Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 11 Nov 2009 11:57 Naslov sporočila: Martinova Gos recepti |
|
|
Martinova gos z jabolčnim nadevom
NA DAN SVETEGA MARTINA BOMO PRIPRAVILI MARTINOVO GOS
Sestavine za 4 osebe:
1 gos, težko 3,5 do 4 kg
500 g jabolk
100 g rozin
250 ml rdečega vina
250 ml kisle smetane
1 žlico tapiokine moke ali gustina
majaron
sol
poper
PRIPRAVA: 180 minut
Gos znotraj in zunaj oplaknemo s hladno vodo in osušimo. Natremo jo s soljo, poprom in majaronom. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
Jabolka narežemo na majhne kocke. Dodamo rozine in gos nadevamo. Nato jo zašijemo in s prsmi navzdol položimo v pekač. Zalijemo s četrt litra vode in postavimo v segreto pečico. Pečemo dve uri. Med dušenjem gos prelivamo s sokom, ki nastane med pečenjem.
Po eni uri gos obrnemo in jo na več mestih prebodemo s šivanko. Če sok povre, dodamo malo vode. Ko je gos pečena, z nastale omake posnamemo maščobo, prilijemo vino ter kislo smetano in umešamo jedilni škrob. Zavremo in z omako prelijemo narezano gos.
Po dobrem kosilu se prileže kozarček rdečega vinčka.
Martinova gos več receptov
__________________________________________________
Recept za pečeno martinovo gos
Sestavine
Gos 1kos
Sol
Majaron
Olje - sončnično
Voda
Priprava
Gos dobro očistimo in jo od zunaj in od znotraj natremo s soljo in majaronom. Stati jo pustimo nekaj ur.
Nato gos položimo v jena posodo, prelijemo jo z vročim oljem, dolijemo malo vroče vode.
Pečemo jo približno 2 uri na 200° C.
Med peko gos oblivamo s sokom iz pekača in odlivamo nepotrebno mast.
Ko je gos že mehka, jo popečemo še na visoki temperaturi da dobi hrustljavo skorjico.
Serviranje
Poleg pečene gosi ponudimo rdeče zelje in mlince.
Nasvet
Da bo pečena gos še okusnejša, jo lahko nadevamo z jabolki, suhimi slivami, kostanjem.
Recept za pečeno gos z jabolki, korenjem in čebulo.
Sestavine: količine za 6 oseb
Gos 3kg
Majaron
Peteršilj
Sol
Jabolka 4 kosi
Čebula 3 kosi
Korenje 3 kosi
Lovorov list
Olje - sončnično 0,5dl
Voda 4dl
Jušna kocka
Priprava
Očiščeni goski odrežemo konice peruti in del vratu. Dobro jo operemo in osušimo.
Majaron in peteršilj na drobno sesekljamo. Dodamo sol, nato pa s tem natremo notranjo stran gosi.
Na zunanji strani jo natremo s soljo. Gos pustimo stati 1 uro.
Jabolka operemo, obrišemo in potisnemo v gos.
Peruti in bedra privežemo ob trup gosi.
V večjo, globljo posodo nalijemo 3 cm hladne vode in vanjo položimo gos. Posodo zapremo in postavimo na štedilnik. Ko voda zavre, temperaturo znižamo in gos dušimo 30 min.
Pečico segrejemo na 160° C. V pekač položimo razpolovljeno čebulo, korenček, lovorove liste. Nato v pekač položimo še gos. Prelijemo jo z vrelim oljem in položimo v pečico.
Med peko gos polivamo z vodo v kateri smo raztopili jušno kocko. Gos pečemo 45 min, nato jo obrnemo, ponekod zarežemo z nožem in jo pečemo še 1 uro in pol.
Gos rezrežemo po 10 min.
_________________ www.google.si
Nazadnje urejal/a trot 11 Nov 2009 12:08; skupaj popravljeno 3 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|