zmes ni rjava), ohladimo in shranimo. Vsako jutro ali po potrebi jo obilno vtremo na boleče mesto za nekaj ur, temu naj sledi topla kopel.
Pomagamo pa si lahko tudi z vsestransko limono: dvakrat na dan zaužijemo mešanico limoninega soka in soli, kar naj bi pomagali omiliti bolečine v križu ali dugem delu hrbta.
VZROKI NESPEČNOSTI
Glavni krivci nespečnosti so stres, kofein, alkohol in neprimerna prehrana. Najboljše naravno sredstvo za sproščanje je tiamin, eden izmed vitaminov B kompleksa; pomanjkanje le-tega lahko privede do nezmožnosti, da bi se zvečer sprostili in zaspali.
NESPEČNOST
Če vas daje nespečnost, poskusite jesti več živil, ki vsebujejo B vitamine; to pa so:
banane,
oreščki,
živila iz polnozrnate moke,
špinača,
grah,
soja,
jetrca, ...
Poskusite pa lahko tudi z drugimi naravnimi sredstvi, ki jih najdete v kuhinji in ki so jih uporabljale že naše babice. Pred spanjem vas bodo prijetno sprostili:
toplo mleko z žlico medu,
razni čaji (melisa, sivka, kamilica, ...). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 06 Mar 2008 14:59 Naslov sporočila: |
|
|
Hrana ki zdravi
Zelenjava oziroma sadje nosi v sebi vzorec, ki je podoben telesnemu organu ali fiziološki funkciji telesa. Ta vzorec deluje kot znamenje ali znak in hrani ter zdravi telesne organe.
Kolobar korenja spominja na človeško oko. Ima zenico, šarenico in razširjene linije resnično spominjajo na človeško oko. Tudi znanstveniki so potrdili, da korenje krepi krvni obtok in izboljšuje delovanje oči.
Paradižnik ima štiri kamrice in je rdeče barve. Tudi srce ima štiri kamrice in je rdeče barve. Vse raziskave so potrdile, da paradižniki delujejo blagodejno na srce in kri.
Grozdne jagode visijo v grozdu, ki ima obliko srca. Vsaka grozdna jagoda izgleda kot krvna celica in raziskave so potrdile, da grozdje blagodejno vpliva na srce in poživlja kri.
Jedro oreha izgleda kot majhni možgani, z levo in desno hemisfero, z malimi in velikimi možgani. Tudi gube ali zavoji pri orehu spominjajo na možgansko skorjo. Vemo, da orehi pomagajo razviti preko tri ducate živčnih oddajnikov za možgansko delovanje.
Rdeči ledvičasti fižol dejansko spodbuja delovanje ledvic in ja, spominja na človeške ledvice.
Zelena, rabarbara, por in še več je take zelenjave (in sadja), ki fizično spominjajo na kosti. Ta živila vplivajo na trdnost kosti. Kosti sestojijo iz 23 % natrija in ta živila vsebujejo 23 % natrija. Če vam primanjkuje natrija, ga telo srka iz kosti, kar kosti slabi. Tovrstna živila zopet napolnijo potrebe po natriju v telesu.
Jajčevci, avokado in hruške krepijo zdravje, delovanje maternice in materničnega vratu – tudi izgledajo kot omenjena ženska organa. Sodobne raziskave so pokazale, da samo en zaužit avokado na teden pomaga ženski, da hitreje izgubi kilograme pridobljene med nosečnostjo, hormoni pridejo v ravnovesje, avokado prav tako varuje pred rakom na materničnem vratu. Nadvse zanimivo je naslednje dejstvo: natanko 9 mesecev je potrebnih, da vzgojimo avokado (od cveta do zrelega sadeža).....to je za zenske.
Fige so polne semen in med rastjo visijo v paru. Fige povečajo gibanje spermijev, število spermijev in plodnost....za moske.
Sladki krompir spominja na trebušno slinavko. Dejansko uravnoteži glikemični indeks pri diabetikih.
Olive krepijo zdravje in delovanje ovarijev.
Čebula je podobna telesnim celicam. Sodobne raziskave so pokazale, da čebula pomaga odstraniti odpadne snovi iz vseh telesnih celic. Proizvaja solze, ki očistijo vrhnje plasti v očeh.
Banane, kumarice, bučke,.. blagodejno vplivajo na velikost in moč moškega spolnega organa.
Arašidi imajo močan učinek na moda in libido. V Srednjem veku je cerkev moškim prepovedala uživanje arašidov. Ste vedeli, da arginine, glavna sestavina v viagri, pride iz arašidov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Mar 2008 06:49 Naslov sporočila: |
|
|
Krvni tlak imenujemo tisti tlak, s katerim kri pritiska na steno žile, po kateri teče. Poznamo sistolični (“zgornji”) krvni tlak, ki ga izmerimo, ko srce iztisne kri v ožilje, in diastolični (“spodnji”) krvni tlak, ki ga izmerimo, ko srce počiva. Ponavadi ga izrazimo v milimetrih živega srebra (mm Hg). Optimalni krvni tlak je 120/80 mmHg.
Visok krvni tlak
O zvišanem tlaku govorimo, kadar je krvni tlak višji od 139/89 mmHg.
Dednost (sorodniki imajo ali so imeli visok krvni tlak), starost (po 45. letu se krvni tlak zviša) in spol (moški so bolj ogroženi kot ženske). To so dejavniki, na katere nimamo vpliva.
K povišanju tlaka pa lahko dosti doprinesejo tudi dejavniki, na katere pa k sreči lahko vplivamo:
# prevelika telesna teža
# čezmerno uživanje soli
# čezmerno pitje alkoholnih pijač
# premajhna telesna aktivnost
# izpostavljanje škodljivim stresom.
Mnogo redkeje pa je povišan krvni tlak posledica obolenja nekaterih organov, kot so žleze z notranjim izločanjem (ščitnica, nadledvična žleza ), ledvična obolenja, zožitve ledvičnih arterij…
Kako si lahko pomagamo?
Shujšajte z ustreznim načinom prehrane. Izogibajte se živil, ki so zelo kalorična (maslo, polnomastno mleko, sir…), ocvrtih jedi, slaščic… Izračunajte svoj indeks telesne mase, ki naj bo med 19-25 kg/m2. Indeks telesne mase= telesna teža (kg) / telesna višina2 (m2).
Poskušajte omejiti porabo kuhinjske soli na 5g (ena kavna žlička) na dan. Nikoli ne solite hrane še dodatno pri obroku oz. pri mizi. Okus hrane lahko izboljšate z uporabo dišavnic in nadomestkov soli.
Omejite alkoholne pijače. Tveganje za nastanek povišanega krvnega tlaka narašča s količino dnevno popitega alkohola. Po definiciji gre za čezmerno (tvegano) pitje, če zaužijemo vsak dan več kot 3 (moški) oziroma 2 (ženske) merici alkoholnih pijač. Enota ali merica je deciliter vina, malo pivo ali eno žganje.
Telesno dejavnost izvajate redno, vsaj 2-3x tedensko po eno uro. Vsaj 20 minut naj bo tako intenzivna, da se zadihate in oznojite. Zelo priporočljive so predvsem aerobne telesne dejavnosti (hoja, plavanje, tek na smučeh, kolesarjenje…) .
Kajenje podvoji tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni in verjetnost, da boste umrli pred zasluženim odhodom v pokoj, je velika |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Mar 2008 06:50 Naslov sporočila: |
|
|
V zraku, ki ga dihamo, je na milijone mikroorganizmov kot so virusi, bakterije in glivice. Ti lahko z dihanjem stopijo v dihalne poti in povzročajo vnetja. Vnetja zgornjih dihalnih poti (nos, žrelo, sapnik) lahko potekajo v lažji obliki, kot je npr. prehlad, ali pa se razvije nekoliko težje obolenje - gripa (influenca). Če so prizadete spodnje dihalne poti, lahko zbolimo za bronhitisom ali pa gre za pljučnico.
Prehlad
Je blago, kratkotrajno in najpogostejše vnetje zgornjih dihalnih poti, ki ga povzročajo številni virusi (200 različnih). Za prehladom obolevajo ljudje najpogosteje v hladnih mesecih leta. Takrat so prisotne velike temperaturne spremembe, ki obremenjujejo naš imunski sistem, bolj smo dovzetni za okužbe z virusi in bakterijami. Glavni rezervoar respiratornih virusov so otroci. Okužba se zelo hitro širi v vrtcih, šolah in družinah. Virusi se širijo s kapljicami polnimi virusov, ki jih izkašlja ali izkiha obolela oseba, mi pa to vdihavamo ter vnašamo le-te v dihalne poti. Velika količina virusov se izloča tudi z nosnim izločkom v okolico. Največ virusov se izloča 2.-4. dan bolezni. Kašljanje in kihanje sta refleksni dogajanji, ki čistita dihalne poti, v katerih so lahko tujki, sluz, gnoj...
Bolezenski znaki, ki se pojavljajo pri prehladu so: splošno slabo počutje, izcedek iz nosu, bolečine v žrelu, praskanje v grlu in suh kašelj, lahko tudi nekoliko zvišana telesna temperatura in blag glavobol.
Prehlad lahko zdravimo sami z zdravili in naravnimi pripravki, ki jih lahko kupimo v lekarni, preneha pa v 1-2 tednih.
Gripa (influenca)
Poznamo tri glavne tipe virusov gripe: A, B in C. Virusi se prenašajo s kužnimi kapljicami, ki jih bolniki razširjajo v okolico s kašljanjem in kihanjem, z neposrednim stikom, posrednim stikom ali z drobnimi prašnimi delci, na katerih obvisi virus. Bolnik en teden izloča velike količine virusov in lahko okuži mnogo ljudi. Inkubacija traja 1-3 dni.
Simptomi gripe so: nenaden začetek, mrzlica, zvišana telesna temperatura (prvi dan lahko tudi 40 C), splošno slabo počutje, utrujenost, glavobol, vnetje oči, nosu, suh kašelj, pekoče bolečine v grlu, bolečine v mišicah in sklepih, neješčnost.
Gripa traja 3-5 dni. Nevarna je lahko za majhne otroke, nosečnice in starostnike. Najpogostejši zaplet je pljučnica, lahko pa pride tudi do vnetja mišic, poslabšanja kroničnega bronhitisa...
Zdravljenje
Ko nas ti znaki doletijo je najbolje, da ostanemo doma, počivamo in si pomagamo z zdravili in naravnimi pripravki. Če bolezen v 5 dneh ne mine, moramo obiskati zdravnika. Doječe matere, nosečnice, osebe s kroničnimii obolenji in starši z majhnimi otroki naj obiščejo zdravnika takoj, ko zbolijo.
Kako si pomagati?
Dobite lahko inhalacijske raztopine, pripravke za vneto in boleče grlo, zdravila za zniževanje povišane telesne temperature, zdravila proti glavobolu in slabemu počutju, kapljice za nos, pripravki za pomirjanje suhega kašlja, za lažje izkašljevanje in podobno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Mar 2008 06:55 Naslov sporočila: |
|
|
Alergija
Razširjenost alergij se po vsem svetu veča. Danes ima že skoraj 20% vsega svetovnega prebivalstva ali četrtina mladih katero od alergijskih obolenj kože ali dihal. Alergija je preobčutljivost telesa za telesu tuje snovi. Le- te lahko pridejo v telo na različne načine: z zrakom pri dihanju (inhalacijski alergeni), v obliki hrane ali v snoveh, ki povzročijo reakcijo ob stiku (kontaktni alergeni). Oblike alergije so lahko zelo različne. Lahko se pojavi kot nahod, kihanje, pordele oči, kožni izpuščaji ali koprivnica, celo kot želodčno črevesne težave.
Kako nastane
Nastanek alergije je vedno enak, ne glede na to, v kateri obliki se pojavi. Najprej nastopi SENZIBILIZACIJA, to je prvi stik telesa z alergenom, ko telo začne izdelovati protitelesa, ki se pritrdijo na posebne celice v koži in sluznicah- na mastocite. Senzibilizaciji sledi REAKCIJSKA STOPNJA, ko izbruhne alergija ob ponovnem stiku z alergenom. V tej stopnji se alergen sreča s protitelesi pripetimi na mastocite, kjer sproži silovit odziv v obliki sproščanja velikih količin histamina. Posledica sproščanja le-tega je vnetna reakcija-alergija v različnih oblikah in intenzitetah.
Najpogostejši alergeni
# Inhalacijski alergeni: pelodi dreves, trav, plevelov, plesni, hišne in žitne pršice,živalske dlake, moka, lesni prah.
# Kontaktni alergeni: kovine (nikelj), kozmetična sredstva, čistila, olja.
# Alergeni, ki pridejo s hrano: mlečni izdelki, kokošje beljakovine, ribe, raki, lupinarji, orehi, kvas, pivo, konzervansi.
Kako si pomagati?
Edino učinkovito sredstvo je izogibanje alergenom, seveda, če je to mogoče. Sicer pa je potrebno zelo natančno in sistematično samoopazovanje, da človek lahko izdvoji alergogeno snov. Priporoča se tudi obisk zdravnika, ki lahko s predpisovanjem določenih proti alergijskih zdravil bistveno pripomore k izboljšani kvaliteti življenja.
Legenda: Rdeča/Huda obremenitev Rumena/Zmerna obremenitev Zelena/Občasna obremenitev |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Mar 2008 06:56 Naslov sporočila: |
|
|
Vitamini
Vitamini so eden od ključnih dejavnikov pri večini pomembnih življenjskih procesov, so katalizatorji reakcij. Brez njih se zaustavita rast in razvoj, telo postane neodporno in šibko, pojavi se slabo počutje in pogosto obolevanje.
# Vitamine delimo v splošnem v dve skupini: vodotopni vitamini: B 1,B 2, B 3 ( nikotinamid,niacin ), pantotenska kislina, folna kislina, B 6, B 12 (cianokobolamin ), biotin, vitamin C
# maščobotopni vitamini: A, D, E in K.
RETINOL- VITAMIN A
Vitamin A ščiti kožo in sluznice, je nepogrešljiv pri vidnem ciklusu v očeh, omogoča skeletno rast. Pri prekomernem uživanju lahko pride do kopičenja v telesu, ker je vitamin A maščobotopen. Zatorej ga uživamo previdno in po navodilih.
Dnevne potrebe: 0.8- 1.0 mg .
Vir: korenje (beta-karoten), jajca, jetra, rumeno sadje.
TIAMIN- VITAMIN B1
Je aktivna snov encimov, ki so potrebni za presnovo ogljikovih hidratov, vpliva tudi na raven fizične aktivnosti, na raven presnove. Njegovo pomanjkanje vodi v znano bolezen beri-beri. Dandanes je pojavnost te bolezni zelo majhna. Tiamin je vodotopen vitamin.
Dnevne potrebe: 1.4 mg.
Vir: žitarice, kvas, fižol, grah.
RIBOFLAVIN- VITAMIN B2
Vitamin B2 je vpleten v procese razpada maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov v telesu, je aktivna sestavina številnih encimov, ki prenašajo kisik, torej omogoča celično dihanje in oksidacijo.
Dnevne potrebe: 1.6 mg.
Vir: meso, mleko, moka, drobovina
PIRIDOKSIN- VITAMIN B6
Je koencim številnih encimov, ki so vpleteni v metabolne procese. Zelo pomembno vlogo igra pri intenzivni presnovi aminokislin, v času rasti in nosečnosti.
Dnevne potrebe: 1-2 mg.
Viri: meso, kvas, zelena zelenjava.
NIKOTINAMID- NIACIN- VITAMIN B3
Imenujejo ga tudi vitamin PP (pelagra preventivni vitamin ) . Najdemo ga v vseh živih celicah, shranjuje pa se v jetrih. Sodeluje v dihalni verigi, vpliva na presnovo lipidov in glukoze.
Dnevne potrebe: 10- 18 mg.
Vir: meso, jetra, kvas, žitarice, zelenjava.
PANTOTENSKA KISLINA
Je sestavina CoA, ki je ključnega pomena za oskrbo z energijo v telesu. Sodeluje tudi v nastanku protiteles (obramba organizma). Zunanje se uporablja v pripravkih za zdravljenje ran in opeklin.
Dnevne potrebe: 10 mg.
Viri: kvas, jetra, ledvica, jajca, zelenjava.
CIANOKOBOLAMIN - VITAMIN B12
Zelo pomemben je za tvorbo krvnih telesc, je esencialni faktor rasti, soudeležen je tudi pri presnovi beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Pomanjkanje vodi v določeno vrsto anemije, ki se pojavi kot posledica pomanjkanja intrinzičnega faktorja potrebnega za absorpcijo vitamina B12.
Dnevne potrebe: 0.003 mg.
Vir: samo živalski proizvodi.
FOLNA KISLINA
Pomaga v številnih metabolnih procesih, ki so soudeleženi pri nastanku in rasti celic.
Dnevne potrebe: 0.4 mg, v času nosečnosti 0.8 mg.
Vir: jetra, ledvica, meso, mleko, sir.
BIOTIN - VITAMIN H
Ima direkten vpliv na kožo in je poznan tudi kot t.i. kožni faktor. Soudeležen je pri razpadu ogljikovih hidratov in posredno tudi pri nastanku nekaterih beljakovin.
Dnevne potrebe: 0.15-0.30 mg.
Vir: jetra, ledvica, meso, kvas, jajčni rumenjak, gobe.
ASKORBINSKA KISLINA VITAMIN C
Močan antioksidant, izboljšuje absorpcijo železa in je potreben pri sintezi stresnih hormonov.
Dnevne potrebe: 100 mg
Vir: sveža zelenjava in sadje.
KALCIFEROL VITAMIN D
Vitamin D uravnava presnovo Ca in fosfata ter omogoča tudi samo absorpcijo Ca v črevesju. Človeško telo vsebuje več kot 1 kg kalcija, ki se pretežno nahaja v kosteh. Vendar pa so tudi drugi telesni procesi odvisni od kalcija: koagulacija krvi, mišična aktivnost, živčno-mišični transport. Telo ne zmore brez kalcija ali vitamina D, ki je esencialnega pomena za absorpcijo kalcija. Vitamin D se sintetizira v koži pod vplivom sončne svetlobe, lahko pa ga dobimo tudi s hrano.
Dnevne potrebe: 400 I.U.
Vir: ribe, jajčni rumenjak, mleko, kvas.
TOKOFEROL VITAMIN E
Je antioksidant in se uporablja kot zaščitni vitamin. Ščiti npr. številne hormone in encime pred prezgodnjo kemično spremembo. Natančen mehanizem še ni poznan.
Dnevne potrebe: 10-15 I.U.
Vir: oljnata žita in semena, jajčni rumenjak, meso.
FITOMENADION VITAMIN K
Vitamin K je poznan kot pomemben faktor pri normalni koagulaciji krvi. Ob pomanjkanju tega vitamina poteka strjevanje mnogo počasneje. Ljudje ga lahko sintetiziramo v črevesju.
Dnevne potrebe: 1 mg.
Vir: jetra, ribje olje, sadje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Mar 2008 06:57 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo življenje
Zdravje je največje bogastvo. Poznamo najrazličnejše načine, da ga obvarujemo ali celo izboljšamo. Zdrav način poveča možnost za dolgo življenje in izboljša njegovo kakovost.
Hrana za zdravje
Načelo zdrave prehrane je, da uživamo pestro in uravnoteženo hrano. Takšna izbira zagotavlja hranila za rast, ohranitev in obnavljanje tkiv, krvi in življensko pomembnih organov. Pomembno je KAJ in KOLIKO pojemo!
Poznamo šest bistvenih sestavin hrane:
# OGLJIKOVI HIDRATI: So glavni telesni vir energije, se hitro absorbirajo. Vsebujejo jih krompir, živila iz žit, sadje, zelenjava... Predstavljali naj bi 55% hranilne vrednosti obrokov.
# MAŠČOBE: So koncentriran vir energije in služijo kot gorivo za telesne kemijske reakcije. Sodelujejo pri tvorbi hormonov, prostaglandinov...Poznamo nasičene in nenasičene maščobe. Prve zvišujejo nivo holesterola in nevarnost za koronarno srčno bolezen, nenasičene - večinoma rastlinske pa so bolj dobrodošle. Vsa čezmerna maščoba se shranjuje pod kožo in povzroča zvišanje telesne teže in debelost. Maščobe naj bi zajemale le 30 % vrednosti obroka.
# BELJAKOVINE: So osnovno gradivo iz katerega so sestavljene naše celice in tkiva. Gre za zaporedje aminokislin, ki jih telesne celice uporabljajo kot zidake za tvorbo novih beljakovin. Meso, perutnina, ribe, jajca in mlečni izdelki zagotavljajo beljakovine z vsemi esencialnimi aminokislinami, ki jih telo samo ne more izdelovati. Imenujemo jih polne beljakovine. Rastlinske beljakovine v jedrcih, grahu, fižolu ter iz žit so delno popolne, ker jim primanjkuje ena ali več esencialnih aminokislin. Beljakovine naj bi predstavljale 15 % obroka.
# VITAMINI IN MINERALI: Vitamini A, vsi B, C, D, E in folijska kislina ter minerali (natrij, kalij, kalcij, magnezij, železo, fluor, cink, selen, baker, jod...) zagotavljajo pravilno delovanje telesnih celic in spodbujajo pridobivanje energije. Večino jih dobimo s hrano.
# VLAKNINE: Prebavni encimi jih ne razgrajujejo. Nimajo hranilne vrednosti, vendar pa so nujne za dobro prebavo. Vlaknine so v žitnih lupinah, sadnih lupinah in v sadnem mesu ter v čvrstih vlaknastih delih zelenjave.
Priporočila zdrave prehrane
Čez dan naj bi imeli pet obrokov s 3-urnimi presledki, da je preskrba s hranili redna. Prigrizkom med obroki se izogibajte ali pa jih nadomeščajte s svežim sadjem in surovo zelenjavo. Uživajte malo maščob in več vlaknin, še posebej, če imate probleme s telesno težo. Govedino, svinjino, klobase, hrenovke, ki vsebujejo veliko maščob, naj ne bi jedli več kot dvakrat na teden, priporoča se uživanje rib, perutnine, vsaj enkrat na teden pa hrana brez mesa. Uživanje sadja in zelenjave naj bo vsaj dvakrat na dan, saj zagotavlja veliko vitaminov, rudnin ter vlaknin. Rafinirano hrano (beli riž, beli kruh...) zamenjajte z nerafinirano (rjavi riž, polnozrnate žitarice, testenine...). Ocvrta hrana vsebuje veliko maščobe in jo uporabljajte le enkrat na teden, bolje je, da hrano spečete na žaru. Maslo, smetano, neposneto mleko uživajte le občasno, ali pa nadomestite z margarino, jogurtom ali posnetim mlekom. Pijte predvsem vodo in različne razredčene sadno sokove.
Gibanje za življenje
Telovadba koristi zdravju. Poveča se učinkovitost srca, pljuč, okrepijo se mišice, kosti, sklepi, polepša postavo, držo, lajša bolečine v hrbtu, premaguje tesnobo in depresijo, zmanjša nevarnost koronarne srčne bolezni, zmanjša menstruacijske težave, izboljša spanje ter uspešno premaguje vsakdanje strese. Zmerna telovadba podaljšuje življenje.
Telovadili naj bi trikrat na teden po 20 min. Priporoča se aerobne vaje, kot so: Yogging, hitra hoja, tek na smučeh, plavanje, veslanje, kolesarjenje, hoja po stopnicah, aerobni ples... Telovadba je za vsakogar. Telovadimo lahko doma, v naravi ali telovadnicah. Izberite si svoje vaje in bolj zdravi boste!
Obvladovanje stresa
Stres ljudi vzpodbuja in motivira. Manjši stresi so nekaj vsakdanjega. Če pa se nakopiči preveč stresa, pa to lahko škoduje zdravju, povzroča nespečnost, napetost, bolečine v hrbtu in vratu ter druge bolezni. Važno je, da stres prepoznate po značilnih znakih, ki se pojavljajo in se z njim spopadete. Za sproščanje napetosti je veliko načinov, kot so sprostitvene vaje, meditacija, joga ali telesna dejavnost. Če so težave čustvene, je najbolje, da se o njih pogovorite z zdravnikom, partnerjem, prijateljem ali družinskim članom. Pogosto pomaga že pogovor o čustvih, drugače pa se lahko preide na vedenjsko terapijo, kratko kuro zdravil ali psihoanalizo. Seveda pa je prvi korak za zmanjševanje stresa ugotavljanje njegovih vzrokov in odpravljanje le-teh, če je to seveda mogoče. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|