Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 21 Okt 2008 09:55 Naslov sporočila: |
|
|
skutna torta z marelicami
SESTAVINE ZA 14 kosov:
200 g moke, 225 g sladkorja, 100 g masla ali margarine, sol, 1 rumenjak, 500 ml mleka, 2 vrečki praška za vaniljev puding, 1 pločevinka mareličnih polovic (neto 850 g), 750 g puste skute, 250 g goste kisle smetane, 75 g marelične marmelade, moka za delovno površino in maščoba za model.
Skutna torta z marelicamiMoko, 100 g sladkorja, na kosme nastrgano maslo ali margarino, ščepec soli, rumenjak in 3 žlice ledeno mrzle vode hitro ugnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v prozorno folijo in za 1 uro postavimo v hladilnik.
125 ml mleka, 125 g sladkorja in prašek za puding gladko umešamo. Preostalo mleko zavremo, umešamo vanj pripravljeno mešanico in prevremo. Kuhan puding pokrijemo s folijo in pustimo, da se ohladi.
Marelice odcedimo, sok iz pločevinke pa prestrežemo. 12 polovic prihranimo, druge narežemo na kockice. Skuto, smetano in 6 žlic prestreženega soka kremasto umešamo. Postopno primešamo puding. Nazadnje rahlo primešamo koščke marelic.
Na pomokani delovni površini testo razvaljamo v krog premera 30 cm in ga položimo v namaščen tortni model premera 26 cm. Rob testa potegnemo navzgor, testeno dno pa večkrat prebodemo z vilicami. V to testeno lupino naložimo pripravljeno kremo, nanjo pa razdelimo marelice z zaobljeno stranjo navzgor. Model postavimo na najnižjo poličko v pečico, ki smo jo segreli na 175 ºC, in torto pečemo 80 minut. Pečeno pustimo, da se ohladi. Marelično marmelado pogrejemo, pretlačimo skozi sito in z njo prevlečemo vrh torte.
_________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 21 Okt 2008 09:57 Naslov sporočila: |
|
|
ČiČerkina pita in solata iz rukvice
SESTAVINE ZA 4 do 6 OSEB:
Za pito: 1 pločevinka čičerke (neto 560 g), 125 g smetane za stepanje, 2 jajci, 2 rumenjaka, sol, za noževo konico zmletega laškega kumina, 1 strok česna, 2 šopka peteršilja, 1 žlica koriandrovih listkov, 150 g ovčjega sira in 30 g parmezana (v kosu). Za solato: 50 g čičerkinih kalčkov, 1 šop rukvice (pravimo ji tudi rukola), 1 šopek rdečih redkvic, 2 rdeči čebuli, 100 g črnih oliv, 5 žlic repičnega olja, 3 žlice olivnega olja, 4–5 žlic belega vinskega kisa, sol in sveže zmlet poper.
Za pito čičerko oplaknemo in odcedimo. Približno tri četrtine čičerke zmešamo s smetano, jajcema in rumenjakoma ter mešanico s paličnim mešalnikom obdelamo v pire. Začinimo ga s soljo, kuminom in stisnjenim česnom. Peteršilj in koriander drobno sesekljamo. Ovčji sir grobo nastrgamo. Parmezan naribamo. Pireju primešamo zelišči, parmezan in polovico ovčjega sira. Model za pite premera 24 cm obložimo s papirjem za peko tako, da papir sega čez rob. V pekač naložimo pire in ga poravnamo. Preostalo čičerko razdelimo na vrh in jo rahlo potisnemo v pire. Model postavimo na srednjo poličko pečice, ki smo jo segreli na 200 ºC, in pito pečemo 30 minut. Pečeno nekoliko ohladimo, vzamemo iz pekača in odstranimo papir.
Čičerkine kalčke 4 do 5 minut blanširamo v kropu in odcedimo. Rukvico in redkvice očistimo in operemo, rukvico raztrgamo na manjše kose, redkvice pa narežemo na tanke ploščice. Čebuli olupimo in narežemo na obročke. Olive v krhljih odrežemo od koščic. Repično in olivno olje, kis, sol in poper zmešamo in v mešanico stresemo redkvice in čebulo. Čez 5 minut primešamo rukvico in solato potresemo z olivami in kalčki.
Mlačno pito potresemo s preostalim naribanim ovčjim sirom in ponudimo s solato. _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 21 Okt 2008 09:57 Naslov sporočila: |
|
|
PEHTRANOV PIŠČANEC NA STEBELNI ZELENI
SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
1 stebelna zelena (približno 500 g), 1 čebula, 4 piščančji fileji (približno 500 g), sol, sveže zmlet poper, 2 žlici olja, 400 ml čiste kurje juhe, ½ žlice pehtranovih listov in 30 g kaper.
Zeleni odrežemo nastavek za koreninice. Stebla operemo in jim odstranimo niti. Zelenje prihranimo. Stebla počez narežemo na tanke rezinice. Čebulo olupimo in sesekljamo. Piščančje fileje oplaknemo pod mrzlo vodo, do suhega popivnamo in po vseh straneh krepko natremo s soljo in poprom. V ponvi segrejemo olje, položimo nanj fileje in jih po vseh straneh krepko opečemo. Opečene vzamemo iz ponve, vanjo pa stresemo zeleno in čebulo. Oboje opražimo, začinimo s soljo in poprom ter vročino znižamo. Prilijemo kurjo juho in zelenjavo odkrito kuhamo 7 minut. Fileje damo nazaj v ponev, pokrijemo in jed dušimo 10 minut. Vmes fileje enkrat obrnemo. Prihranjeno zelenje in pehtran drobno narežemo in skupaj s kaprami dodamo jedi. Vse skupaj naj se še nekaj minut duši na šibki vročini.
Za prilogo k jedi, ki je gotova že v dobrih 20 minutah, ponudimo mešanico dolgozrnatega in divjega riža ali krompirjev pire. Če nam stebelna zelena ne ugaja, jo lahko nadomestimo z enako količimo svežega, olupljenega paradižnika, količino juhe pa zmanjšamo na 125 ml. _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 21 Okt 2008 09:58 Naslov sporočila: |
|
|
NADEVANE TELEČJE PRSI
SESTAVINE ZA 6 OSEB:
1,5 kg telečjih prsi (mesarja prosimo, naj vreže vanje žep), sol, sveže zmlet poper, 4 žemlje od prejšnjega dne, 150 ml vročega mleka, 100 g šampinjonov, 2 čebuli, 1 strok česna, 100 g mesnate slanine, 3 žlice olja, 1 žlica sesekljanega žajblja, 4 žlice sesekljanega peteršilja, 1 jajce, 2 velika korenčka, 1 por, 400 ml čiste goveje juhe in 150 ml suhega belega vina.
Meso oplaknemo pod mrzlo vodo in do suhega popivnamo. Zunaj in znotraj ga natremo s soljo in poprom. Žemlje narežemo na koščke in polijemo z vročim mlekom. Šampinjone skrbno obrišemo najprej z vlažno in nato s suho krpo (če jih moramo oprati, storimo to zelo hitro, da ne bi vsrkali preveč vode, potem pa jih takoj do suhega obrišemo). Čebulo in česen olupimo. Očiščene šampinjone, čebulo in česen sesekljamo. Slanino narežemo na kockice. V ponvi segrejemo 1 žlico olja in na njem približno 3 minute pražimo slanino. Dodamo gobe, čebulo in česen ter počasi pražimo 10 minut. Mešanico stresemo k namočenem žemljam. Dodamo žajbelj, peteršilj in jajce ter dobro zmešamo. Nadev posolimo in popopramo ter z njim napolnimo žep v mesu. Odprtino zašijemo z veliko iglo in kuhinjsko vrvico.
Korenčka ostrgamo in operemo. Por očistimo in operemo. Oboje narežemo na kose. V višjem pekaču segrejemo preostalo olje, položimo nanj nadevane telečje prsi in jih po vseh straneh opečemo. Okoli mesa razporedimo korenček in por. Zalijemo z juho in postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 200 ºC. Pečemo dobrih 90 minut. Med peko meso večkrat prelijemo s tekočino iz pekača.
Pečeno meso vzamemo iz pekača in zavijemo v aluminijasto folijo. Tekočino iz pekača prelijemo v kozico. V pekač zlijemo vino in strgamo po dnu, da se odlušči prijeti mesni sok. Zlijemo v kozico. Zavremo in kuhamo tako dolgo, da se pokuha na polovico. Vsebino kozice precedimo, po potrebi dosolimo in dopopramo ter ponudimo kot omako. Lahko jo tudi zgostimo z gostilom za omake. _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 21 Okt 2008 09:58 Naslov sporočila: |
|
|
MEDALJONI Z GORGONZOLO
SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
2 svinjski ribici (po približno 300 g), sol, sveže zmlet poper, 1 žlička sladke rdeče paprike, 8 do 10 tankih rezin prekajene slanine, 100 g gorgonzole, 3 žlice kisle smetane, 3 žlice pinjol, kajenski poper in maščoba za posodo.
ReceptMeso oplaknemo pod mrzlo vodo in do suhega popivnamo. Narežemo ga na slabe 3 cm debele medaljone in jih z dlanjo malo potlačimo. Po obeh straneh jih začinimo s soljo, poprom in papriko. Ovijemo jih z rezinami slanine in tesno zložimo v namaščeno plitvo nepregorno posodo. Posodo postavimo na spodnjo poličko pečice, ki smo jo segreli na 220 stopinj C, in medaljone pečemo približno 20 minut.
Medtem gorgonzolo zdrobimo z vilicami in skupaj s smetano umešamo v gosto pasto. Pinjole sesekljamo in jih primešamo. Mešanico začinimo z malo kajenskega popra. Ko so se medaljoni pekli 20 minut, razdelimo nanje sirovo mešanico in posodo prestavimo v zgornji del pečice. Vročino zvišamo na 240 oC in medaljone prepekamo samo še toliko časa, da se sir razpusti. Takoj ponudimo.
Za prilogi pripravimo zelenjavni riž ali krompirjev pire in solato. Če želimo, lahko gorgonzolo nadomestimo z roquefortom. _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 21 Okt 2008 09:59 Naslov sporočila: |
|
|
PiŠČanČji fileji s hruŠkami
SESTAVINE ZA 2 OSEBI:
4 piščančji fileji (po 100 g), sol, sveže zmlet poper, 2 žlici prečiščenega masla, 2 zreli hruški, 20 ml hruškovega žganja, 125 ml smetane za stepanje in sveže nariban muškatni orešček.
Piščančje fileje oplaknemo z mrzlo vodo in do suhega popivnamo. Natremo jih s soljo in poprom. V ponvi segrejemo 1 žlico prečiščenega masla, na vroče položimo fileje in jih spečemo. Vmes jih obrnemo. Pečene vzamemo iz ponve in zavijemo v aluminijasto folijo. Maščobo iz ponve odlijemo. Hruški operemo, olupimo, razpolovimo, razpečkamo in narežemo na tanke krhlje. V ponev damo drugo žlico prečiščenega masla in ga segrejemo. V ponev zložimo hruškove krhlje in jih spečemo na šibki vročini. Rahlo jih posolimo in popopramo, s penovko preložimo na krožnik, pokrijemo z aluminijasto folijo in imamo na toplem. V ponev zlijemo žganje in krepko podrgnemo po dnu. Prilijemo smetano, zavremo in malo pokuhamo. Piščančje prsi damo v omako in jih v njej pogrejemo. Na pogreta krožnika lepo naložimo hruškove krhlje in poleg njih po dva fileja. Omako začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom ter jo zlijemo na meso. _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 21 Okt 2008 10:03 Naslov sporočila: |
|
|
JESENSKA ENOLONČNICA
Potrebujemo: 1 krompir, 2 korenčka, 5 dag zélene (gomolj), 20 dag stročjega fižola, 1 por, 1 bučko, 1 paradižnik, 1 čebulo, 1 strok česna, 1 žlico moke, sol, poper, origano, timijan in peteršilj, kislo ali sladko smetano.
1. Vso zelenjavo očistimo, operemo in narežemo na poljubno velike kose.
2. V večjem loncu zavremo osoljeno vodo.
3. Najprej stresemo v krop krompir, korenje in zéleno.
4. Vročino zmanjšamo in pokrito kuhamo, da je vse napol kuhano.
5. Nato dodamo fižol in por, proti koncu kuhanja pa bučko in paradižnik.
6. Čebulo in česen olupimo. Čebulo drobno sesekljamo in jo prepražimo na olju, da ovene, dodamo strt česen in žlico moke. Pražimo, da moka svetlo zarumeni. Zalijemo z mlačno vodo.
7. 5 minut pred koncem vretja juho zgostimo s svetlim prežganjem. _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 21 Okt 2008 10:25 Naslov sporočila: |
|
|
Sarme iz kislega zelja z bio rženimi kosmiči
Sestavine za število oseb: 4
* bio rženi kosmiči: 160 g
* veliki listi kislega zelja: 8 listov
* čebula: 120 g
* zelenjavna juha (kocka): 0,5 l
* kislo zelje: 200 g
* jabolka: 120 g
* ovčji beli sir: 80 g
* sesekljan peteršilj
* narezan drobnjak
* mleta kumina
* olje za praženje
* sol
* mleti poper
Priprava
Liste kislega zelja prevremo v vreli slani vodi, jih ohladimo in stanjšamo tako, da prirežemo osrednji debeli del lista. Na olju zlatorumeno prepražimo sesekljano čebulo, dodamo ržene kosmiče in jih nekoliko prepražimo, zalijemo z 0,25 l zelenjavne juhe in počasi kuhamo. Dodamo kislo zelje, kumino, sol in poper in dušimo 10 minut. Jabolko olupimo in narežemo na kocke ter ga primešamo kosmičem, dodamo zdrobljen ovčji sir, peteršilj in drobnjak in vse skupaj dobro premešamo. Maso porazdelimo po osušenih zeljnih listih, zvijemo sarme, jih položimo v primerno veliko ognjevarno posodo, zalijemo z drugo polovico zelenjavne juhe in v pečici pri 200° C pokrite dušimo 30 minut.
Čas kuhanja: 30 minut
RECEPTI _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 22 Okt 2008 05:52 Naslov sporočila: |
|
|
Zelenjavna enolončnica s kostanjem
Zelenjavno enolončnico s kostanjem ponudite s svežim domačim kruhom.
Sestavine:
500 g kostanja
500 g brstičnega ohrovta
1 majhna stebelna zelena ali kos gomolja zelene
2 kiselkasti jabolki
1 čebula
1 žlica masla ali margarine
1/8 l suhega belega vina
1/8 l čiste zelenjavne juhe iz koncentrata
2 rumenjaka
5 žlic goste sladke smetane
Sol
sveže mlet poper
malo nastrganega muškatnega oreška
1/2 šopka peteršilja
Potek:
Kostanj blanširajte in olupite.
Brstičnemu ohrovtu odstranite morebitne slabše zunanje listke, obrežite konce in vanje križno zarežite. Brstični ohrovt narežite, operite in odcedite.
Oplaknjeno in otreseno stebelno zeleno narežite na tanke rezine. Če vzamete gomolj pa ga operite, olupite, odcedite in narežite na zelo tanke ploščice.
Jabolki operite, razrežite na četrtine in odstranite peščišči. Četrtine jabolk narežite na krhlje. Čebulo olupite in sesekljajte. V kozici segrejte maslo ali margarino, dodajte čebulo in jo opražite, da postekleni. Prilijte vino in juho ter zavrite.
Dodajte kostanj, brstični ohrovt, zeleno in jabolka, še enkrat zavrite, nato zmanjšajte ogenj in kozico pokrijte. Počasi kuhajte približno 20 minut, da se vse sestavine zmehčajo.
Rumenjaka razžvrkljajte s smetano. Kozico odstavite, rumenjakovo smetano zamešajte med zelenjavo in jed samo še pogrejte.
Po okusu posolite, poprajte in začinite še z muškatnim oreškom.
Peteršilj oplaknite pod mrzlo vodo, dobro otresite in drobno sesekljajte. Enolončnico potresite s peteršiljem. _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 23 Okt 2008 07:29 Naslov sporočila: |
|
|
Jajčevci, nadevani z mesom
Dodamo tudi ješprenj
Sestavine: 2 večja jajčevca, 30 dag puranjih prsi, 7 dag ješprenja, 1 čebula, paprika, peteršilj, olivno olje, sol, poper.
Ješprenj namočimo in naslednji dan skuhamo ter odcedimo. Jajčevca vzdolžno prerežemo in polovice izdolbemo. Nasolimo jih, damo na cedilo s prerezano stranjo navzdol.
Izdolbeno sredico narežemo in jo z nasekljano čebulo popražimo na olju. Dodamo nasekljano meso in narezano papriko. Pražimo toliko časa, da je meso lepo zapečeno. Dodamo ješprenj, začinimo s soljo, poprom in peteršiljem.
Nadevamo izdolbene polovice, jih zložimo na pekač in pokapamo z oljem. Postavimo v pečico ogreto na 180 stopinj Celzija in pečemo približno 20 minut. _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 05 Nov 2008 06:16 Naslov sporočila: |
|
|
Kislo zelje z vinom in jabolki
Zelje operemo, ga odcedimo in ožamemo.
Na koncu dodamo še nekaj brinovih jagod
Sestavine: 1 kg kislega zelja, 1 čebula, 1 jabolko, 0,5 dl suhega belega vina, 3 žlice olivnega olja, nekaj brinovih jagod, sol, poper.
Kislo zelje operemo v mrzli vodi, ga odcedimo in ožamemo. Sesekljamo čebulo, jabolko pa olupimo, mu odstranimo peške ter ga drobno narežemo.
Na olju prepražimo čebulo, da postekleni, dodamo narezano jabolko in ga nekoliko podušimo. Dodamo kislo zelje, ga zalijemo z vinom, solimo, popramo in pustimo, da zavre.
Zmanjšamo ogenj in na manjšem ognju dušimo še eno uro. Proti koncu dodamo jedi še brinove jagode in ponudimo kot prilogo. _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Jan 2009 08:07 Naslov sporočila: |
|
|
Fižolova juha s česnom
Sestavine: 100 g fižola, 2 žlici zaseke, 2 stroka česna, 1 žlica drobno sesekljane šalotke, ščepec majarona, 2 lovorjeva lista, sol in poper po okusu.
Fižol v zrnju namočimo in naslednji dan skuhamo, vodo pa prihranimo. Dodamo ji čiste vroče vode in spasiran oz. pretlačen kuhan fižol ter vse skupaj prevremo.
V kozici razpustimo zaseko, ji dodamo šalotko in popražimo. Odstavimo, dodamo strt česen in vse skupaj vlijemo v juho. Dodamo še ostale začimbe, prevremo, po potrebi dosolimo.
Po želji zakuhamo testenine, še bolje pa zraven teknejo kocke česnovega kruha.
Fižol v zrnju namočimo in naslednji dan skuhamo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Jan 2009 08:11 Naslov sporočila: |
|
|
Grahova enolončnica z olivami
Začimbe dodajamo po okusu
Sestavine: 1 čebula, 1 mala pločevinka graha, 2 žlici črnih oliv brez koščic, žlica moke, strok česna, žlica paradižnikove mezge, 1 zelenjavna kocka, dve žlici olja, sol, poper, čili, timijan, majaron.
Na olju zarumenimo sesekljano čebulo in česen, dodamo žlico moke in na hitro prepražimo.
Temu dodamo mezgo in zelenjavno kocko ter vse skupaj dobro premešamo. Zalijemo z vodo in pustimo nekaj minut, da zavre. V to dodamo grah iz pločevinke in olive, začinimo po okusu.
Pustimo, da vre dobrih 15 minut. Če je vse skupaj preredko, dodamo še malo moke in dobro premešamo.
Uporabimo lahko grah iz konzerve ali pa skuhamo svežega.
Nazadnje urejal/a trot 14 Jan 2009 08:13; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 14 Jan 2009 08:12 Naslov sporočila: |
|
|
Špinačna juha s krompirjem
Sestavine: 2 velika krompirja, 1 majhna čebula, 500 g špinače, 1 jušna kocka, 3 žlice sladke smetane, 1 žlica moke, 2 žlici olja, poper, nariban sir.
Krompir operemo, olupimo in narežemo na kockice. Čebulo olupimo in drobno naribamo. Špinači odstranimo uvele liste, jo dobro operemo in narežemo na 1 cm široke rezance.
Čebulo in krompir popečemo, toliko, da čebula porumeni. Ves čas mešamo. Dodamo špinačo. Potresemo jo z moko in zalijemo z 1 litrom vode. Pustimo lahno vreti 5 minut. Dodamo jušno kocko. Na koncu dodamo še poper in sladko smetano. K juhi ponudimo nariban sir.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|