trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 08 Feb 2009 15:33 Naslov sporočila: Valentinov meni |
|
|
_________Valentinov meni__________
Valentinovo je prijeten praznik, ki ima sicer pri nas še sorazmerno kratko tradicijo in je zato pri srcu predvsem mladim. Toda ali ni prijetno z obema rokama zgrabiti vsako priložnost za proslavljanje? Za medsebojno razvajanje? Pri oblikovanju menija smo izhajali iz zavedanja, da valentinovo ni dela prost dan, da ni časa za zelo zamudno kuharijo in da je prijetno, če se na ta praznik potrudi za drugega tudi kdo, ki sicer ni kak vešč kuhar oziroma kuharica. Zatorej niso potrebni zapleteni recepti z ure dolgimi predpripravami, vendar pa je lepo, če tisti, ki kuha in vabi, pokaže tudi nekaj poznavanja sodobnih gurmanskih tokov.
Kvinoja
Tako smo za predjed izbrali škampe, ki ne zahtevajo dolge priprave, ter kvinojo, pomešano z na hitro prepraženo zelenjavo. Kvinoja prihaja iz Južne Amerike, kjer je stoletja hranila tamkajšnje avtohtono prebivalstvo. Zrnje, podobno drobni leči, vsebuje veliko zdravih snovi, poleg tega pa nima glutena in je zato primerno tudi za prehranjevanje tistih, ki glutena ne morejo prebaviti. Kje jo dobimo? V trgovinah z zdravo hrano, a tudi v velikih supermarketih, ki nekaj polic namenjajo danes priznanim zdravim živilom. Večkrat piše quinoa. Zrnje je pametno pred kuho za nekaj ur namočiti v topli vodi, potem pa ga še enkrat, dvakrat splakniti, preden ga damo v lonec. Kvinoja sicer lahko rahlo pogreni. Pripravljamo jo tako kot riž in enako jo tudi lahko uporabimo za prilogo, zakuho v juho ali mineštro, pa tudi za sladek narastek.
Tartufi so afrodiziak
Pri valentinovem meniju smo imeli pred očmi še eno trezno ugotovitev o sodobni zdravi prehrani: čim manj maščobe, tem bolje. Meso in zelenjava sta popečena na teflonskih posodah, za kar potrebujemo le malenkost olja. In vse olje, ki ga predlagamo v meniju, je oljčno.
Od številnih rib, ki jih ponujajo danes že lepo založene slovenske ribarnice, ima losos v svojem rdečkastem mesu največ zdravih, tako imenovanih omega-3 maščob. Debelo kožo po pečenju zlahka odstranimo. Druge ribe so za pripravo bolj zapletene, predvsem pa v stanovanju puščajo veliko več neprijetnega vonja. Če se hočemo vonju skoraj povsem izogniti, lahko lososa spečemo tudi v pečici, v alufoliji: na folijo pokapamo oljčno olje, na to položimo ribje meso, ga obložimo z rezinami limone in kolobarji bučk, prekrijemo z drugo folijo in pečemo pri 200 °C dvajset minut. Hkrati lahko spečemo tudi cel krompir v foliji, le da ga moramo dati v pečico vsaj dvajset minut pred ribo. Tartufe narežemo ali nastrgamo, ko je krompir že na krožniku, da ne izgine njihova moč.
Ena sladica za dva
Kaj je lepšega kot deliti najslajše? Zato je krožnik s sladico samo eden, toda na njem skupaj bijeta dve srci. Če imate radi sladoled, namesto predlagane ene kepice priložite mirno dve, pa še nekaj kepic v kozarcu postavite zraven na mizo. Srci pa si le pošteno razdelite - vsak dobi vsakega pol. Simbolna valentinova obljuba, ki ne velja le za zaljubljence, temveč tudi za prijatelje. Naš prijatelj je bil gotovo kuhar Gregor Zupanc, ki nam je v restavraciji družine Potokar Via Bona pri viškem Intersparu v Ljubljani pomagal zamisli tudi uresničiti. Kaj pa bo on kuhal za valentinovo? »Zanimivo, v Vii Boni smo si zamislili valentinov meni, ki ima z vašim kar nekaj podobnosti. Ker pa moramo upoštevati tudi vse več vegetarijancev in tiste, ki morskih prebivalcev na krožniku ne cenijo, bomo 14. februarja ponudili tri različice. Morski karpačo iz dimljenega lososa z avokadom in rdečim poprovim maslom, rezance z beluši in jakobovimi pokrovačami ter file kovača s špinačo, jurčki in mocarelo. Vegetarijanci bodo lahko izbrali hrustljave kruhke z avokadom, rezance z beluši, porom in češnjevim paradižnikom ter popečeno belo polento s kozjim sirom, praženimi jurčki in kostanjem. Mesoljubi pa goveji karpačo z avokadom, rezance s pljučnimi rezinami, porom in čilijem ter telečji file s pršutom, mladim ovčjim sirom, smetanovim krompirjem in tartufi. Za piko na i pa vsi dobijo - valentinov sladki srček.«
RECEPTI
(vsi recepti so za 2 osebi)
Škampi na kvinoji
4 škampi
3 žlice kuhane kvinoje
1 žlica sesekljane sveže rdeče paprike
1 žlica drobno sesekljane neolupljene bučke
1 žlička sveže sesekljane bazilike
1 strok česna
2 žlički sesekljanega svežega peteršilja
2 žlici oljčnega olja
sol
žlička karija (po želji)
1 Kvinojo namočimo za štiri ure, nato jo dvakrat dobro umijemo in damo v lonec z žlico oljčnega olja. Popražimo in zalijemo z vodo (enako razmerje kot riž, 1 : 2). Kuhana je v dvajsetih minutah.
2 V ponvici na segretem oljčnem olju nekajkrat obrnemo strok česna, da pusti okus, nato ga odstranimo. Na tem prepražimo papriko in bučke. Posolimo, po želji dodamo kari, vsekakor pa baziliko, in tri minute mešamo.
3 Na žaru ali v teflonski ponvi pod pokrovko popečemo rake, da z obeh strani rahlo porjavijo.
4 Kuhano kvinojo zmešamo s popraženo zelenjavo in primešamo svež peteršilj. Na vsakem krožniku iz zmesi oblikujemo približno centimeter debel in štiri ali pet širok krog. Nanj, kot kaže fotografija, položimo po dva raka v obliki srca. Okrasimo z rukolo, dvema polovičkama češnjevca in krožnik narahlo potresemo s prgiščem peteršilja. Postrežemo toplo ali hladno.
Špinačna juha
2 cela krompirja
0,5 zavitka zamrznjene špinače
1 žlička masla
4 žlice sladke smetane (nestepene)
sol, poper, muškatni orešček
2 žlički kisle smetane ali
2 žlički hladnega deviškega oljčnega olja
1 žlica prepraženih bučnih semen
1 Krompirja olupimo, narežemo na kose in res do mehkega (raz)kuhamo v malo slane vode. Dodamo špinačo, maslo in poper ter dobro premešamo s paličnim mešalnikom (ali zmečkamo), da dobimo gosto juho. Primešamo sladko smetano, pokusimo in po potrebi še začinimo.
2 Juho zlijemo v globoka krožnika, po želji prilijemo na sredino žličko oljčnega olja ter na vsakem krožniku previdno oblikujemo srce iz popraženih bučnih pešk. Dodaten okras lahko naredimo še s pikami kisle smetane. Čisto nazadnje nastrgamo na juho malce muškatnega oreščka.
Srčni losos
1 debela srednja rezina lososovega fileja
1 koromač
2 tanki rezini bučke (iz sredine)
2 rezini limone
2 neolupljena krompirja
1 tartuf (ali tartufova pasta v olju)
2 žlici kisle smetane
1 Krompirja dobro umijemo in vsakega neolupljenega položimo na dovolj velik kos alufolije. Posolimo, pokapamo z malce olja, zavijemo in pečemo v vroči pečici dobre pol ure (včasih tudi več, krompir je zelo različen, zato moramo preveriti z nožem skozi folijo, ali je že mehek).
2 Z večjim modelom za piškote iz lososovega fileja izrežemo dve debeli ribji »srci«. Če nimamo modela, se potrudimo z ostrim nožem (lahko si pomagamo z modelom, ki smo ga izrezali iz papirja). Z vseh strani na malo oljčnega olja hitro popečemo na teflonski ponvi. Solimo in popramo.
3 Ribo shranimo na toplo, na teflonki pa na hitro z obeh strani opražimo obe rezini bučke. Iz koromača, ki ima prerezan srčasto obliko, iz sredine odrežemo dve tanki rezini in ju prav tako na hitro popečemo, oboje posolimo.
4 Na krožnik najprej položimo bučko, nanjo rezino koromača, na to pa srčasto ribje meso. Pečenemu krompirju rahlo razmaknemo folijo, zarežemo v krompir in v zarezo damo nekaj kisle smetane. Na vrh nastrgamo tartuf in priložimo na krožnik.
Sladica »Midva«
1 zavitek okroglega biskvita za torto
2 žlici maskarpona ali skute
2 zavitka vaniljevega sladkorja
1 zavitek zamrznjenih jagod, malin ali gozdnih sadežev
1 lonček sladke smetane
1 kozarec breskovega kompota ali sveža melona
2 žlici kuhane kave ali kakava (brez sladkorja)
2 žlički maraskina
vaniljev sladoled
1 Izdelamo eno sladico za oba! Iz biskvitnih oblatov za torto izrežemo štiri srca. Dve od njiju enakomerno pokapamo s kavo ali kakavom in pustimo, da se testo enakomerno obarva (s polivko moramo biti skopi, da se biskvit preveč ne razmoči, zato ga pokapamo rajši večkrat po malem).
2 V skledici zmešamo maskarpone ali dobro pretlačeno skuto, vaniljev sladkor, maraskino in dodamo na drobne koščke narezano kuhano breskev ali melono (po žličko za vsak srček). Premešamo.
3 Na krožniku oblikujemo dve srci: pri enem je na dnu svetel biskvit, pri drugem temen. Nato skrbno razporedimo nadev in ga pokrijemo z biskvitnim srcem druge barve. Iz odmrznjenega sadja zmečkamo zelo gost sadni preliv (če je dovolj gost, želatina ni potrebna), sladko smetano sladkamo in stepemo. Previdno zgoraj namažemo eno srce z belim in drugo z rdečim namazom. Dodamo kepico vaniljevega sladoleda in po krožniku potresemo liste sveže vrtnice. Če želite, lahko iz čokoladnih mrvic na srcih izoblikujete začetnici imen. |
|