Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 



Za hujšanje

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    PC POWER MIX Seznam forumov -> ZDRAVJE/NASVETI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 03 Maj 2009 06:31    Naslov sporočila: Za hujšanje Odgovori s citatom

Za hujšanje......

Domnevajmo, da nam ob primernem teku in trajno ustvarjalni lakoti ni treba hujšati, če že, pa to delamo s povečanimi obroki hrane. Naj ta nenavadni predlog ne zmede, saj ne jemo zato, da hujšamo, ampak da se ne zredimo. Jejmo kakovostno, naravno, čim manj predelano hrano, njen temeljni del naj zavzema sezonska zelenjava. K vzdrževanju primerne teže nam pomagajo nekatere zeliščne in druge pijače.

Ne pozabimo, da je gibanje najpomembnejši del prehrane; na primer med dvema urama hoje »pokurimo« nič manj energije, kot jo vsebuje dobrega četrt kilograma kruha, skoraj tri četrt kilograma kuhanega krompirja, malodane kilogram jabolk ali kakih osem dekagramov slanine.
Kadar se z namenom hujšanja držimo takšnih in drugačnih diet, se zatem po njih, vendar z njihovo pomočjo, zredimo še bolj, zato naj bo vzdrževanje želene telesne teže trajna naloga z okusnim delovnim časom. K temu pripomorejo tudi raznovrstne zeliščne in druge pijače, a ni tako učinkovitega napoja, ki nam bo pomagal trajno shujšati, če v načrt za pridobitev ter vzdrževanje primerne telesne teže ne vključimo spremembe prehranskega vzorca ter se redno in več gibljemo. Sploh ni odveč, če tudi več jemo, vendar predvsem omenjeno zelenjavno »osnovo«, ter ne izpuščamo jutranjih in dopoldanskih obrokov in se zatem najemo zvečer. Obilni pozni večerni ali celo nočni obroki so koristna praksa, če smo sumo borci in nam je vsak dodaten kilogram dragocen, sicer pa nam radi obtežijo tako spanec kot telo.

Med čaje za hujšanje in podobne napoje sodi vsaka pijača, ki spodbuja presnovo. Zato naj ne presenetijo njihovi grenki in kisli okusi, tovrstne napitke pa se navadimo piti neoslajene. Skoraj vsi so dejavni tudi na drugih področjih, saj med drugim spodbujajo prebavo, razstrupljajo ter splošno krepijo telesno moč. Ker jih je na voljo kar precej, se jih ne lotimo preveč naenkrat, saj je prehitro hujšanje kljub namenu okrepitve zdravja temu škodljivo. Čajček na dan pa prav tako ne zaleže, zato ni odveč, če izberemo dve ali tri pijače, ki jih po enkrat do dvakrat dnevno redno pijemo nekaj tednov ter zatem spremenimo »meni«.


Pu erh je zelo poseben čaj z zelo posebnimi učinki, med katerimi niso zanemarljivi zlasti shujševalne narave

Pu erh

To je zeleni čaj, ki ga cepijo z zeleno plesnijo in zori v toplem in vlažnem prostoru. Medtem povsem počrni, spremeni okus in aromo ter dobi nove lastnosti. Podobno kot zeleni čaj je tudi pu erh univerzalen, le da zelo izstopa po tem, da spodbuja razgradnjo zalog maščobe v telesu in krepi delovanje jeter. Podatek je razveseljiv, saj med »kurjenjem« tovrstnih zalog spravimo v promet tudi nemalo v maščobah in drugod po telesu shranjenih toksinov, ki smo jih dobili s hrano ali v čezmernih količinah proizvedli sami. (Zato vsako radikalno hujšanje ni priporočljivo, saj pride v obtok preveč toksinov naenkrat.)

Pu erh torej razbremenjuje jetra pri njihovi povečani obremenitvi med hujšanjem ter pospešuje tudi izločanje presnovkov skozi sečila.
Pu erh pripravimo nadvse enostavno: dve žlički čaja prelijemo s skodelico (okrog 2,5 decilitra) vrele vode in kar pustimo, pa čeprav pet minut in več. Zatem pripravimo še drugi preliv z enako količino sveže zavrete vode. Pustimo, precedimo. Oba preliva zlijemo skupaj in ne osladimo. Čaj po malem spijemo in gremo migat, saj v primerjavi z zelenim čajem, ki je zelo primeren za poživitev umske dejavnosti, pu erh poleg tega izrazito spodbuja fizično dejavnost. Pot v hrib je najprimernejša, čeprav niti kolesarjenje po primernem klancu ni odveč.
Če se izkaže, da nam omenjena količina pu erha premočno razširi počutje, pripravimo polovični odmerek.
___________________________________________________
Kombuča

Spet. Saj, ko je pa tako učinkovita na področju pospeševanja izločanja presnovkov iz telesa. Pripravimo jo kot običajno in za »turbo« učinek uporabimo predvsem v tem prispevku omenjena čaja in zelišča, bodisi samostojno bodisi mešanico. Slednja, pravzaprav slednje, so sploh izzivalne, saj stežka pripravimo enako mešanico, ko je pa toliko različnih rastlin, ki jih lahko namešamo v poljubnem številu v poljubnih razmerjih. Na liter vode za pripravo kombuče odmerimo žlico čaja oziroma velik ščep ali dva mešanice ali samostojnega zelišča. Zlasti velja preizkusiti kombučo iz brezovih listov, ki je ena najodličnejših različic te pijače sploh.
___________________________________________________
Zeleni čaj


Poznamo ga kot dobrodejen napoj za marsikateri telesni organ in sistem, predvsem pa učinkuje na telo kot celoto. Kar se hujšanja oziroma vzdrževanja primerne telesne teže tiče, se izkazuje po tem, da zmanjšuje apetit, ne da bi zatem povzročal povečano lakoto. Vsekakor pa si zanj vzemimo čas, saj je med drugim znano, da je naglica zanesljiv povzročitelj večje lakote, seveda ne prav sredi naglice, ampak prej ali slej zatem, po navadi zvečer.

Na skodelico vode odmerimo žličko kakovostnega zelenega čaja in kot običajno pripravimo dva preliva.
_____________________________________________________
_________________
www.google.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    PC POWER MIX Seznam forumov -> ZDRAVJE/NASVETI Časovni pas GMT
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
    Darkness 1.2 template by Griffin
Copyright © 2003-2004 Griffin Webpages; All rights reserved