Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 



RECEPTI
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    PC POWER MIX Seznam forumov -> KULINARIKA
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2008 09:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

GROFOVSKE POLPETE

SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

600 g goveje pljučne pečenke, šopek peteršilja, šopek kopra, 3 stroki česna, 250 ml olja, za noževo konico origana, sol, poper, 200 g šalotk, 250 g majhnih šampinjonov, 2 zeleni papriki, 2 čvrsta paradižnika, 3 rumenjaki, 3 žlice kečapa, fine drobtine in malo moke.

Meso oplaknemo, popivnamo in narežemo na 2 cm debele rezine. Peteršilj in koper oplaknemo in otresemo. Polovico obojega drobno sesekljamo. Česen olupimo. Sesekljan peteršilj in koper stresemo v olje, stisnemo poleg česen, dodamo origano, sol in poper ter marinado dobro zmešamo. Vanjo položimo meso, skledo pokrijemo in govedino vsaj tri ure mariniramo v hladilniku.

Šalotke olupimo, šampinjone očistimo, po potrebi na hitro oplaknemo in popivnamo. Papriki operemo, razpolovimo in odstranimo semena. Vsako polovico po dolgem razrežemo na tri kose. Paradižnika operemo in razrežemo na 1 cm debele ploščice.

Marinirano meso vzamemo iz marinade in odcedimo na papirnatih brisačkah. Marinado precedimo skozi gosto cedilo. Odcejeno meso grobo zmeljemo. Drugo polovico peteršilja in kopra drobno sesekljamo in dodamo mesu. Dodamo še rumenjake, kečap in toliko drobtin, da lahko ugnetemo gladko mesno testo. Posolimo in popopramo ter oblikujemo štiri enako velike polpete, ki jih po obeh straneh pomokamo. Del odcejene marinade segrejemo v ponvi in na njej spečemo polpete, da lepo porjavijo. Sredi peke jih z lopatico previdno obrnemo. Pečene vzamemo iz ponve in imamo na toplem. V ponev prilijemo še nekaj marinade, jo segrejemo in na njej krepko opražimo šalotke. Dodamo šampinjone in papriko ter vse skupaj zdušimo v lastnem soku. Samo če je nujno, prilijemo malo čiste mesne juhe ali vode. Tudi zdušeno zelenjavo vzamemo iz ponve in damo na toplo. Spet dodamo malo marinade in na vroči spečemo paradižnik.

Polpete, zelenjavo in nekaj kečapa lepo naložimo na pladenj in ponudimo.
_________________
www.google.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2008 09:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ribji fileji s šunko in sirom



SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

8 tankih rezin fileja morskega lososa (saja) ali osliča, sok 1 limone, sol, poper, 4 majhne rezine kuhane šunke, 4 lističi topljenega sira, 1 jajce, moka, drobtine, 3 žlice margarine ali olja, nekaj krhljev limone in malo kodrastega peteršilja za okras.

Ribji fileji s šunko in siromFileje oplaknemo, do suhega popivnamo in pokapamo z limoninim sokom. Počakamo 10 minut, nato jih natremo s soljo in poprom. Med dve rezini fileja položimo po rezino šunke in sira ter vse skupaj stisnemo v »sendvič«. Jajce raztepemo. Pripravljene fileje povaljamo najprej v moki, nato v jajcu in nazadnje v drobtinah. Spnemo jih z lesenimi palčkami. V veliki ponvi segrejemo margarino ali olje. Na vročo maščobo položimo fileje in jih počasi pečemo na zmerni vročini. Ko spodnja stran zlato porjavi, jih obrnemo in spečemo do konca. Zložimo jih na pladenj, okrasimo z nekaj krhlji limone in malo kodrastega peteršilja ter takoj ponudimo. Poleg pripravimo poljubno mešano solato.
_________________
www.google.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2008 09:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Teletina z omako in spomladansko zelenjavo



SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

1 šop jušne zelenjave, 2 čebuli, 1 lovorov list, 2 klinčka, 800 g telečje vratovine, 1 zeliščni šopek iz peteršilja in timijana, 800 ml čiste mesne ali zelenjavne juhe, 1 velik šop mladega korenčka (brez zelenja približno 400 g), 300 g mlade čebule, 20 svežih bisernih čebulic, 6 srednje velikih šampinjonov, 30 g smetane za stepanje, 15 g masla, 100 ml suhega belega vina, 250 g polnomastne smetane, sol, kajenski poper in malo drobnjaka ter krebuljice za okras.

Teletina z omako in spomladansko zelenjavoJušno zelenjavo očistimo, umijemo in razrežemo na večje kose. 1 čebulo olupimo in zabodemo vanjo lovorov list ter klinčka. Teletini odstranimo zunanjo maščobo in kožice. Meso razrežemo na koščke, primerne za grižljaj, in stresemo v krop. Po nekaj minutah blanširanja ga vzamemo iz kropa in prelijemo z mrzlo vodo. V kozico damo odcejeno meso, jušno zelenjavo, pripravljeno čebulo in zeliščni šopek, prilijemo juho in zavremo. Na blagi vročini kuhamo 1 uro. Medtem korenčke ostrgamo, malo zelenja pa pustimo na njih. Mladi čebuli odstranimo temno zelene dele. Biserne čebulice olupimo. Šampinjone očistimo, obrišemo z vlažnim prtičkom in razpolovimo. Smetano čvrsto stepemo. Za omako olupimo drugo čebulo in jo zelo drobno sesekljamo. Opražimo jo na 10 g masla in zalijemo z vinom. Juhi, v kateri kuhamo meso, odvzamemo 100 ml in jih zlijemo k čebuli. Tako dolgo pustimo vreti na močni vročini, da se skoraj vsa tekočina pokuha. Prilijemo polnomastno smetano in počasi kuhamo 1 do 2 minuti, da nastane žametasta omaka. Kuhano teletino vzamemo iz juhe in preložimo v omako. Začinimo s soljo in kajenskim poprom. Tik pred serviranjem primešamo še stepeno smetano.

Juho precedimo, znova zavremo in v njej 4 minute kuhamo korenček. Dodamo mlado čebulo in biserne čebulice ter kuhamo še 4 minute. Šampinjone 2 do 3 minute pečemo na preostalem maslu. Posolimo in popopramo.
Teletino ponudimo z omako, odcejeno zelenjavo in šampinjoni. Jed okrasimo s krebuljico in nastriženim drobnjakom. Poleg pripravimo srednje široke rezance.
_________________
www.google.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2008 09:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

RAZKOŠNA GOVEJA RULADA



SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

1 rdeča in 1 zelena paprika, 2 žlici pistacij, 2 stroka česna, 100 g tanko narezane zimske salame, približno 500 g težak goveji zrezek iz notranjega stegna, sol, sveže zmlet poper, 150 g mešanega zmletega mesa (govedine in svinjine), 1 jajce, 4 žlice olja, 1 žlica moke, 1 žlička ostre gorčice, ½ žličke paradižnikove mezge, nekaj brizgov worcestrske omake in čista goveja juha za zalivanje.

Juha za kraljicoPapriki operemo, očistimo in sesekljamo. Pistacije in česen olupimo in drobno sesekljamo. Zelo drobno sesekljamo tudi salamo. Meso razgrnemo na delovno površino med dve plasti prozorne folije in ga tako dolgo tolčemo, da se stanjša na debelino mezinca. Posolimo in popopramo (slika 1). Zmleto meso, salamo, papriko, česen, pistacije in jajce temeljito zmešamo ter pikantno posolimo in popopramo. Ta nadev namažemo na meso (slika 2). Meso zvijemo v rulado, ga ovijemo s kuhinjsko vrvico in povežemo. V nepregorno kozico zlijemo olje in ga krepko segrejemo. Na vroče položimo rulado in jo po vseh straneh opečemo, da dobi lepo barvo. Opečeno vzamemo iz kozice, na maščobo pa stresemo moko in med mešanjem naredimo svetlo prežganje. Dodamo gorčico, paradižnikovo mezgo in worcestrsko omako ter med mešanjem kratek čas pražimo. Prilijemo toliko juhe, da nastane gostljata omaka. V omako položimo rulado, kozico pokrijemo in postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 200 ºC. Rulado pečemo oziroma dušimo uro in pol. Vmes jo pogosto zalivamo z omako iz kozice in dodatno govejo juho.

Zdušeno rulado vzamemo iz kozice in ji previdno odstranimo vrvico. Rulado narežemo na rezine in jih prelijemo z omako iz kozice. Za prilogo teknejo testenine.
_________________
www.google.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2008 09:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juha za kraljico



SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

1 piščančje prsi in 1 piščančje bedro (stegno in krača), oboje s kostmi in kožo, 2 korenčka, 1 peteršiljeva korenina, 1 kos gomoljne zelene, ½ čebule, nekaj zrn popra, sol, 40 g okroglozrnatega riža, 40 g masla, 30 g moke, sveže zmlet beli poper, 1 rumenjak, 125 g crème fraîche in sesekljan peteršilj.

Juha za kraljicoPiščančje prsi in bedro oplaknemo pod mrzlo vodo in položimo v lonec. Korenčka in peteršiljevo korenino ostrgamo in operemo. Zeleno olupimo in operemo. Čebulo olupimo. Vso zelenjavo in poprova zrna dodamo k mesu, zalijemo z mrzlo vodo in posolimo. Pristavimo, zavremo, vročino znižamo in kuhamo toliko časa, da je vse popolnoma mehko. Juho precedimo in razmastimo (z žlico ali s počasnim vlečenjem papirnatega prtička po površju). Odmerimo je 750 ml (če je juhe več, jo lahko za dan ali dva shranimo v hladilniku). Mesu odstranimo kožo in ga odluščimo od kosti. Korenček prihranimo, drugo zelenjavo zavržemo.
Medtem ko se juha kuha, riž skuhamo v slanem kropu. Ko je zelo mehak, ga odcedimo in pretlačimo skozi sito. Ko je juha razmaščena, v kozici segrejemo maslo, ga pomokamo in naredimo zelo svetlo prežganje. Zalijemo ga z juho, zavremo in kuhamo, da se juha nekoliko zgosti. Dodamo riž in kuhamo naprej, da se juha zgosti, kolikor želimo. Poskusimo in juho popopramo ter po potrebi dosolimo. Meso narežemo na koščke, korenček na tanke polovične rezine. Rumenjak gladko razžvrkljamo s crème fraîche in umešamo v juho. Dodamo meso in korenček ter juho znova segrejemo. Potresemo jo s peteršiljem in takoj ponudimo.
_________________
www.google.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2008 09:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ZELENJAVNA ENOLONČNICA



SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

500 g čičerke, 400 ml čiste kurje juhe, 400 g sladke čebule, 1 rdeča paprika (200 g), 75 g pancete, 2 stroka česna, 2 žlici olja, 300 g zamrznjenega stročjega fižola, sol, sveže zmlet poper in svež peteršilj.

Piščanec v jogurtovi omakiČičerko čez noč namočimo v mrzlo vodo. Naslednji dan jo odcedimo in stresemo v 1 liter kropa. Prilijemo juho, znova zavremo in vročino znižamo. Na šibki vročini kuhamo dobro uro. Čebulo olupimo in tanko narežemo. Papriko očistimo, operemo in razrežemo na koščke. Panceto narežemo na kocke. Česen olupimo in stremo. V ponvi segrejemo olje, dodamo panceto in jo hrustljavo opražimo. Dodamo čebulo, papriko, zamrznjen stročji fižol in česen ter kratek čas pražimo. Vmes ves čas mešamo. Vsebino ponve stresemo v kozico s čičerko in kuhamo še približno 30 minut. Ko je vse mehko, enolončnico posolimo in popopramo ter odstavimo. Preden jo ponudimo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Če imamo za mizo vegetarijance, uporabimo zelenjavno juho, panceti se odpovemo, količino olja pa povečamo na 3 žlice.
_________________
www.google.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2008 09:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ZIMSKI KROŽNIK

SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

400 g belgijskega radiča, 2 žlici nalistanih lešnikovih jedrc, 250 g paradižnika, ½ šopka drobnjaka, 4 žlice belega vinskega kisa, sol, sveže zmlet beli poper, 3 žlice sončničnega olja in 200 g na zelo tanke rezine narezane prekajene svinjske ribe.

Piščanec v jogurtovi omaki Belgijski radič očistimo, posamezne liste ločimo, operemo in temeljito osušimo. Spodnjo tretjino listov počez narežemo na trakce. Lešnike svetlo opražimo v suhi ponvi, jih takoj stresemo iz nje in pustimo, da se ohladijo. Paradižnike poparimo, prelijemo z mrzlo vodo, olupimo in razrežemo na četrtine. Odstranimo semena in četrtine narežemo na majhne koščke. Drobnjak oplaknemo, otresemo in kratko nastrižemo. Nekaj bilk pustimo celih za okras. Kis posolimo in popopramo ter primešamo drobnjak. Postopno vtepemo še olje.

Rezine mesa in liste belgijskega radiča pahljačasto razložimo na štiri krožnike. Narezan belgijski radič in kocke paradižnika zmešamo in naložimo na sredino. Solato potresemo z lešniki in pokapamo s prelivom. Okrasimo jo s prihranjenimi bilkami drobnjaka. Poleg ponudimo polnovreden kruh in maslo ali margarino.
_________________
www.google.si


Nazadnje urejal/a trot 21 Okt 2008 09:48; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2008 09:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Piščanec v jogurtovi omaki

SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

1 za peko pripravljen piščanec (približno 1,2 kg), 2 rdeči papriki, 500 g naravnega polnomastnega jogurta, 6 strokov česna (če je to komu preveč, naj vzame manj), 2 žlički sladke rdeče paprike, ½ žličke zmletega ingverja, 1 žlička soli, malo kajenskega popra in peteršiljevi listki za okras.

Piščanec v jogurtovi omakiPiščanca zunaj in znotraj oplaknemo, popivnamo in razrežemo na 8 kosov. Po želji odstranimo kožo. Papriki razpolovimo, očistimo in operemo. Polovice narežemo na zelo majhne kockice. V široko skledo damo jogurt in dodamo kockice paprike. Česen olupimo in stisnemo poleg. Dodamo začimbno papriko, ingver, sol in kajenski poper ter vse skupaj dobro zmešamo. V mešanico vložimo kose piščanca in jih z njo tudi premažemo. Skledo pokrijemo in piščanca za pol dneva postavimo v hladilnik. Vmes kose večkrat obrnemo. Potem vsebino sklede preložimo v visok pekač in zavremo. Ko kratko prevre, vročino znižamo na šibko, pekač pokrijemo in piščanca počasi dušimo slabo uro. Nekaj pred koncem dušenja pokrov odkrijemo. Med dušenjem večkrat premešamo, da se jogurtova omaka ne bi prijela. Peteršiljeve listke oplaknemo, popivnamo in potresemo po jedi. Poleg ponudimo rezance ali dolgozrnati riž.

V jogurtu se med dušenjem radi naredijo kosmiči. To je popolnoma naravno, na okus pa ne vpliva.
_________________
www.google.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2008 09:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Piščanec v belem vinu

SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

1 piščanec (približno 1,2 kg), 3 rdeče paprike, 3 mlade čebule, 500 g šampinjonov, 3 žlice olja, sol, sveže zmlet poper, ½ žličke sladke rdeče paprike, 1 žlička suhega rožmarina, 375 ml čiste kurje juhe, 125 ml suhega belega vina, 3 žlice smetane za stepanje, 3 žlice gostila za temne omake, 1 nepovoskana limona in ščepec sladkorja.

Piščanec v belem vinuPiščanca operemo, do suhega popivnamo in razrežemo na osem kosov. Paprike očistimo, operemo in narežemo na koščke. Mlade čebule očistimo in poševno ozko narežemo. Šampinjone skrbno očistimo z mokrim prtičkom (oplaknemo jih samo, če je zares nujno), obrežemo bete in gobe razrežemo na četrtine. V široki kozici segrejemo olje, položimo nanj kose piščanca in jih po vseh straneh zlato rjavo opečemo. Začinimo s soljo, poprom, papriko in rožmarinom. Zalijemo z juho in vinom ter zavremo. Kozico pokrijemo in piščanca dušimo približno 50 minut. Po 30 minutah dušenja dodamo papriko, čebulo in šampinjone. Ko je vse mehko, primešamo smetano. Gostilo po navodilu na kozarčku umešamo z malo vode in ga damo v jed. Zavremo. Limoni odrežemo tanko rezino, sicer pa sadež ožmemo. Sok primešamo jedi. Po potrebi dodamo še soli, popra in paprike. Jed okrasimo z rezino limone in ponudimo. Zelo primerna priloga je dušen riž.
_________________
www.google.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2008 09:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jabolčna zloženka



SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

375 ml mleka, 40 g masla ali margarine, sol, 100 g prepečenca, 3 jabolka (približno 500 g), 4 jajca, 2 žlici jabolčnega soka, drobno naribana lupina in sok 2 nepovoskanih limon, 50 g sladkorja, cimet, 1 vrečka vaniljevega sladkorja in 50 g sesekljanih orehov. 1 žlica sladkorja in 1 žlička cimeta za posip. 1 jabolko (200 g), 2 žlici jabolčnega soka, 1 žlica sladkorja v prahu in 1 žlica sesekljanih orehov za oblogo; maščoba za posodo in po želji melisa za okras.

Jabolčna zloženkaMleko, maslo ali margarino in ščepec soli zavremo. Prepečenec zdrobimo v skledo in prelijemo z vrelim mlekom. Pustimo 30 minut, da se prepoji. Jabolka operemo, olupimo, razpolovimo in izrežemo peščišča. Polovice narežemo na kockice. Jajca ubijemo in rumenjake ločimo od beljakov. Jabolka, rumenjake, jabolčni sok, limonino lupino in sok, sladkor, malo cimeta, vaniljev sladkor in sesekljane orehe zmešamo. Dodamo namočen prepečenec. Beljake stepemo v sneg in ga rahlo primešamo. Nepregorno posodo namastimo in zdevamo vanjo maso. Gladko jo poravnamo in potresemo z eno žlico sladkorja in eno žličko cimeta. Posodo postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 180 ºC, in sladico pečemo približno eno uro. Medtem eno jabolko skrbno operemo in do suhega obrišemo. Razrežemo ga na četrtine in razpečkamo. Četrtine narežemo na krhlje. Damo jih v kozico, prilijemo jabolčni sok in dušimo tri minute. Pečeno sladico lepo obložimo z jabolčnimi krhlji ter potresemo s sladkorjem v prahu in sesekljanimi lešniki. Po želji jo okrasimo s svežo meliso. Jabolčna zloženka je dovolj nasitna, da jo lahko ponudimo za glavno jed. Poleg se zelo poda vaniljeva omaka.
_________________
www.google.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2008 09:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

piščančja bedra s paradižnikovo prilogo

SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

4 piščančja bedra (po približno 250 g), sol, sveže zmlet poper, 20 g prečiščenega masla, 750 g paradižnika, 150 g majhnih šampinjonov, 30 g masla ali margarine, 1 strok česna, 1 čebula (50 g), 100 ml čiste kurje juhe in 2 žlički bazilikinega pesta.

Piščančja bedra oplaknemo, do suhega popivnamo in natremo s soljo in poprom. V veliki ponvi segrejemo prečiščeno maslo, položimo nanj piščančja bedra in jih na zmerni vročini pečemo 35 do 40 minut, Vmes jih večkrat obrnemo. Medtem paradižnike za 30 sekund potopimo v krop, prelijemo z mrzlo vodo, olupimo in razrežemo na četrtine. Odstranimo semena. Šampinjone očistimo, odrgnemo s papirnato brisačko in razpolovimo. V kozici segrejemo maslo ali margarino, dodamo šampinjone in jih opražimo. Česen in čebulo olupimo, drobno sesekljamo in dodamo k šampinjonom. Posolimo in popopramo. Dodamo paradižnik, zalijemo z juho, zmešamo in dušimo približno 10 minut Začinimo s pestom in po potrebi dosolimo in dopopramo. Paradižnikovo prilogo ponudimo k pečenim piščančjim bedrom.
_________________
www.google.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2008 09:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Goveji zrezki v omaki

SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

2 paradižnika, 1 zelena paprika, 1 velik korenček, 1 srednje velika čebula, 4 goveji zrezki iz rože, sol, sveže zmlet poper, 4 žlice olja, malo moke, 1 žlička zelenega popra, 125 ml rdečega vina in 8 tankih rezin mesnate slanine.

Prepečena cvetača z mesnimi cmočkiParadižnika za 30 sekund potopimo v krop, prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Papriko očistimo, operemo in po dolgem razrežemo na 5 ali 6 kosov. Korenček olupimo, operemo, po dolgem razpolovimo in počez narežemo na tanke rezine. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Zrezke oplaknemo z mrzlo vodo in do suhega popivnamo. Po potrebi jih potolčemo. Mastni rob nekajkrat zarežemo, da se meso ne bi zvijalo. Zrezke posolimo in popopramo.

V veliki ponvi segrejemo olje. Zrezke na eni strani pomokamo in jih s pomokano stranjo navzdol položimo na vroče olje. Opečemo jih, da spodnja stran lepo porjavi, obrnemo in enako opečemo po drugi strani. Zrezke vzamemo iz ponve, v ponev pa stresemo čebulo in jo svetlo rumeno opražimo. Dodamo korenček in paradižnika ter še malo popražimo. Paradižnika zdrobimo z vilicami. Dodamo zeleni poper, zalijemo z vinom in zavremo. Minuto ali dve vremo, nato prilijemo toliko vode, da nastane redko tekoča omaka. Vanjo vložimo opečene zrezke, ponev pokrijemo in vsebino na zmerni vročini zdušimo do mehkega. To traja 35 do 40 minut. Med dušenjem večkrat pogledamo, ali je treba doliti še malo vode.
V manjšo ponev damo slanino in jo toliko opečemo, da se izcvre nekaj maščobe. Dodamo kose paprike in pečemo, da postane slanina hrustljava, paprika pa spremeni barvo. Ko so zrezki zdušeni, omako po potrebi dosolimo in popramo. Jed obložimo s slanino in papriko ter ponudimo.
_________________
www.google.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2008 09:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jagnječje pleče z novim krompirjem



SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

1 šopek timijana, 40 ml olivnega olja, 3 žlice limoninega soka, 2 stroka česna, 1,2 kg jagnječjega plečeta, pripravljenega za kuho, sol, poper, 800 g novega krompirja, 200 g šalotk, 400 ml čiste juhe in 2 žlici gostila za temne omake.

Prepečena cvetača z mesnimi cmočkiTimijan oplaknemo, do suhega popivnamo in listke potrgamo s stebelc. Polovico listkov, olivno olje, limonin sok in olupljen ter strt česen zmešamo. Meso oplaknemo, do suhega popivnamo, natremo s soljo in poprom ter namažemo z delom začinjenega olja. Meso položimo na pekač z nizkim robom (iz pečice). Pekač potisnemo na drugo poličko od spodaj v pečico, ki smo jo segreli na 180 ºC, in meso pečemo 2 uri. Vmes ga občasno premažemo z delom preostalega začinjenega olja.

Medtem ko se meso peče, krompir ostrgamo ali olupimo, operemo in osušimo. Šalotke olupimo. Ko se je meso peklo 1 uro, ga prelijemo z juho. 15 minut zatem naložimo okoli mesa krompir in šalotke ter spečemo jed do konca. Krompir in šalotke vmes večkrat obrnemo v tekočini.
Meso, krompir in šalotke lepo zložimo na pladenj in potresemo s preostalim timijanom. Pladenj postavimo v izklopljeno pečico. Tekočini, ki je ostala v pekaču, prilijemo 150 ml vroče vode in strgamo po dnu, da odstopi prijeti mesni sok. Tekočino precedimo v kozico, zavremo in zgostimo po navodilu na posodici z gostilom. Omako ponudimo k mesu.
_________________
www.google.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2008 09:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prepečena cvetača z mesnimi cmočki



SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

1 cvetača (približno 750 g), 250 g stročjega graha, 30 g masla, 4 paradižniki (približno 300 g), sol, sveže zmlet poper, 300 g zmlete svinjine, 1 jajce, 2 žlici drobtin, 2 žlici olja, 20 g margarine, 20 g moke, 375 ml smetane za stepanje in 100 g topljenega sira.

Prepečena cvetača z mesnimi cmočkiCvetačo očistimo, operemo in dobrih 10 minut kuhamo v slanem kropu. Napol kuhano odcedimo. Stročji grah očistimo, operemo in približno 5 minut pražimo na vročem maslu. Paradižnike za 30 sekund potopimo v krop, prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Razrežemo jih na osmine ter dodamo k stročjemu grahu. Posolimo in popopramo ter odstavimo.

Za cmočke ugnetemo zmleto meso, jajce, drobtine, sol, poper in 3 žlice vode. Iz mesnega testa oblikujemo majhne cmočke. V ponvi segrejemo olje, damo nanj cmočke in jih pečemo približno 7 minut. Vmes jih večkrat obrnemo.

Stročji grah in paradižnik ter cmočke damo v nepregorno posodo. Na sredino položimo cvetačo. V lončku razpustimo margarino in stresemo nanjo moko. Med mešanjem malo popražimo in zalijemo s smetano. Dodamo na koščke narezan sir in zavremo. Na šibki vročini mešamo, dokler se sir ne stopi. Vsebino lončka zlijemo na cvetačo. Posodo postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 200 ºC, in jed pečemo približno 10 minut.
_________________
www.google.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2008 09:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mesne kroglice s sladko-kislo omako
SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

500 g drobno zmlete puste govedine, 2 jajci, 1 žlica jedilnega škroba, približno 8 žlic sojine omake, ¼ žličke zmletega ingverja, 3 žlice olja, 3 šalotke, 1 majhna rdeča paprika, 2 cm dolg košček sveže ingverjeve korenike, 50 ml čiste juhe, 2 žlici kisa, 1 žlica sladkorja in po potrebi sol.

Meso, jajci, škrob, 2 do 3 žlice sojine omake in zmlet ingver temeljito zmešamo. Iz mesnega testa oblikujemo 12 kroglic. V ponvi segrejemo olje, položimo nanj kroglice in jih na srednje močni vročini pečemo približno 10 minut. Vmes jih večkrat obrnemo. Pečene s penovko preložimo na krožnik in damo na toplo. Šalotke olupimo in narežemo na tanke obročke. Papriko razpolovimo in očistimo. Polovici operemo in počez narežemo na ozke rezance. Svežo ingverjevo koreniko olupimo in zelo drobno sesekljamo. Vse troje stresemo v ponev, v kateri smo pekli kroglice, in med mešanjem opražimo. Prilijemo preostalo sojino omako, juho in kis ter dodamo sladkor. Zavremo in kuhamo 3 minute. Omako poskusimo in po potrebi dosolimo. Ponudimo jo k mesnim kroglicam, za prilogo pa seveda pripravimo riž.
_________________
www.google.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    PC POWER MIX Seznam forumov -> KULINARIKA Časovni pas GMT
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Stran 6 od 9

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
    Darkness 1.2 template by Griffin
Copyright © 2003-2004 Griffin Webpages; All rights reserved