Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Maj 2008 09:37 Naslov sporočila: |
|
|
KOLOIDNO SREBRO
Colloidal Silver
KOLOIDNO SREBRO je raztopina koloidnega srebra v koncentraciji od 5 do 30 ppm
(število delcev čistega srebra premera 0,0001 mikrona na milijon delcev večkrat
destilirane, deionizirane vode – aqua purificata). Najpogostejša koncentracija je 25 ppm.
Je zelo učinkovita, naravna alternativa sintetičnim antibiotikom. Za razliko od sintetičnih
antibiotikov, koloidno srebro ne uničuje le bakterij, ampak tudi viruse, glivice in druge
patogene organizme (parazite).
Koloidno srebro ni škodljivo za sesalce, plazilce, rastline in druga živa bitja, ki niso
zgrajena le iz ene celice.
Ob pravilni uporabi ni stranskih oz. neželenih posledic.
NEKATERE TEŽAVE, PRI KATERIH SI LAHKO USPEŠNO POMAGAMO
S KOLOIDNIM SREBROM:
Akne, afte, alergijski rinitis, antraks, artritis, astma, atletsko stopalo, bakterijske okužbe
(različne), bradavice, bronhitis, Candida albicans, cistitis (vnetje mehurja), Crohnova
bolezen, črevesne bolezni (razne), davica, dermatitis, driska, ekcemi, Epstein-Barrov
virus, fibrozitis, gastritis, glivične okužbe (razne), gobavost, gonoreja, griža, gripa,
hemoroidi, herpesi, impetigo, keratitis, kolitis, konjuktivitis, kriptospordijske okužbe
(razne), Legionarska bolezen, lupus, luskavica (psoriaza), malarija, Menierova bolezen,
meningitis, nevrastenija, oftalmija, okužbe mehurja in ledvic, opekline, oslovski kašelj,
paratifus, pasovec, pireja, plevritis (vnetje pljučne membrane), pljučnica, bolezni
prostate (vnetje, rak), rak (razni tipi), revmatizem, rinitis, rovovsko stopalo, rozacea,
salmoneloze, septikemija in septične razjede, sifilis, sindrom kronične utrujenosti,
sladkorna bolezen (diabetes), srbenje zadnjika, stafilokokne in streptokokne okužbe,
škrlatinka, tetanus, tifus, tonzilitis (vnetje mandljev), tuberkuloza, turi, ulkus, ušesne
okužbe, vnetje slepiča, vnetje srednjega ušesa, zastrupitev krvi.
UPORABA KOLOIDNEGA SREBRA
Pred uporabo pazljivo preberite navodila.
Koloidno srebro uporabljamo zunanje, tako da večkrat na dan ali po potrebi tretiramo
(pokapljamo, pošpricamo, pokrijemo z vato oz. gazo namočeno s koloidnim srebrom)
prizadeta mesta. Oralno jemljejo odrasli od 12 let starosti dalje po 1-3 nekovinske čajne
žličke 3 krat dnevno, otroci od 6 - 12 let starosti, polovico odmerka za odrasle, otroci od
3- 6 let pa 1 čajno žličko dnevno. Izdelek jemljemo do izboljšanja, praviloma ne več kot
2 do 3 stekleničke.
Preventivno ga uživamo po 1 nekovinsko čajno žličko dnevno (2-3 krat letno po 1-2
steklenički).
Pri infekcijah (virusi, bakterije ali glivice):jemljemo vsake 2-3 ure na dan, dokler se
stanje ne normalizira, lahko tudi do dva meseca, nato pa nadaljujemo s preventivo, da se
imunski sistem okrepi. Priporočljivo je grgranje, žvrkljanje, dajanje kapljic v nosnice, oči
ali ušesa, odvisno od vrste okužbe (prehladi, angine, gripa, bronhitis, vnetje ušes,
sinusov, oči …). Koristni pripomočki so kapalka, razpršilec in podobno.
Za utrjevanje dlesni in ustavitev zobne gnilobe: nekaj kapljic koncentrirane raztopine
kanemo na zobno krtačko (brez paste) in si drgnemo zobe in dlesni. Lahko tudi držimo
tekočino v ustih do ene minute in nato izpljunemo.
Sinusi, oči, ušesa: kapljice dajemo vsakih 15 minut do izboljšanja stanja, potem vsako
uro do popolne ozdravitve. Ko dajemo kapljice v oči, jih držimo zaprte približno 5 minut.
Prehladi, gripa, boleče grlo: grgramo in žvrkljamo eno veliko žlico (0,3 dcl) vsako uro
dokler se stanje ne izboljša in hkrati uživamo tudi šibkejši pripravek (npr. 5 ppm).
Za živali: v posodo damo eno žlico pripravka ob vsaki menjavi vode. Ob resni bolezni
vzamemo kapalko in damo eno žličko 3x dnevno v gobček, dokler se stanje ne izboljša.
POMEMBNO: Pri oralni rabi vedno najprej zadržimo raztopino v ustih od 1 do 3 minut, jo
nato še grgramo ter pogoltnemo. Če pa so obolela prebavila, jo pogoltnemo takoj.
NEKAJ TRADICIONALNIH UPORAB KOLOIDNEGA SREBRA
- Dodatek k pitni vodi med potovanjem in taborjenjem. Za dezinfekcijo vode na liter
damo eno plastično čajno žličko, dobro zmešamo in počakamo šest minut.
- Dodatek k vodi za kuhanje.
- Opekline, poškropljene s koloidnim srebrom, se pozdravijo hitro in brez brazgotin.
- Varno sterilizira vse od zobne krtačke do kirurškega instrumenta.
- Lokalna uporaba na vreznine, odrgnine, rane, izpuščaje, sončne opekline, pike insektov.
- Koloidno srebro napršiti na odpadke, da preprečimo slab vonj.
- Napršiti hišne gobice, brisače in rezalne deske, da se uničijo bakterije
(E.Coli, Salmonela…) in s tem preprečiti zastrupitev hrane.
- Dodati pri konzerviranju, vkuhavanju in stekleničenju.
- Dodati sokovom in mleku, da se prepreči kvarjenje, fermentiranje, zasirjenje.
- Napršiti v čevlje in med prste, da uniči večina glivic.
- Koloidno srebro zmanjša prhljaj, luskavico, kožne srbečice itd. Odlično sredstvo po
britju.
- Dodatek k vodi za kopanje, grgranje, prhanje, izpiranje črevesja, spreju za nos
in vodicam za zobe.
- Izjemno skrajša čas okrevanja pri prehladih, gripi, pljučnici, dihalnih infekcijah
in pri rino virusih.
- Kožna srbečica, očesno vnetje ali infekcija (razredči manjšo količino koloidnega srebra
z enako količino destilirane vode iz lekarne za očesno uporabo) in ušesne infekcije
(pred uporabo rahlo ogreti).
- Za odstranjevanje bradavic preko noči namazati in obvezati.
- Lahko zaustavi propadanje zob in prepreči slab zadah…
- Za zmanjševanje zobobolov, ustnih vnetij, infekcij…
- Za razkužitev zobnih protez.
- Za razkužitev in odstranjevanje vonjav v hladilnikih, zamrzovalnikih in posodah
za shranjevanje hrane.
- Dodatek k vodi hišnih ljubljenčkov, ptičjim posodicam, vazam za rezano cvetje.
- Vlažna obleka, brisače in perilo ne bodo postali plesnivi.
- Za odstranitev neželenih mikroorganizmov iz zemlje in vodovodnih sistemov.
- Za uničenje glivic, plesni, gnitju in proti večini boleznih pri rastlinah.
- Koloidno srebro je izvrsten stimulator rasti rastlin.
- Koloidno srebro je razkužilo za bazene, vodnjake, vlažilce, jacuzzije, vroče banje,
pomivalne stroje, predpražnike za kopalnice.
- Zelo koristno je napršiti nekaj koloidnega srebra na sadje in zelenjavo pred
skladiščenjem
ali uporabo.
- Razkužilno sredstvo za telefonske slušalke, slušne aparate, glavnike, pipe itd.
- Koloidno srebro je čudovit čistilec vode. Voda shranjena z dodatkom ene ali dveh
jedilnih
žlic koloidnega srebra na 5 litrov bo varna in dobrega okusa zelo dolgo časa. Voda, ki je
onesnažena z mikrobi lahko postane pitna z dodatkom dveh ali treh jedilnih žlic
koloidnega srebra na vsakih 5 litrov vode.
STRANSKI OZ. NEŽELENI UČINKI
Koloidno srebro velja za varno naravno obliko zdravstvene samopomoči. Če ga jemljemo
po navodilih, ni znanih negativnih ali stranskih posledic. Edina negativna posledica pri
hudo čezmernem jemanju srebrnih pripravkov je nastanek argirije (delna oz. lokalna
izguba pigmenta na koži in na nohtih), kar je sicer bolj estetski problem. V literaturi
navajajo, da bi do argirije lahko prišlo, če bi popili več kot 500 litrov koloidnega srebra.
Doslej še niso poročali o kakšni medsebojni reakciji med zdravili in koloidnim srebrom,
tako da ob uživanju katerih koli zdravil lahko uporabljamo koloidno srebro.
SHRANJEVANJE KOLOIDNEGA SREBRA
Koloidno srebro shranjujemo nedosegljivo otrokom, na suhem in temnem mestu ter stran
od električnih naprav – najmanj 50 centimetrov. Ne shranjujemo v zamrzovalniku ali
hladilniku.
Rok uporabe je neomejen.
OPOZORILO
Pričujoče besedilo ni nadomestilo za zdravniško diagnosticiranje oz. zdravljenje. Ničesar
ne predpisujemo ali priporočamo in zato ne prevzemamo nobene odgovornosti. To so le
informacije o možnih oblikah samopomoči. Če boste ravnali po njih, ne da bi se prej
posvetovali z zdravnikom, sami prevzemate odgovornost za svoje zdravje, kar je sicer
vaša ustavna pravica.
Nazadnje urejal/a trot 18 Maj 2008 09:41; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Maj 2008 09:38 Naslov sporočila: |
|
|
LANENO SEME
Lan spada v zelnati rod lanovk, ki imajo podolgovate liste; pri nas je kakšnih 15 vrst
samoraslih lanovk ena pa je gojena. Navadni lan ima bele ali modre cvetove, oljnato seme
in predstavlja staro poljščino Evrope in Prednje Azije, veliko lana pa gojijo tudi v Rusiji,
ZDA in Kanadi. Laneno seme je majhno, ploščato, barva pa je svetle do temno rjave; gojeni
lan (Linum usitatissium) predstavljata dve vrsti, prva se goji za seme, druga pa vlakna za
proizvodnjo.
V severni Ameriki gojijo lan v glavnem za semena, iz katerih
proizvajajo laneno olje v komercialne namene, tudi za pečenje. Prvi
zapisi o Lanu izvirajo iz Mezopotamije, kjer so gojili lan že 5000 let
pr. n.š. v poznejših tisočletjih pa se je lan razširil po vsej Evropi,
Afriki in Aziji in končno so ga začeli gojiti tudi v severni Ameriki.
Nedavna znanstveni izsledki kažejo, da ima laneno seme pozitiven
vpliv na vse, od nivoja holesterola, do zaprtja, raka in obolenj žil in
srca. Znanstveniki na ANCI (American National Cancer Institute) so
izločili laneno seme poleg 5 ostalih vrst hrane, ki si zaslužijo
posebne raziskave.
Laneno seme je v zadnjem obdobju postalo zelo popularno,
saj predstavlja bogat vir Omega-3 esencialnih maščobnih
kislin, poznanih tudi kot Alfa Linoleične (ALA).
Zaščita pred rakom
Lignanti - vrste vlaknin in alfa-linoleična kislina - sta zelo
pomembni sestavini in raziskave na populaciji med dieto in
tveganjem za obolelostjo so pokazale laneno seme vlogi
antirakavega hranila. Dolgoletne raziskave lanenega semena so
pokazale pozitiven vpliv na ženske, obolele za rakom na prsih, ki je
nazadoval. Nedavno končana raziskava je potrdila, da laneno
seme deluje preventivno pred obolelostjo za rakom, tudi
rakom na prostati.
Vir: Urology; 2001;58;47-52.
Dr. Wendy Demark - Wahnefried iz duke University Medical Center,
Durham-a, North Carolina je s svojimi kolegi raziskovala 25
pacientov, ki so oboleli za rakom na prostati in so bili že odrejeni za
operativno odstranitev prostate (prostatektomija ali po "domače":
popolna kastracija) in jim predpisala dieto, ki je vsebovala le 20%
maščob od skupnih kalorij, kot dodatek pa so pacienti prejeli 30g
lanenega semena dnevno. Po 34 dneh je pri vseh subjektih občutno
padel skupni testasteron, prosti androgeni indeks in serum
holesterol.
Pri moških, ki so imeli pred začetkom te diete Gleasonov seštevek -
število 6 ali manj, se je PSA (Prostatični specifični antigen) znižal.
Dr. Wendy Demark - Wahnefried zaključuje, da so pri razsikavi
celične-kulture, pri kateri so bile rakave celice prostate izpostavljene
vlakninam lanenega semena, ugotovili zmanjšanje celične rasti in
dodaja: "Zelo verjetno je, da so vlaknine v lanenem semenu
odgovorne za dobljene rezultate."
Laneno seme zagotavlja od 75 do 800 krat več rastlinskih
vlaknin, vrste fitoestrogenov, kot katera koli vrsta
rastlinskega vira; fitoestrogeni so sestavine, ki sodelujejo v
estrogenskem metabolizmu pri živalih in človeku. "V skupini žensk,
ki so jemale dnevno 5 ali 10 g lanenega semena so rezultati pokazali
občutno znižanje estrogenov", pravi Dr. Joanne Slavin, Vodilna
raziskovalka in profesorica Nutrionizma in znanosti o prehrani in
nadaljuje, "Vlaknine pri ljudeh povzročajo znižanje estrogena z
blokado encimov, ki so vpleteni pri sintezi estrogena." Vir: Health
Science, Vol25;No1;winter 2002.
Laneno seme in aritmija srca
Laneno seme je najbogatejši vir Omega 3 maščobnih kislin, ki
zagotavljajo izvrstno mehanično delovanje in električno
stabilnost srca, hkrati pa ga ščiti pred smrtonosnimi
aritmijami.
Vir: Journal of Nutrition,1997;127;383-393.
Prehrana naših davnih prednikov se je močno razlikovala od
prehrane današnjih dni, bili so predvsem sadjejedci - jedci surovega,
presnega, zrelega sadja, nekaj zelenjave, nekaj orehov, lešnikov,
semen in na ta način so nagonsko zadostili potrebam organizma, da
je lahko deloval optimalno. Vodilni ameriški antropolog Dr. Alan
Walker je v večih raziskavah ugotovil, da je v prehrani naših davnih
prednikov prevladovalo sadje in navaja: "Sleherni fosilizirani zob, pa
najsi bo pripadal človečnjaku izpred 12 milijonov let ali Homo-
erektikusu je kazal znake sadjejedca!"
V prehrani naših prednikov je torej prevladovalo ravnotežje med
esencialnimi maščobnimi kislinami (EFA), ki se delijo v dve skupini:
Omega 6 in Omega 3 maščobne kisline in so ovrednotene kot
"dobre maščobe", poznane kot poli-nenasičene maščobe; Omega 6
najdemo še v sončničnem semenu, (tudi v olju iz soje, kar za tiste,
ki smo na Optimalni prehrani ni sprejemljivo), Omega 3 maščobne
kisline pa lahko dobimo v lanenem semenu in seveda se nam ni
treba bati kemičnega onesnaženja, in holesterola, ki bi ga "pridobili"
z ribami.
Vrli farmacevti so seveda pohiteli z "izdelavo" Omega 3 kapsul z
ribjim oljem in pri tem poudarjajo, "zdravilno moč" tega izdelka, češ
da eskimi nimajo infarktov, seveda jih nimajo, saj umrejo zelo
mladi; neprimerna kislotvorna hrana živalskega izvora naredi
svoje... Naš starodavni predniki so jedli te maščobne kisline: Omega
6 in Omega 3 v razmerju 1:1 in če mi ravnamo enako, ni nobenega
razloga, da bi bili zaskrbljeni za svoje počutje in zdravje, kar
pomeni: en dan 3 do 5 jedilnih žlic sončničnega semena, naslednji
dan 3 - 5 jedilnih žlic lanenega semena, naslednji dan prgišče
orehov, naslednji dan prgišče indijskih oreščkov, naslednji dan
prgišče lešnikov... ostali del Optimalne diete pa predstavlja
sveže, surovo, zrelo sadje (90%) in zelenjava, predvsem
zelenoslistna (8%).
Kje ga kupiti in kako ga pripraviti
Laneno seme - nepraženo - lahko dobite v vseh bolje založenih
samopostrežnih trgovinah ali v trgovinah z "bio-prehrano";
priporočam vam, da ga pripravite takole: vsebino 3 do 5 jedilnih
žlic dajte v mlinček za kavo, zmeljite cca 8 sekund in z čajno
žličko nesite v usta, kjer ga počasi in zelo dobro prepojite s
slino - encimska razgradnja - in nato pogoltnite: Na ta način boste
organizmu zagotovili optimalno absorbiranje in izkoristek tega
čudovitega daru Narave človeku.
Slog Naravnega Zdravja - Naravne Higiene, ki vključuje tudi
Optimalno prehrano je ključ do vitkega, vitalnega, zdravega,
srečnega, za življenje sposobnega organizma, ki ne potrebuje
vedeževalcev, izvajalcev regresije, radiostezistov, psihologov - celo
za mačke in pse, maserjev, zdravnikov - zadnje le v primeru
poškodb.
Nazadnje urejal/a trot 18 Maj 2008 09:43; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Maj 2008 09:39 Naslov sporočila: |
|
|
LIMONE ZA VSAK DAN
PROTI SRČNIM OBOLENJEM IN ZA KREPITEV
ODPORNOSTI ORGANIZMA
•
v litrsko steklenico nalijemo sok treh limon, dodamo žličko morske soli,
dolijemo vodo in pretresamo, dokler se tekočina ne speni. Vsak dan jemljemo
žličko te tekočine.
PROTI VISOKEMU KRVNEMU PRITISKU
•
zjutraj pred jedjo pijemo limonin sok z 10 g kvasa v kozarcu vode
•
pol kg limon zmeljemo v strojčku, zmešamo s pol kg sladkorja in pustimo vse
skupaj, naj stoji 10 dni. Vsako jutro vzamemo na tešče žličko te zmesi
PROTI TEŽAVAM S PLJUČI
•
200 g medu zmešamo s sokom dveh limon. Jemljemo trikrat dnevno po 1
žličko
•
zmešamo 250 g limoninega soka, 250 g olivnega olja in 250 g sladkorja - pred
jedjo vzamemo 2 žlički te mešanice
PROTI GRIPI, VNETJIH V USTNI VOTLINI IN PREHLADU
•
v kozici segrevamo tri limone, dokler se ne zmehčajo, potem izcedimo sok iz
njih in ga zmešamo z dvema žličkama medu in 1 žličko konjaka, nato pa
dodamo pol litra vroče vode. Pijemo toplo, 5 do 7 večerov zaporedoma, ležati
pa moramo na toplem
•
proti vnetjih v ustni votlini je zelo primerno:
•
z močnim kamiličnim čajem z veliko limoninega soka izpiramo usta večkrat na
dan
•
večkrat grgramo limonin sok, razredčen z vodo
PROTI KURJIM OČEM IN ŽULJEM
•
košček limone damo na vato in pritisnemo na žulj ali na kurje oko ter pustimo
tako čez noč. To naredimo nekaj večerov zapored. Preden damo košček
limone na kurje oko, si umijemo noge v topli vodi in kurje oko nekoliko
postrgamo z nožem
PROTI ZASTRUPITVAM
•
pijemo limonado iz 4 ali 5 limon z vodo, v kateri raztopimo glino
PROTI MASTNIM LASEM
•
blagemu šamponu za umivanje las dodamo sok polovice limone (za enkratno
umivanje).
ZA POMLADITEV, REGENERACIJO CELIC, VITALNOST IN
DOLGO ŽIVLJENJE
•
izcedimo sok 10 limon, dodamo 10 strtih česnovih glavic in šopek peteršilja.
Vse skupaj dobro zmešamo in vzamemo žličko mešanice pred vsakim obrokom
hrane (zajtrkom, kosilom in večerjo), dokler ne porabimo vse mešanice
PROTI DEPRESIJI IN NESPEČNOSTI
•
pred spanjem popijemo sok ene limone, oslajen z medom ali sladkorjem in
razredčen z vodo
PROTI VNETEMU ŽIVCU
•
izcedimo sok iz ene limone, ga nekoliko osolimo ter z njim prepojimo košček
gaze ali čisto krpico. Položimo jo na prizadeti živec in prevežemo s suho krpo
PROTI PIKOM IN ZA ODVRAČANJE INSEKTOV
•
pike močimo z limoninim sokom, insekte pa odganjamo tako, da se s tem
sokom namažemo
ZA ČIŠČENJE OBOLELIH JETER IN ZA RAZSTRUPLJANJE
ORGANIZMA
•
zvečer razrežemo 3 limone in jih prelijemo s 300 do 400 g vrele vode, tako da
jih prekriva. Tekočino popijemo zjutraj pred jedjo
•
na 150 g vode dodamo žličko medu in sok ene limone. Popijemo naenkrat.
Nazadnje urejal/a trot 18 Maj 2008 09:45; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Maj 2008 09:40 Naslov sporočila: |
|
|
Ni sok vse kar teče
Izbira ni bila nikoli večja, kakovost pa nikoli bolj vprašljiva. Tako bi na kratko opisali
ponudbo na policah s sokovi, nektarji, sadnimi in raznimi osvežilnimi pijačami.
V zavesti navadnega potrošnika je sok tekočina, stisnjena iz sadeža ali zelenjave. Ljudje si
postopek predstavljajo tako, kot ga poznajo sami. Sadje operemo, stisnemo, pasteriziramo in
dobili smo sok. Mogoče ta procedura velja za jabolčni in grozdni sok, ki ga marsikatera hiša
še vedno izdeluje za svoje domače potrebe. Postopki, ki se jih poslužuje industrija, pa so
precej drugačni.
Manekeni so le na embalaži!
Težave se začnejo že pri surovini. Da bi imel »biznis« smisel, si morajo proizvajalci
zagotoviti čim cenejšo surovino. Sadje, ki ga uporabljajo, zagotovo ni »manekensko« in
»retuširano« sadje, ki se vam »nasmiha« z embalaže.
Vendar njegove lepotne napake niso razlog za skrb. Tisto, kar naj bi nas veliko bolj skrbelo, je
njegova kakovost in prepojenost s kemijo. Sadje, ki ga gojijo »na veliko« in za velike kupce,
je le posel. Ekonomski izračun je stisnjen v kot z izsiljevanjem velikih podjetij, zato
pridelovalci sadja enostavno ne morejo prenesti velike izgube zaradi bolezni, škodljivcev,
ptičev… Z vsem »arzenalom« kemije poskrbijo, da pridelajo čim več ton in jih dostavijo
svojim pogodbenim partnerjem. Ostalo, naj bi bilo skrb proizvajalcev.
In kaj počnejo proizvajalci s takšnim sadjem?
Tudi proizvajalci so del globalizacijske igre. »Če ne bomo konkurenčni, nas ne bo. Da bi bili
konkurenčni, moramo imeti poceni izdelke«. Proizvajalci se zelo dobro zavedajo težav z
ostanki kemije na sadju. Vendar potrebujejo poceni rešitev, ki ne bo podražila njihove
proizvodnje. In spomnili so se, da takšno sadje operejo oz. olupijo v lugu, da bi tako odstranili
vsaj del pesticidov in drugih kemičnih snovi na sadju.
Redno spremljanje prisotnosti pesticidov v živilih, ki ga izvajajo v Angliji, kaže da so
pesticidi prisotni v tretjini vzorcev, ki so jih testirali. Razen kruha in pekovski izdelkov, sodijo
prav sokovi med živila, v katerih so ostanki pesticidov pogostejši od povprečja.
Čisti in prazni!
Z lupljenjem in luženjem sadje »osvobodijo« največjega dela kemije, vendar ga tako
»osvobodijo« tudi skoraj vsega, kar je v njem koristno. Največji del vitaminov, mineralov in
sekundarnih metabolitov (antioksidantov in drugih snovi zelo pomembnih za naše zdravje) je
prav v lupini sadja.
Drugi postopek, ki ga narekuje »ekonomija« je zgoščevanje soka pred transportom. Ker sadje
praviloma ne prenese dolgega transporta, se večina proizvajalcev odloča, da stiskanje soka
opravi na lokacijah v bližini vira surovin. Zaradi nižjih stroškov shranjevanja in transporta sok
takoj tudi zgostijo in pasterizirajo. Nekateri sploh nimajo svojih pogonov in se njihov
proizvodni proces začne šele z nakupom cistern z zgoščenim sokom. Nabavni referenti iščejo
po principu »kdor proda ceneje«.
Potem cisterne z zgoščenim sokom romajo po vseh celinah, do tovarn in polnilnic kjer iz njih
nastajajo sokovi in najrazličnejše pijače.
Po navadi je edina razlika med ponudniki recept (koliko odstotkov česa bodo zmešali) in kako
sodobno tehnologijo imajo. Pod kakovostno tehnologijo sodi takšna, ki zagotavlja čistost
procesa. Če tega ni, potem morajo sokovom dodajati več konzervansov. Druga lastnost dobre
tehnologije je preprečevanje oksidacije. Najboljši proizvajalci pridelujejo sokove brez
prisotnosti zraka in v posodah, ki niso kovinske (oziroma, jih emajlirajo s steklom, da
preprečijo kontakt s kovino). Vendar je takšen postopek smotrn le, če proizvajalec nadzira
celoten proces. Če je izdelek že oksidiral na poti od stiskalnice in zgoščevanja do proizvodnje,
je nesmisel zagotavljati tako drago obdelavo že osiromašene surovine. Na takšen način danes
delajo le visoko kakovostne sokove, ki jih pridelujejo brez zgoščevanja. Dobesedno iz sadja v
steklenico. Takšnih pa ni veliko: med njimi so blagovne znamke Eden, Dr. Steinberger,
Biotta, Natudis... Brez zgoščevanja so proizvedeni tudi sokovi malih eko proizvajalcev ( na
našem trgu imamo precej dobro ponudbo jabolčnih sokov iz ekološke in biodinamične
pridelave).
Česa etiketa ne pove?
Verjetno vas zelo zanima, v katero kategorijo sodijo sokovi, ki jih pijete. Žal, teh podatkov, ki
so za vas dejansko najpomembnejši, na embalaži ne boste našli. Lahko pa berete med
vrsticami.
Če piše, da je sok narejen iz zgoščenega sadnega soka ali sadne baze, že veste, da je bil proces
od sadja do vaše mize precej dolg.
Mogoče se sprašujete kako je možno, da na soku piše 100% sadni sok, zadaj pa z drobnimi
črkami: narejeno iz sadne baze, ali koncentriranega sadnega soka.
Pravilnik to dovoljuje. Če so mu dodali toliko vode, koliko so jo pri zgoščevanju odvzeli,
potem je to po pravilih 100% sadni sok. To, da si vi predstavljate kako je sok pricurljal iz
sadja direktno v tetrapak je le vaša domišljija, ki jo oglaševalska industrija na vse načine
podpira.
Ne verjemite okusu
Drugi vir goljufije je recept. Jagode, borovnice, maline, brusnice in podobni sadeži so
predragi, da bi si proizvajalci privoščili recept, v katerem bo le takšen sadež. Ponavadi je
takšnih dragih sadežev v sokovih, ki po njih nosijo imena, le za vzorec, ostalo je polnilo iz
cenejše surovine (aronija, slive, hruške, buče…). Nekaj dodatnih arom in barvil bo mogoče
prelisičilo vaša čutila, vendar preberite deklaracije, preden se odločite kaj boste kupili.
Poglejmo nekaj primerov. Na trgu najdete ne-gazirano sadno pijačo, v kateri je 6% brusnic iz
masovne pridelave, po ceni 0,6 EUR za liter ali sok iz brusnic (iz zgoščenega soka
konvencionalno gojenih brusnic v količini »celih« 15%) za 2 EUR za liter ali 100% sveže
stisnjeni sok iz samih divje raslih brusnic, ki jih niso niti redčili niti zgoščevali po ceni 7,5
EUR za liter. Kljub temu, da vas pri zadnji ceni stisne pri srbu, boste lahko izračunali, da je
zadnji dejansko najcenejši, če preračunate, kaj dobite za svoj denar. Vodo vedno lahko dodate
sami.
Načeloma velja pravilo, da je najboljša vrednost za denar nakup 100% sokov.
Če preračunate cene nektarjev in raznih sadnih pijač, da pobarvane vodice niti ne omenjam,
ste pri nakupu pravega soka vedno na boljšem. Vse, kar ne vsebuje 100% deleža sadja, se po
pravilniku niti ne sme imenovati sok, temveč nektar ali osvežilna brezalkoholna pijača.
Če se spustimo na prehrambne vrednosti, potem je pravilo potrebno nadgraditi s še enim
nasvetom. Ekološko proizvedeni sokovi nam ponujajo neprimerno več hranilnih vrednosti,
kot katerikoli sok iz konvencionalne pridelave.
Temu lahko rečemo sok.
Proizvodnja ekoloških izdelkov poteka bistveno drugače, kot v konvencionalni pridelavi.
Uporabljeno sadje in zelenjava, že v izhodišču vsebuje približno tretjino več mineralov in
vitaminov, za tretjino manj nitritov in celo do 50% več antioksidantov. Sadje ni obremenjeno
s pesticidi in drugimi strupenimi snovmi, zato ga ni potrebno posiljevati z »kopanjem« v lugu.
Ker imajo eko-surovine celo do tretjine več suhih snovi, so manj podvržene gnitju in
proizvajalci lahko uporabljajo postopek hitre pasterizacije, ki je veliko blažja od
konvencionalnih postopkov. Tako celo del vitamina C »preživi« predelavo.
Kakovostni proizvajalci (sem prištevamo Eden, Dr. Steinberger, Biotto…) ne uporabljajo faze
zgoščevanja sokov. Sokovi se direktno stisnejo in ustekleničijo, praviloma v kakovostno
stekleno embalažo, ki dodatno varuje izdelke pred oksidacijo.
Na nekaterih izdelkih zasledimo podatek, da so sokovi mlečno fermetirani. Gre za pomembno
izboljševanje prehranske vrednosti izdelka, s postopkom cepljenja pasteriziranih sokov z
mlečnim fermentom. Ko izdelke pasterizirajo jih cepijo in pustijo, da se v njih razvijejo L+
mlečne kisline, enake z našo lastno mlečno kislino, ki jo najdemo v zdravem prebavnem
traktu.
Žive mlečno kislinske bakterije imajo antimikrobno delovanje, aktivirajo imunski sitem v
obrambi pred tumorji, zavirajo fekalne encime, ki sodelujejo pri aktiviranju prokancerogenov
in s tem pomagajo ustaviti razvoj mutagenih organizmov v črevesju. Ob tem mlečna kislina
uspešno zavira nastajanje nitrosamina iz nitritov, ki so prisotni v umetno gnojeni zelenjavi in
vse večjem številu živil.
Takšni sokovi so zelo dragoceni za ljudi, ki jih napenja ali imajo druge težave v prebavi, kar
kaže na to, da v njihovem prebavnem sistemu prevladujejo kvasovke in da primanjkuje
mlečno kislinskih bakterij. Posebej za osebe, občutljive na mlečne izdelke ali za vegane,
predstavljajo sokovi obogateni z mlečno kislino pomemben vir snovi za urejanje prebave. Za
tiste, ki okusa soka rdeče pese ne marajo, je skoraj neverjetno, kako jim ugaja okus sokov
fermetniranih z mlečno kislino. Tak postopek uporabljajo pri sokovih rdeče pese in soku iz
zelja blagovne znamke Eden, soku iz zelja blagovne znamke Dr. Stenberger, ter soku rdeče
pese blagovne znamke Biotta.
Na policah zdrave prehrane je število sokov iz dneva v dan večje. Vendar ni vse, kar zaide tja,
enake kakovosti. Zato pazljivo berite in izbirajte. Včasih se za enako ceno in količino skriva
občutno različna kakovost.
Dobri sokovi niso poceni. Uživanje prehransko praznih konvencionalnih sokov, pa je klub
vsemu dražje!
Ni zdravo vse kar je brez sladkorja
Pod takšnimi slogani se ponavadi skrivajo dodana sladila v t.i. lahkih pijačah.
Sladila kot so aspartam, saharin, sorbitol in podobna sicer ne vsebujejo kalorij, vendar je vse
več dokazov, da na sekundarni način škodujejo metabolizmu. Namesto umetno slajenih pijač,
raje izberite 100% sokove brez dodanega sladkorja. Tako boste zaužili sadni sladkor, ki je že
bil v sadju.
Pri nektarjih in raznih brezalkoholnih pijačah dejansko ne veste, koliko sladkorja je v pijači.
Proizvajalci povprečno dodajajo 4-5g sladkorja na 1dcl soka. To pomeni, da s 3 dcl. kozarcem
zaužijemo 3 žličke sladkorja.
Nazadnje urejal/a trot 18 Maj 2008 09:47; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Maj 2008 09:41 Naslov sporočila: |
|
|
Recept z ALOE VERO
Za zdravljenje raka in ostalih najtrdovratnejših obolenj.
Profesor dr. Slavinski iz Onkološkega inštituta v Moskvi navaja sledeči recept:
1. 0,3 L gela ALOE Vere
2. 0,6 kg spomladanskega cvetličnega medu
3. 0,7 L črnega vina (domačega)
4. 0,2 L domačega žganja
5. 0,2 L ŠVEDSKE GRENČICE
6. 0,1 kg cikorije (ni pa nujno)
Gel Aloe Vere naj bo star med 3 in 5 let. Najprimernejši gel je od Aloe Barbadensis. V
kolikor se dobi ta prava Aloe vera v listu, se lahko uporabi list, ki ne sme biti zalivana s
hranilnimi ali zaščitnimi (kemičnimi) sredstvi.. Aloe vero gel, cikorijo(ali liste Aloe zmeljemo
v mikserju) in ostale sestavine zmeljemo v mikserju in zmešamo skupaj in napolnimo v temne
steklenice, dobro zapremo in pustimo stati 5 dni na temnem in hladnem prostoru.
Po petih dneh se iz steklenice precedi toliko tekočine, kolikor zadostuje za en teden
zdravljenja. Ostalo pustimo na temnem mestu.
• Prvih 5 dni 3 x na dan 2 uri pred vsakim glavnim obrokom 1 kavno žličko
• Po 5 dneh 3 x na dan 2 uri pred vsakim glavnim obrokom 1 polno jedilno žlico.
To zdravilo lahko uporabljamo le enkrat na leto in to ne dalj kot 2 meseca.
Terapija traja najmanj tri tedne do 1 meseca, najboljši rezultati pa so vidni po dveh
mesecih.
Dvomesečna terapija se lahko uporabi samo enkrat letno. Uživanje v večjih količinah lahko
škoduje. Terapije ne smete uporabljati pri večji krvavitvi iz maternice, pri hemeroidih in v
nosečnosti.
Alojino vino - fermentiran alojin gel, zmešan z medom in začimbami, imenovan
KUMARJASAVA pa v Indiji uporabljajo kot krepčilo pri slabokrvnosti, težavah z jetri, slabi
prebavi, povzroča tudi izločanje žolča ter uničuje gliste.
Z navedeno količino zdravimo:
• Pljučno tuberkulozo (TBC)
• Raka vseh vrst
• Angino in gripo
• želodčne in ostale čire
• vsa notranja vnetja
• dolgotrajne glavobole
• želodčne težave
• rakava obolenja
• črevesna obolenja
• bolezni srca in ožilja
• bolezni kosti
• ekceme
• pljučno astmo
• ledvična obolenja
• strjevanje krvi
• ženske genitalne bolezni
Ta napitek pospešuje tudi apetit. Gripo in angino pozdravi v 5 dneh.
Po podatkih Marie Sabierkonra iz Nemčije, ki je imela diagnozo:
• rak na maternici, razpad tkiva
je bila odpuščena iz bolnice kot neozdravljiv primer. Oktobra istega leta je prišla na kontrolo,
kjer so ugotovili, da je popolnoma zdrava. Po tej kuri se je popolnoma pozdravila. Zredila se
je za 22 kg.
Nazadnje urejal/a trot 18 Maj 2008 09:49; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Maj 2008 09:47 Naslov sporočila: |
|
|
Post z limonado
Post z limonado je že zelo stara metoda postenja. Izhaja iz 50
let. Je ena najlažjih metod, kako pustiti telesu, da si odpočije.
Razen tega lahko uporabimo izpiranje s slano vodo, čiščenje
jeter z grenko soljo in tudi klistir s slano vodo. Lahko si zopet
povrnete zdravje.
Med postom z limonado je priporočeno sladkati napitek le z javorjevim
sirupom, ki naj bo organskega porekla. Lahko ga rahlo začinimo s
kajenskim poprom.
Poskusimo dobiti organske limone, če je le te nemogoče dobiti, lahko uporabimo običajne limone. Kot
vodo lahko uporabimo ustekleničeno vodo, ki mora biti seveda čista. Najbolje je, da jo črpajo v
planinah.
Ne postimo se popolnoma samo z limonado, vsaj ne vsaki dan posta. Uživamo tudi zelenjavno juho.
Uporabimo različno zelenjavo na različni dan: korenje, čebula, peteršilj, buče, rdeča pesa, špinača itd.
Uporabimo tudi popolnoma naravno neprečiščeno sol, toliko da dobi zelenjava dober okus. Včasih lahko
uporabimo organski tamari (sojino omako) ali Miso (naravno fermentirana sojina pasta).
Običajno zaužijemo 2 - 3 skodele zelenjavne juhe dnevno.
Če se odločimo postiti dlje kot 7 dni, vedno končamo post z čiščenjem jeter (liver flush). Le ta zagotovi,
da vsi toksini, ki so shranjeni v jetrih odidejo iz telesa.
Prav tako lahko uporabimo probiotične bakterije in uporabimo klistir.
Včasih kombiniramo limonado z sadnimi sokovi. Post s sokovi ima močnejši učinke, vendar je tudi bolj
težaven in zahteva več dela.
Prav tako se moramo dnevno klistirati s slano vodo, ali se veliko gibati ali celo uporabiti zeliščne čaje.
Različni ljudje uporabljajo različne metode.
Izpiranje s slano vodo
Začnimo vsako jutro z litrom vode, v kateri raztopimo 2 žlici naravne soli. Dobro premešajmo in
popijmo. Prav tako je dobro ob tem masirati črevesje. S tem očistimo črevesje. Prav tako lahko
uporabimo klistiranje z kavo.
Lahko pijemo odvajalne čaje namesto izpiranja s slano vodo.
Navadno naredimo čiščenje jeter (liver flush) in dan po tem uživamo samo lahko hrano.
Lahko kombiniramo postenje z vodo z dieto Dr. Johanne Budwig - lanneno olje + skuta poskusite, ne
bo vam žal!
Posebej morajo biti pazljivi ljudje s močno obliko kandiaze - sindrom gliv kvasovk, ki ne morejo narediti
posta z limonado, saj so alergični na koncentrirana sladila, kar je javorjev sirup. Namesto tega se naj
odločijo za postenje s sokovi.
Prav tako naj uporabljajo ekstrakt grenivkinih pečk ali recept Hulde Clark, ker imajo verjetno parazite.
Ekstrakt grenivkinih pečk in metoda Hulde Clark sta zelo učinkovita pri postenju, ker lahko lepo
kombiniramo ti dve metodi z klisitranjem.
Nazadnje urejal/a trot 18 Maj 2008 09:50; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Maj 2008 09:51 Naslov sporočila: |
|
|
Dr. Johanna Budwig - dieta proti raku s skuto in lanenin oljem
Dieto z lanenim semenom je odkrila dr. Johanna Budwig,
nemška raziskovalka na področju kemije, strokovnjakinja na
področju maščob in olj v letu 1951. Pred leti jo je na novo
preučil Dr. Dan C. Roehm (Onkolog in kardiolog). Dr. Roehm
pravi:"Ta dieta je ena najbolj uspešnih diet za zdravljenje raka
na svetu".
Šestkrat nominiran Nobelov doktor pravi, da ta kombinacija esencialnih
sestavin zdravi in preprečuje nastanek raka.
Dr. Johanna Budwig kombinacija:
Zmešajte v mešalcu naslednje sestavine:
• 1 skodelico organske skute (z manj maščob, ne pretrdo, najbolje da naredimo svojo) (ali jogurt)
• 2-5 žlic lanenega olja - 1-3 žlice sveže mletih lanenih semen (mešalec za kavo ustreza)
• Dovolj vode
• Malce kajenskega popra (čili v prahu)
Opcije:
Malo česna, rdeče paprike in malo šampanjca.
Naredimo ga zelo mehkega.
Pojejte ga nekaj vsak dan.
Posamezne sestavne priredite svojemu okusu.
BUDWIG DIETA Z LANENIM SEMENOM
Dr. Budwig trdi, da je ta dieta tako kurativna kot preventivna. Zdravnica pravi, da je odsotnost linol-
kislin [kar je pogosto v zahodni dieti] vzrok nastanka oksidaze, ki povzroča nastanek raka in mnogih
drugih kroničnih bolezni.
Teorija pravi: uporaba kisika v organizmu je lahko stimulirana s sestavinami v proteinih, ki vsebujejo
žveplo, kar neredi olje topno v vodi. Ti proteini so prisotni v siru, lešnikih, čebuli, poru, česnu in še
posebej v skuti.
Pomembno je uporabljati samo hladno stiskana olja bogata z linolično kislino, kot je sončnično, sojino,
koruzno, orehovo in laneno olje. Takšna olja moramo zaužiti s pravo hrano, ki vsebuje prave proteine
(vsebujejo žveplo), drugače pride do nasprotnega učinka in nastaja škoda na telesu.
Najboljša kombinacija je skuta in laneno olje. Laneno olje naj bo sveže stisnjeno. Hrana, ki vsebuje
naravni sladkor kor so dateljni, fige, hruške, jabolka in grozdje je tudi zelo dobro za dieto. Prav tako je
zdravilen med. Sintetični vitamin ni A ni primeren, ker vsebuje oksidacijske produkte, zato pridobimo
vitamin iz korenja (karotin kot provitamin A). Vitamin B pridobimo lahko iz mleka, jogurta in kvasa.
Ta dieta je dobra za vse vrste kroničnih bolezni kot so recimo srčne bolezni, žolčne bolezni, diabetes,
artritis, tumorji. Prav tako izboljša sluh in vid. Dieta je primerna za otroke.
Pacient ne uživa nobene hrane prvi dan razen 250 ml lanenega olja skupaj z medom in stisnjenimi
svežimi sokovi brez dodanega sladkorja. Če je oseba zelo bolna, lahko dodamo šampanjec prvi dan
namesto soka in ga zaužijemo skupaj s lanenim oljem in medom. Šampanjec zelo hitro absorbiramo in
ima resen namen pri tej dieti.
• SLADKOR JE PREPOVEDAN. Lahko uporabite grozdni sok ali kakšen drug sveže iztisnjen sok kot
sladilo.
• Druga prepovedana hrana je: Vse živalske maščobe, vsa komercialna solatna olja (vključena je
komercialna majoneza), vso meso, maslo, margarina,
• Sveže stisnjeni sokovi iz zelenjave ali sadja so zelo dobri - korenje, zelena, jabolka, rdeča pesa.
• Trikrat dnevno obvezno popijte topel čaj – metin, šipkov ali grozdni čaj – sladkano samo z medom.
Ena skodelica črnega čaja pred poldnevom je prav tako dobra.
DNEVNI PLAN
Pred zajtrkom popijte kozarec mleka s Acidophilus bakterijo ali sok kislega zelja.
Zajtrk – Musli kateremu premešamo 2 žlici lanenega olja in medu in svežega sadja, ki raste v sezoni.
Menjajte okus dnevno. Uporabite tudi lešnike, orehe, izogibajte se kikirikijem. Pijte zeliščne čaje ali črni
čaj. Pojejte 120 gramov namaza opisanega spodaj. Lahko ga dodate drugi hrani.
Jutranji čaj (10 ura) – Kozarec svežega soka iz korenja, jabolk, zelene, pese.
Kosilo – sveža solata z majonezo lanenega olja(opis spodaj). Solato lahko naredite iz korenja, kolerabe,
radiča, zelja, cvetače. Lahko dodate malce hrena, drobnjaka ali peteršilja za okus.
Kuhan obrok – Parjena zelenjava, krompir, riž, ajda ali proso. Zraven dodajte ali majonezo ali namaz –
za okus in da zaužijete laneno olje.
Desert – Zmešajte sveže sadje z namazom, namesto medu lahko dodate smetano z okusom limone,
vanilije ali jagod.
Popoldanski čaj (16h) – Majhen kozarec naravnega vina brez konzervansov ali šampanjca ali soka iz
svežega sadja, skupaj z medom, kateremu primešamo 1-2 žlice lanenih semen.
Večerja – Imejte jo zgodaj ob 18h. Skuhajte topel obrok, uporabite ajdo, sojo, pšenični zdrob, oves. Kot
sladilo uporabite samo med ali grozdni sok. NE UŽIVAJTE SLADKORJA NOBENE VRSTE. Samo sveže
sokove. Morajo biti popolnoma naravni.
Kako pripraviti namaz
Vlijte 250 ml lanenega olja v skodelo in dodajte 450 g skute z malo maščobe in 4 žlice medu. Zmešajte
vse sestavine v kuhinjskem mešalcu in dodajte toliko malo mastnega mleka, da se sestavine lepo
premešajo. Mešajte 5 minut, dokler ni opaziti krogov olja, oziroma dokler se olje popolnoma ne premeša
s sestavinami.
Kot alternativo lahko uporabite jogurt namesto skute v razmerju 30 gramov jogurta in 1 žlica lanenega
olja. Lahko uporabite jogurt namesto skute v razmerju 30 g jogurta, 1 žlice olja in 1 žlice medu in vse
skupaj premešajte.
Ko je laneno dobro premešano ne povzroča driske, čeprav ga zaužijemo v večji količini. Kemično reagira
z žveplom v proteinih skute ali jogurta.
Kako pripraviti majonezo:
Zmešajte 2 žlici lanenega semena (30 ml), 2 žici mleka (30 ml), 2 žlici jogurta (30 ml).
Nato dodajte 2 žlici limoninega soka ali jabolčnega kisa in 1 žlico gorčice plus zelišča kot je koper,
majaron.
Nato dodajte 2 ali 3 rezine kumaric brez konzervansov in ščepec zeliščne soli.
(Ta majoneza z veliko gorčice in nekaj banan je lahko zelo okusna!)
Na tej dieti morate ostati dobrih 5 let, v tem času bodo tumorji verjetno izginili. Ljudje ki se pregrešijo in
začno jesti konzervirano meso, sladkarije itd, lahko zopet padejo v stanje, ki je lahko še hujše kot je bilo
na začetku diete. Tudi ozdravitev ni več mogoča pravi Dr Budwig.
V letu 1967 je Dr Budwig povedala sledeče v intervjuju na nemškem radiu o njenih pacientih, pri katerih
niso uspele operacije.
"Tudi pri teh primerih je mogoče vzpostaviti popolno zdravje v nekaj mesecih, lahko rečem v 90 %
primerov".
Zdravljenje raka je lahko zelo enostavno, vendar malo ljudi pozna to dieto, pravi Dr Budwig
Nazadnje urejal/a trot 18 Maj 2008 10:09; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Maj 2008 09:54 Naslov sporočila: |
|
|
Šentjanževo olje
To je navodilo za izdelavo domačega šentjanževega olja, ki je visoke kakovosti in
zaradi svoje učinkovitosti tudi dragoceno. Će želite uporabljati to olje, in si poleg tega
hoćete privarčevati še malo denarja, lahko to navodilo uporabite za izdelavo lastnega
šentjanževega olja. Informacije sem sestavil iz osebnih izkušenj in izkušenj drugih
terapevtov, uporabil pa sem tudi literaturo in osebne zapiske iz seminarja o zeliščih v
Berlinu. Želim Vam mnogo uspeha in veselja pri nabiranju šentjanževke, izdelavi olja
in njegovi uporabi na sebi ali v krogu znancev!
Za vprašanja ali nejasnosti vam stojim na razpolago in se tudi priporočam za
alternativne terapije, kot so to homeopatija, Bachova cvetna terapija in masaže! Moje
kontaktne podatke najdete na koncu strani ali navodila!
Za morebitne komplikacije pri uporabi olja, ne prevzemam odgovornosti, uporabljate
ga na lastno odgovornost!
O Šentjanževki
Preden se bomo posvetili izdelavi olja
in njegovi uporabi, še nekaj načelnega
o
šentjanževki
(hypericum
perforatum). Šentjanževka je tisto
zelišče, iz katere sploh dobimo
šentjanževo olje. Šentjanževka je
želišće
iz
botanske
skupine
hypericaceae, najdemo jo povsod po
Evropi, cveti pa v mesecih junija do
avgusta. Če hodite z odprtimi očmi
skozi svet, je pogosto najdete ob
cestah, poteh, železniških progah in
starih bojiščih. Šentjanževka
je
namreč zdravilo, ki rado raste tam,
kjer se ljudje ranijo, in to je pač
večinoma na cesti in bojiščih. Vsekakor
pa jo lahko tudi najdete na travnikih in
celo v planinah, kjer je raste v
skupinah po 30 ali več!
Rastlino je lahko prepoznati, saj je
cvet žareče, sveže rumene barve, je
velika pribl. 50 do 100 cm. Listi kakor
tudi cvet so jajčaste oblike in dolgi
prib. 1 cm. Če si rastlino pogledamo
malo natančneje, bomo opazili, da
imajo listi šentjanževke čisto majhne
luknje. Odtod, ima Šentjanževka
Šentjanževka – Hypericum
tudi ime.
Beseda
hypericum
pomeni
in
perforatum
pomeni
»biti preluknjan«
. V
listih boste odkrili tudi
majhne črne pikice, v
tistih pikicah, pa je to
kar iščemo mi –
šentjanževo olje!
Tukaj dobro vidimo luknjice v listu
vir: laboratorij Gudjons
in tudi črne pikice v katerih se nahaja šentjanževo olje
Upam,
da
boste
rastlino
s
tem
podrobnim
opisom
prepoznali in si tako
lahko naredili svoje
naravno šentjanževo
olje. Če pa želite
zvedeti več o zdravilu
hypericum perforatum, pa si lahko preberete moj članek o šentjanževki v 38. izdaji
revije Karma Plus.
Priprava
Predenj boste pričeli z izdelavo vašega olja si morate poiskati kraj, kjer šentjanževka
uspeva in jo boste lahko nabrali. Ker šentjanževka cveti od junija do avgusta, lahko v
tem obdobju raziskujete vašo okolico, in morda tako pridete na skrivnosten kraj, ker
raste Šentjanževka. Najbolje je, če jo naberete okoli 24. junija. To je čas sončevega
obrata in Kelti so menili, da imajo zelišča na ta dan največjo moč!
Za izdelavo olja potrebujete:
- 1 prozorno steklenico ali flašo pribl. 1 liter
- 1 pokrov za steklenico
- 1 šopek šentjanževke
- ½ litra olja, priporočam vam nerafinirana in mrzlo tlačena olja. Zelo primerna, sta
sončično olje in olivno olje
- 1 škarje ali nož
Izdelava olja
Ko boste šli po svojo šentjanževko, je najbolje da si vzamete nekaj časa, zato ker je
izdelava takega zdravila ne samo fizična temveč tudi mentalna stvar.
Uživajte sprehod k zelišču, oglejte si ga, oglejte si tudi okolico kjer raste in morda
lahko tudi občutite dušo rastline. Zdaj je tako daleč, da si naberete približno en
šopek, torej eno polno roko šentjanževke. Če želite si napraviti malo več olja, je pa
treba iti tudi po več zelišča.
Doma zelišče operite pod mrzlo vodo, in pustite, da se malo odteče. Vzemite škarje
ali nož in odrežite zadnjo tretjino debla. Važno je, da odrežete le deblo in korenine. Z
nožem ali s škarjami nato seseklajte preostali del zelišča na majhne kose, lahko ga
pa tudi date v terilnik, da se vam tam zdrobi.
Pri vsem tem pazite nato, da šentjanževko obdelate še svežo, jo dobro zdrobite in
uporabite celo želišče razen zadnje tretjine! Najhujša napaka pa je, da morda
odstranite cvet ali liste, ker tako olje postaja manj učinkovito!
Zdaj ste pripravili zelišče, kar še potrebujete je čista in suha steklenica, ki mora biti
prozorna!
Dodajte šentjanževko in olje. Olja naj bo najmanj toliko, da je vse pokrito. Če želite
lahko dodate tudi nekoliko več olja, to je stvar okusa.
Postavite steklenico na sončen kraj, zato ker sonce izvleče učinke iz listov pa je važno
da je steklenica prozorna. Ob začetku steklenice ne zapirajte, temveč jo le pokrijete s
cunjo ali podobnim, da izhlapi še preostala voda. Po petih dneh pa steklenico zaprite
in jo pustite stati, dokler dobi olje temno rdečo barvo. Ta postopek lahko traja od 5
tednov do 8 tednov, odvisno od sonca in vremena. V tem času, pa vsakih par dni
steklenico malo stresite.
Ko je olje doseglo temno rdečo barvo je postopek izvlečenja zaključen, zdaj je treba
olje filtrirati in napolniti v flaše.
Za filtriranje uporabite sito ali cunjo, da olje ločite od zelišča.
Ko vam je to uspelo, kar niti ni tako enostavno, ker je vse
mastno, si pripravite čiste in suhe steklenice, ki jih najbolje
dobite v lekarnah, ker so iz rjave steklenice in tako olje dlje
drži.
Napolnjene rjave steklenice dajte na hladen in temen
prostor, jih označite s letom izdelave in s vsebino
Šentjanževo olje!
Vaš trud se je splačal, ker je zdaj vse pripravljenjo za uporabo vašega olja, za
katerega v lekarnah približno plaćate okoli 1.500,-- tolarjev za 100 ml. Rok trajanja je
največ dve leti!
Učinki
Olje učinkuje proti vnetju, pomirujoče, celi rane, pospešujejo prekrvavitev, blaži
bolečine in poleg tega še neguje kožo.
Indikacije
Šentjanževo olje se pogostkrat uporablja proti revmi, podagri, shiazi, zmečkanju,
udarninami, bolečine mišič, bolečine trebuha in bolečine živcev. V teh primerih ga
enostavno vmažemo v tkivo.
Tudi pri lahkih ranah, opeklinah, sončnih ožigih, hemoridih in pri alergični koži, se je
olje izkazalo za zelo učinkovito. Tudi tam ga, če je možno vmažemo, ali damo na
povoj iz gaze ali obliž, ter ga pripnemo na rano. Po sončnem ožigu ga namažemo na
kožo in pokrijemo s čednim povojem, in pustimo da olje deluje. Ta postopek seveda
ponovimo dokler opeklina ne zaceli, seveda se pa pri tem ne smemo izpostaviti
soncu.
Drugi možnosti uporabe so pa čisto enostavno kot masažno olje, kjer ga lahko
uporabimo samo in tudi lahko mešamo s drugimi eteričnimi olji. Pri tem pazimo da
dodamo samo eno stotinko eteričnega olja. Kot dotatek
pri kopanju šentjanževo olje neguje kožo, pomirjuje in
osvežuje dušo.
Kozmetično olje uporabljamo pri suhi in vneti koži, saj
kožo regenerira in izboljša njeno presnovo.
Na duševni ravni šentjanževo olje pomiruje, osvežuje in
zatira depresije in slabe misli. Duševni učinek seveda
dobimo tudi skozi olje, čeprav ne v tej meri, kakor če bi
vzeli želišče notranje.
Šentjanževo olje pomiruje in
daje koži lepši ten
Stranski učinek
Tudi pri naravnih zdravilih, kakršno je to šentjanževo olje je treba opozoriti na
mogoče stranske učinke! Če ste zelo občutljivi na sončne žarke in imate tudi kožni
tipi 1 (bledi in blondni tipi), naj bi bili pri uporabi olja previdni.
Šentjanževo olje, kakor tudi drugi preparati ki vsebujejo šentjanževko, zvišajo
fotosensibiliteto kože, kar pomeni, da koža postane veliko bolj občutljiva na sončne
žarke. Če se izpostavljate soncu, lahko hitro pride do opeklin ali do črnih madežev!
Posebno v letnih časih vigredi in poleti, kadar smo bolj izpostavljeni soncu, je treba
pri uporabi olja biti previden.
Kontaktni podatki:
Boris Wakounig
terapevt naravnega zdravljenja
- homeopatija
- Bachova cvetna terapija
- masaže
- svetovanje
naslov:
Na Fari 51
2391 Prevalje
Slovenija
Telefon:
041 89 40 25
0664 38 38 830
www.zdravilec.com
E-Pošta:
kontakt@zdravilec.com
Nazadnje urejal/a trot 18 Maj 2008 10:11; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sneki

Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 18 Maj 2008 08:47 Naslov sporočila: |
|
|
Ti nasveti so zelo koristni...prav pridejo!
 _________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Administrator foruma

Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 21 Maj 2008 07:05 Naslov sporočila: |
|
|
Žajbelj koristen proti vnetjem
Koristen je žajbljev čaj ali mleko
Žajbljevo eterično olje učinkuje proti bakterijam, zaradi tega je žajbljev čaj odlično sredstvo proti vnetjem ustne in žrelne votline.
Ta rastlina je koristna tudi proti želodčnim in črevesnim težavam, predvsem pri driski in bruhanju pa deluje čaj pomirjevalno in odpravlja krče.
Pri visoki temperaturi pomaga žajbelj tako, da zmanjšuje neprijetno znojenje in s tem možnost dodatnega prehlada. Priporočljivo je, da prevladujoči okus žajblja ublažimo z dodatkom kamilice ali pravega čaja.
V ljudskem zdravilstvu velja žajbljev čaj za zanesljivo sredstvo, ki pomaga materam, ko prenehajo z dojenjem, ker ustavi nastajanje mleka.
Koristni učinki žajblja so znani že vrsto let. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sneki

Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 21 Maj 2008 15:40 Naslov sporočila: |
|
|
Se zmeraj podcenjujete ali se pogosto jezite, ker česa niste sposobni izpeljati? Ta negativnost ne le da spodjeda vašo samozavest, marveč lahko sproži razna slaba čustva: zaskrbljenost, bes, nizko samospoštovanje in ljubosumje. In če teh čustev ne boste ukrotili, vam lahko povzročijo zdravstvene težave.
Znanstveniki ameriške univerze Ohio so v krvi nejevoljnih ljudi odkrili zvišane ravni homocisteina, torej snovi, ki jo povezujejo z nevarnostjo obolenja srca. Raziskava pensilvanske univerze pa je pokazala, da so ženske, ki tlačijo jezo in tesnobo, bolj nagnjene k debelosti. Torej je dobro, če se naučite obvladovati svoja negativne čustva, preden bodo ta začela obvladovati vas.
"Problem: nizko samospoštovanje ?
>Ljudje z nizkim samospoštovanjem so tako negotovi, da že rutinsko dvomijo o samih sebi. Osredotočajo se na svoje neuspehe, hkrati pa pozabljajo na vse dobro, kar so doživeli. Ne verjamejo poklonom, ki jih jim izrekajo drugi ljudje, primanjkuje jim energije, pogosto zbolijo za depresijo. Ker ne oddajajo pozitivne energije, se jih ljudje izogibajo. Četudi nas nekatera negativna čustva motivirajo, to ne velja za pomanjkanje samospoštovanja. Če sami sebe nimate radi in se ne cenite, tega ne bodo storili niti drugi.
Rešitev: Najprej se prenehajte primerjati z drugimi. Zmeraj obstaja nekdo, ki je vitkejši, mlajši in mikavnejši kot vi. Naučite se ceniti takšne, kakršni ste, in si prizadevajte biti svoja najboljša različica - ne pa drugorazredna kopija nekoga drugega. Potem pa začnite razmišljati pozitivno: namesto da si očitate, da "zmeraj grešite", si porecite "vedno dajem vse od sebe". Naposled pa se sprostite. Če ste kaj storili narobe, napako popravite in nadaljujte.
"Problem: ljubosumje ?
To čustvo se porodi v okviru intimnega razmerja in ga praviloma uniči. Razlikuje se od zavisti, ki jo pogosto opredeljujejo kot "neželeno občudovanje" uspeha nekoga drugega in ki nas spodbudi, da tudi sami kaj dosežemo. Torej smo lahko zavistni, ne bodimo pa ljubosumni, saj je ljubosumje spolzek teren, zaradi katerega lahko postanemo paranoidni in depresivni.
Rešitev: Priznati si morate, da je vaše ljubosumje problem. Če ves čas mislite, da je vaše razmerje ogroženo, čeprav za takšno stališče nimate dokazov, ste verjetno ljubosumni. Vzrok je vaša negotovost. Ko nekdo meni, da si ne zasluži ljubezni in spoštovanja, predvideva, da ga partner vara. Da bi prenehali tako razmišljati, se morate naučiti ceniti samega sebe: razmerje mora biti vaš dodatni sestavni del in ne nekaj, kar vas določa kot osebo. Najdite torej ravnotežje med tem, kar si želite, in med partnerjevim prizadevanjem, da bi bil deležen tega, kar si želi - in manj boste nagnjeni k ljubosumju. Ko boste sprejeli enostavno resnico, da ni mogoče imeti nadzora nad vsako platjo razmerja, se boste laže sprostili.
"Problem: zaskrbljenost ?
V skrbeh smo, ko ustrezne razmere dojemamo kot nevarne v katerem koli smislu. Nevarnost je lahko dejanska ali namišljena. Dejanska je denimo takrat, ko vam nekdo grozi z nožem, medtem ko pomeni padec pri izpitu fiktivno nevarnost, saj ta neuspeh še ne pomeni konca sveta. Pogosto gre za potenciranje. Če ste zmeraj zaskrbljeni, lahko postanete žrtev tesnobe in celo napadov panike.
Rešitev: Na razmere se odzivajte razumno, ne čustveno. Skrbi vam ne povzroča kak človek ali okoliščina, marveč sami. Ko boste to dojeli, lahko začnete prevzemati nadzor nad seboj. Poskusite s tehniko "obstani in spremeni". Ko vas pesti kaka skrb, si recite "stop". Dihajte počasi in globoko, da ohranite mir, potem pa spremenite svojo misel na primer v "vem, kaj je treba storiti" ali "počutim se slabo, vendar bo to minilo". Naposled se odzivajte samozavestno. Če imate opraviti z zapletenimi razmerami, si predstavljajte, kako bi jim bili kos, če bi bili skrajno samozavestni in odločni. Spoprimite se s strahom. Vprašajte se, kaj bi bilo tisto najhujše, kar bi se vam lahko zgodilo, in potem razmislite, kako se odzvati _________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe.
Nazadnje urejal/a sneki 21 Maj 2008 15:56; skupaj popravljeno 3 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sneki

Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 21 Maj 2008 15:48 Naslov sporočila: |
|
|
"Problem: jeza?
Naj ste pritajeni vulkan ali zlahka vzkipljiv človek, znan po hrupu in udarjanju po vratih, boste morali ukrotiti svoj temperament, saj vam zvišuje raven stresa in seveda krvni tlak. V medicinskih krogih so dolga leta razpravljali o tem, ali je jezo bolje izraziti ali potlačiti. Najnovejše ugotovitve pravijo, da je prava pot do bolj zdravega in srečnejšega življenja v obvladovanju čustev.
Rešitev: Brzdanje jeze je pravzaprav umetnost drugačnega etiketiranja tistega, ki vas je razjezil. Spomnite se, kdaj vas je nazadnje razjezil šef. Večina ljudi ga ob taki razžalitvi označi za idiota. Če pa ob taki priložnosti porečete "vidi se, da naš šef nima lastnosti dobrega voditelja", bo to na vas drugače delovalo. Ko se naslednjič znajdete v podobnem položaju, ne etiketirajte. Ocenite, kaj je konkretni človek storil, namesto da ga presojate kot osebo, ob tem pa ne pozabite, da vsi ljudje delamo napake.
"Problem: žalost ?
>V ustreznim okoliščinah, denimo ob izgubi dela ali smrti svojca, je žalost upravičena in pomeni, da sprejemate nov položaj. Težava pa nastane, če se pojavi depresija kot posledica občutka, da se nekaj "ne bi smelo" zgoditi: da ne bi "smeli" izgubiti službe ali da ustrezen človek ne bi "smel" umreti. Če ste žrtev depresije, imate okoliščine, v katerih ste se znašli, za brezupne. Depresivni ljudje imajo zvišane ravni stresnega hormona kortizola, to pa sčasoma škoduje zdravju.
Rešitev: Če hočete živeti naprej, morate biti realni. Ko vas bo kdaj drugič kaj hotelo potisniti v depresijo, ravnajte takole: najprej preučite svoje misli. Izogibajte se govorjenju, da se nekaj "ne bi smelo" zgoditi. Potem dogodek glejte v pravi perspektivi. Pomislite na to (četudi je to lahko težka operacija), da večina takšnih dogodkov ne pomeni konca sveta. In naposled: ne umaknite se vase ali med svoje štiri stene. Odidite ven in kaj počnite, denimo zgolj stopite do prodajalne. _________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sneki

Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 23 Maj 2008 11:29 Naslov sporočila: |
|
|
JABOLKA so dobra za kosti, zobe in kri. Vzpodbujajo prebavo, ter pomagajo uravnavati raven maščob v krvi. BRESKVE popravljajo škodo, ki jo na koži naredijo škodljivi sončni žarki. BANANE vsebujejo 10 vitamnov in 18 različnih mineralov. JAGODIČEVJE krepi srčno mišico. HRUŠKA znižuje krvni tlak. KIVI ohranja vezna tkiva prožna. DATELJI poživljajo. MANGO krepi imunski sistem. PAPAJA pospešuje prebavo. AGRUMI podpirajo imunski sistem, ter blagodejno vplivajo na tanko črevo in jetra.
AVOKADO zavira staranje. MALANCANI krepijo krvni obtok. BROKOLI zmanjšuje možnost raka. KROMPIR daje energijo. STROČNICE znižujejo holesterol. BUČE varujejo pred prostimi radikali. ZELJE pomirja živce. PARADIŽNIK deluje diuretično. KORENJE hitro nadomesti pomanjkanje pomembnih vitaminov. ZELENA pomaga pri zadahu. PAPRIKA preprečuje trombozo. ŠPINAČA vzpodbuja nastajanje nove krvi. RDEČA PESA vzpodbuja apetit. ČEBULA razkužuje. ŠITAKE gobe vzpodbujajo nastanek novih celic.
INGVER povečuje vsebnost kisika v krvi. ČESEN izboljšuje prekrvavitev. ZAČIMBE pospešujejo prebavo. VODA nas razkisa. ZELENI ČAJ preprečuje karies.
JAJCA pomagajo pri sprostitvi. S pomočjo SVEŽIH SIROV bolje premagujemo stres. MLEKO krepi kosti. JOGURT razstruplja. OLJČNO OLJE varuje srce. MORSKI SADEŽI so zdrav vir beljakovin. MORSKE RIBE vzpodbujajo delovanje ščitnice. PURAN je dober za srce. SOJA je zdrav, nemasten vir beljakovin. _________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sneki

Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 24 Maj 2008 14:46 Naslov sporočila: |
|
|
Raziskovalci iz univerz v Manchestru in Newcastlu sodijo, da lahko hrana, bogata s paradižnikom, prepeči pospešeno staranje kože zaradi pretiranega sončenja. Paradižnik vsebuje učinkovino lycopene, za katero domnevajo, da lahko vpliva na regeneracijo okvarjene DNK. Učinkovina naj bi že dokazala svoje delovanje pri raku na prostati. Učinkovina se najbolje obnese, kadar je paradižnik pred zaužitjem toplotno obdelan. Lycopene naj bi bil soudeležen pri blagohotnih učinkih sredozemske diete, kjer se pri pripravi pic ali testenin uporablja veliko paradižnika. Angleški raziskovalci opozarjajo, da uživanje paradižnika ne dovoljuje pretiranega sončenja.
 _________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sneki

Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 26 Maj 2008 19:22 Naslov sporočila: |
|
|
KIVI
Kivi raste na vseh kontinentih, nekateri ga gojijo tudi pri nas. Vsebuje skoraj največ vitamina C od vseh sadežev. En sam sadež nam lahko poteši potrebo po tem vitaminu za cel dan. Vsebuje tudi veliko magnezija. Zaradi visoke vsebnosti vitamina C je zelo dobro sredstvo za preprečevanje infekcij, krepi imunski sistem, pospešuje presnovo in proizvodnjo hormonov, prispeva k rasti kosti, pomaga pri krvavitvah dlesni in paradontozi, pospešuje delovanje mišičja, še posebno srčne mišice, krepi žile in vezna tkiva. Kivi lahko zaradi njegove dlakave lupine dobro prevažamo in skladiščimo. Prednost je tudi ta, da še zdaleč ni tako močno obdelan s kemičnimi sredstvi kot druge vrste sadja. Kivi lahko kupujemo vse leto. Prodaja se močno poveča v septembru in traja do aprila, saj je takrat največ prehladov, grip in drugih obolenj, pri katerih je kivi skoraj nepogrešljiv vir vitamina C.
 _________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|