Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 19 Apr 2008 07:07 Naslov sporočila: Ribe in začimbe |
|
|
Ribe in začimbe
Ljubitelji rib pravijo, da mora riba v vodi plavati trikrat. Iz morja ali jezera roma v olje, potem pa jo je treba poplakniti z dobrim vinom. Pri pripravi rib pa so pomembni tudi značilni dodatki, začimbe in dišave, ki se dobro ujemajo z določenimi vrstami rib. Nekatere ribje jedi prenesejo samo sol, druge pa lahko obogatimo s paleto začimb in dišavnic. Pravilo manj je več pa velja tudi pri uporabi začimb, saj je odmerjanje prava kuharska umetnost. Poglejmo katere začimbe prijateljujejo z določenimi ribami in ribjimi jedmi.
Brinove jagode dodajamo pri kuhanju rib.
Baziliko uporabljamo za ribje jedi v omakah, brez nje ne morejo v italijanski kuhinji. Po možnosti uporabljamo svežo.
Curry da poseben okus ostrim ribjim jedem: ribjim brodetom, enolončnicam, itn.
Čebula je nepogrešljiva sestavina za ribje jedi v omakah, za marinade in juhe ter jušne osnove.
Česen je obvezna začimba za morske ribe in druge morske sadeže.
Drobnjak uporabljamo za pripravo omak k ribam.
Ingver dodajamo k marinadam.
Kapre obogatijo marinade in pikantne omake.
Kumina ima veliko dobrodejnih učinkov, zato je priporočljiva za kuhanje rib za dietno prehrano.
Piment dodajamo marinadam.
Lovor dodajam o ribjim jedem v omakah, juham in marinadam.
Muškatni oreh dodajamo pikantnim, hladnim ribjim jedem.
Rdeča paprika je nepogrešljiva pri pripravi paprikaša, popravi pa tudi okus manj kakovostnih rib.
Pekočo papriko dodajamo ribjim specialitetam.
Črni in beli poper v zmernih količinah je primeren za vse vrste rib.
Rožmarin dodajamo ribam v marinadi, jedem v omakah in pečenju.
Timijan prav tako dodajamo v marinade in ribje juhe ter omake.
Liste zelene dodajamo v marinade in prelive.
Previdni moramo biti z začimbnim posipom za ribe, da ne uniči njihovega okusa.
Obvezen dodatek k ribam in ribjim jedem je tudi limona v vseh oblikah: limonin sok, limonini krhlji ali rezine. Ribjim jedem lahko dodamo suho (kiselkasto) belo ali rdeče vino, v kolikor pa želimo ublažiti izrazit vonj, dodamo kis z različno aromo (zeliščni, pehtranov, vinski-kvasina Hr.). Za marinade in prelive obvezno uporabljamo sesekljane začimbe, med katerimi so najbolj primerne peteršilj, čebula ali šalotka, kisle kumarice, kapre, kisle gobice in pehtran. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 17 Okt 2008 11:02 Naslov sporočila: |
|
|
Morski sadeži s širokimi rezanci
Potrebuješ:
- morske sadeže (sipa, raki, razne školjke)
- široke rezance
- olivno olje
- sol
- bazilika
- lovorov list
- česen
- timijan
- peteršilj
- brinove jagode
- limonino lupino
- paradižnikovo omako
- sladko smetano
- jajca
- moko
- posušeni feferon
Priprava:
Nalovimo morske sadeže (sipa,raki,razne školjke). Vse povremo in vržemo v že vroče olivno olje, solimo, dodamo baziliko, lovorov list, rožmarin, česen, timjan, peteršilj, majaron, brinove jagode in naribano limonino lupino. Vse zalijemo z paradižnikovo omako in kuhamo še 10 minut.
Dodamo sladko smetano, premešamo in pustimo 5 minut. Široke rezance, ki smo jih naredili iz jajc, moke in vode ter ščepca soli, polijemo z omako in jih postrežemo v skledi. Po potrebi popopramo in dodamo suhi feferonček.
"Malvazija je vino, ki se prileže k tej jedi. Tudi paradižnikova solata ni odveč."
Dober tek..... _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 16 Feb 2009 09:32 Naslov sporočila: |
|
|
..........Čebulna solata s sardinami..........
Sestavine: 10 do 15 približno enako velikih glavic čebule, 1 pločevinka skuš ali sardin, sok ene limone, poper, olivno olje.
Čebulne glavice neolupljene naložimo v pekač in 15 minut pečemo v srednje ogreti pečici. Nato jih ohladimo in olupimo, če je vmes kakšna večja, jo prerežemo.
Dodamo narezane skuše ali sardine, sveže mlet poper, limonin sok in olivno olje. Posodo rahlo pretresemo in s tem solato premešamo.
Če nimamo rib v pločevinkah, lahko uporabimo narezano kuhano meso, solati pa se lahko dodamo tudi narezan kuhan krompir ali trdo kuhana jajca.
Sardine pokapamo z limoninim sokom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 07 Apr 2009 07:27 Naslov sporočila: |
|
|
Kisla ribja juha s smetano
Sestavine: 30 dag dobre bele ribe, 1 manjša sesekljana čebula, 1 lovorjev list, 1 l juhe ali jušne osnove, 1 žlica masla, 1 žlica vinskega kisa, 2 žlici kisle smetane, sol in poper.
Ribo očistimo, ji odstranimo kosti, če je potrebno, očistimo luske in jo narežemo na večje kose.
Na maslu popražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo kose rib in nekaj časa dušimo. V tem času zavremo zelenjavno juho ali jušno osnovo in jo zlijemo na ribo.
Dodamo še lovorjev list, sol in poper po okusu. Preden postrežemo, juho izboljšamo še z dvema žlicama kisle smetane in malo okisamo.
_________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|