Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sneki
Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 21 Maj 2008 08:54 Naslov sporočila: |
|
|
Jogurt - vsestransko uporaben
Z lončkom trdega jogurta iz hladilnika lahko namreč pripravimo omako, solatni preliv, juho ali sladico.
Priljubljenost jogurta se je razširila vse od takrat, ko so nomadi odkrili, da lahko svežemu mleku dodajo le malce včerajšnjega jogurta in tako dobijo svežo porcijo osvežilnega obroka.
Obstaja samo en osnovni način za pripravo jogurta in sicer, da vroče mleko zmešamo s pripravljeno jogurtovo kulturo ali z žlico jogurta od prejšnjega dne. Jogurt so nekdaj delali tako, da so pokrito posodo z zorečim jogurtom postavili v škatlo s senom, v posebej izolirano škatlo ali pa v predal za ogrevanje posode v pečici. Za pripravo jogurta uporabimo lahko kravje, kozje, ovčje, posneto ali delno posneto mleko; za razkošnejši jogurt uporabimo mleko, pomešano s smetano za kavo, za gostejši jogurt pa mleku, ki ga uporabimo, dodamo žlico mleka v prahu.
Jogurt se spreminja tudi pri hladni temperaturi v hladilniku. V pokriti posodi ga lahko hranimo do 7 dni, vendar se do takrat že lahko začne ločevati ter dobi oster in kisel okus. Dandanes veliko priljubljenost dobivajo sladke ali slane jogurtove pijače, saj se vse bolj zavedamo, da je hladen kozarec jogurta z dodatki prav tako poživljajoč in osvežilen kot jutranja kava ali čaj. V kuhinji srednjega vzhoda in Indije ima jogurt že prav spoštljivo tradicijo. V Turčiji (Ayran) ohlajenemu jogurtu primešajo enako količino vode, malo soli in žličko sveže mete, postrežejo pa ga s kockami ledu.
Od indijske različice jogurtovega pripravka (Lasi) se razlikuje po tem, da lahko vsebuje poljubno kombinacijo oreščkov, sesekljanega suhega sadja, kokosove moke in jedilnih barvil.
Lasi
Sestavine:
- 300 ml ohlajenega jogurta
- 300 ml ohlajenega mleka
- 1 žlička vode pomarančnih cvetov
- 2 žlički kokosove moke
- 1 žlica rozin
- 2 žlički sladkorja
- kocke ledu
- zmlet cimet za potresanje
Stepemo jogurt, mleko in vodo pomarančnih cvetov (lahko je tudi žlička rožne vode) ter primešamo kokos, rozine in sladkor. Nalijemo v dva velika ohlajena kozarca, dodamo ledene kocke in po želji potresemo z mletim cimetom.
Jogurtova juha s špinačo
Sestavine
- 500 ml kokošje juhe (ali druge jušne osnove)
- 50 g dolgozrnatega riža
- 4 žlice vode
- 1 žlica jedilnega škroba
- 500 ml jogurta
- sok 1 limone
- 3 rumenjaki
- 350 g listov špinače
- sol, poper
Kokošjo juho zavremo in v njej 10 minut kuhamo riž, da se nekoliko zmehča ter odstavimo z ognja. Jedilni škrob premešamo z vodo, da dobimo gladko zmes. V kozico vlijemo jogurt, dodamo škrobno zmes in počasi segrevamo, da zavre, pri tem pa neprestano mešamo v isto smer; s tem preprečimo, da bi se jogurt ob prilivu juhe sesiril. Ko jogurt zavre, kozico postavimo na stran in pustimo, da se dodobra ohladi ter šele nato primešamo stepene rumenjake. Nato jogurtovo mešanico zlijemo v juho, dodamo limonin sok in premešamo. Juha naj bo na toplem, vendar ne sme vreti. Medtem špinačne liste 3 minute blanširamo v vreli in osoljeni vodi, da se začnejo mehčati, vendar še ne upadejo. Stresemo jih na cedilo, odcedimo in primešamo juhi. Postrežemo s topli kruhki.
Jogurt je okusen in slasten nadomestek za smetano in se najbolje obnese v sladicah in kolačih. Če ga uporabimo npr. v testu za palačinke namesto mleka, dobimo presenetljiv kiselkast okus, ki je dobro nasprotje sladkemu sadju ali sadni omaki; če pa z jogurtom nadomestimo sladko smetano v razkošnem nadevu za sirov kolač, lahko na koncu slovesne večerje postrežemo z graciozno sladico. _________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sneki
Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 21 Maj 2008 09:13 Naslov sporočila: |
|
|
Zapečena marelična krema
Sestavine:
- 125 g suhih marelic
- 200 ml pomarančnega soka
- 4 rumenjaki
- 2 žlici sladkorja
- 150 ml jogurta
- 150 ml sladke smetane
- 1 vrečica vanilin sladkorja
- 90 g rjavega sladkorja
Marelice vsaj eno uro pred pripravo namakamo v pomarančnem soku, potem pa jih stresemo v kozico, počasi zavremo in kuhamo na majhnem ognju 20 minut. Zmeljemo jih v mešalniku. Rumenjake in sladkor penasto umešamo. Jogurt in sladko smetano damo skupaj z vanilin sladkorjem v kozico in počasi zavremo, nato pa jo med neprestanim mešanjem dodajamo rumenjakom. Skledo postavimo nad kozico, v kateri rahlo vre voda ter stepamo, dokler se masa ne zgosti. Marelično zmes razdelimo v 6 nepregornih posodic, čeznje pa jajčno kremo. Ohladimo vse skupaj in postavimo v hladilnik. Segrejemo pečico. Rjavi sladkor potresemo po jajčni kremi in segrevamo v pečici, vse dokler sladkor ne karamelizira. Ohladimo in postrežemo.
Francoski češnjev narastek
Sestavine:
- 3 jajca
- 3 žlice moke
- ščepec soli
- ½ žlice zmletega cimeta
- 4 žlice sladkorja
- sladkor za posipanje
- 300 ml mleka
- 150 ml jogurta
- 2 žlici ruma
- 750 g izkoščičenih češenj
- 15 g surovega masla
Plitvo nepregorno posodo (oziroma model za pite) pomažemo z maslom. V skledi rahlo stepemo jajca, moko, sol in cimet, dodamo sladkor in stepamo, da postane mešanica bledo rumena in kremasta. Mleko, jogurt in rum zlijemo v kozico in segrejemo skoraj do vrelišča. Vročo tekočino zlijemo na jajčno mešanico in močno stepemo. Češnje razporedimo po pekaču oziroma modelu in jih prelijemo s testom. Na vrh položimo kosmiče masla. Narastek pečemo v pečici 30 minut, da naraste in porjavi. Potresemo ga z mletim sladkorjem in postrežemo vročega ali toplega. _________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sneki
Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 23 Maj 2008 17:51 Naslov sporočila: |
|
|
Lososovi spomladanski zavitki
Sestavine:
vlečeno testo (kupljeno ali doma narejeno)
olivno olje
100 - 200 g dimljenega lososa
por
2 korenčka
kalčki
sojina omaka (svetla ali temna)
sol
ingver
Potek:
Naredimo vlečeno testo.
Por narežemo na lističe, korenček naribamo. Na olivnem olju prepražimo najprej por, da zarumeni, nato dodamo korenček. Pražimo nekaj minut. Nato dodamo malo sojine omake, ingver (lahko mlet ali ga nastrgamo) in kalčke.
Pustimo nekaj minut, da se okusi premešajo. Raztegnemo testo in narežemo kvadratke cca. 15 x 15 cm. Na vsak kvadratek položimo kos lososa in dodamo 2 žlici zelenjave.
Zavijemo v zvitek. Damo na pomaščen ali s peki papirjem obložen pekač. Pečemo v na 200°C predhodno ogreti pečici 20 minut oz. dokler se ne zapeče. Mad
Postrežemo toplo ali hladno. Pa dober tek
_________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe.
Nazadnje urejal/a sneki 03 Jun 2008 20:40; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sneki
Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 24 Maj 2008 15:38 Naslov sporočila: |
|
|
Blejska garmada: za garmado potrebujete biskvitno testo (kolikor jajc,toliko žlic moke in pecilni prašek ter malo sladkorja) ,vanilijev puding in čokoladni puding - skuhana na mleku,posamezno,mlete orehe,rozine in rum za okus. Biskvitno testo rahlo vmešamo in spečemo v pečici-200 stopinj c. 15 minut,ga ohladimo in razrežemo na kocke,katere stresemo v veliko posodo in dodamo orehe,rum (1 dcl),kuhan in sladkan puding ter rozine,vse skupaj na rahlo premešamo in pustimo,da se strdi,na koncu pa postrežemo na krožnikih z sladko smetano in čokoladnim prelivom. Pa dober tek!
_________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sneki
Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 25 Maj 2008 15:33 Naslov sporočila: |
|
|
LEŠNIKOVI POLJUBČKI
Potrebujete:
3 beljake
1 ščep soli
8 dag sladkorja v prahu
20 dag mletih lešnikov
4 dag nasekljanih lešnikov
15 dag stopljene črne čokolade
papir za peko – peci na 170°C
Beljake in ščep soli stepemo, da dobimo trd sneg – postopoma dodamo sladkor in stepamo naprej, da se sladkor stopi. Dodamo še mlete lešnike in z lopatico previdno premešamo. Zmes damo v brizgalno vrečko in z njo na pekač delamo kupčke.
Pečemo 15 min. Pusti, da se ohladijo.
Nasekljane lešnike damo v ponev in jih brez maščobe zlato prepražimo.
Ohlajene poljubčke oblijemo s stopljeno čokolado, nato pa posipamo s sesekljanimi lešniki.
_________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sneki
Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 25 Maj 2008 15:39 Naslov sporočila: |
|
|
Mlečna čokolada
Sestavine:
1/2 kg mleka v prahu
25 dag masla ali neslane margarine
1 kg sladkorja
3 dl vode
15 dag kakava
limonina lupina
orehi (po želji)
lešniki ali mandlji
Postopek:
V posodo nalijemo vodo in dodamo sladkor. Zavremo in kuhamo 10 minut. Potlej jo odstavimo in v vroč sladkor zamešamo maslo in mešamo tako dolgo, da dobimo gladko zmes. Posebej v posodi razmešamo kakav in mleko v prahu, zdrobimo vse grudice in začnemo med stalnim mešanjem prilivati skuhan sladkor z maslom.
Prilivamo počasi in mešamo, da se mleko in kakav temeljito raztopita. V gladko enakomerno pobarvano zmes vnesemo še limonino lupino, orehe lešnike ali mandlje.
Potlej zmes stresemo v z maslom namaščen pekač in ga postavimo v hladen prostor, da se čokolada strdi. Paziti moramo, da ne razmažemo preveč na tanko, zmes naj bo debela kot kupljena čokolada.
Iz omenjenih količin dobimo približno 2 kg čokolade.
_________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sneki
Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 26 Maj 2008 15:44 Naslov sporočila: |
|
|
KREMNE REZINE
Masleno listnato testo
1 kg bele moke
1 jajce
1 dl olja
malo kisa, sol
mlačna voda po potrebi
Krema za kremne rezine
1 l mleka
6 jajc
25 dag sladkorja
10 dag bele moke (navadne)
in nujno!!! 5 dag gustina ali koruznega škroba ter prah vanilijevega pudinga (za zgostitev)
Postopek:
V 2 dl hladnega mleka gladko umešaš rumenjake, gustin, puding, moko, vanilijev sladkor, rum in limonino lupino. Ta zmes mora biti brez grudic, če so grudice, jo precediš. Preostalih 8 dl mleka s polovico sladkorja zavreš, vanj zakuhaš gladko umešano maso in kremo kuhaš toliko časa, da postane čimbolj redka (to pomeni, da mora zavreti vsaj trikrat). V vrelo kremo primešaš TRD sneg beljakov, preostali sladkor in dobro premešaš.
Če je krema prava, sploh ne rabiš oboda, ker je tako trda, da kar sama stoji pravokotno gor.
Kremo (lahko tudi seveda z obodom) streseš na ohlajeno in posušeno listnato testo, ohladiš in premažeš s stepeno sladko smetano (živalsko), lahko aromatizirano z vanilijem, ki si jo ojačal s kremfixom in stopljeno želatino (ne uporabljaj želatine fix, ker ni dobra).
Na vrh položimo zgornjo plast listnatega testa in ga narežemo. Posujemo še s sladkornim prahom.
_________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sneki
Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 27 Maj 2008 09:32 Naslov sporočila: |
|
|
KROMPIR Z MESOM IN ČEBULO V PEČICI
Sestavine: 500 g mletega mesa, 1 kg čebule, 500 g krompirja, 2 žlici drobtin, 2 jajci, 1 žlička timijana, sol, poper, 3 žlice olja, pol l vode, 1 dl belega vina, 40 g parmezana, kisla smetane.
Mleto meso, drobtine in jajca dobro zmešamo, solimo, popramo, dodamo timijan in oblikujemo majhne kroglice v velikosti oreha.
V vročem olju jih popečemo, poberemo iz ponve in damo na isto maščobo čebulo, ki smo jo olupili in narezali na kolobarje. Medtem olupimo krompir in ga zrežemo na manjše kocke. Vse skupaj damo v nepregorno posodo, dobro premešamo, dodamo še vodo, vino, po vrhu pa še kislo smetano, ki smo ji primešali ribani sir.
Postavimo v ogreto pečico in 45 minut na 200 st. Celzija.
_________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe.
Nazadnje urejal/a sneki 03 Jun 2008 20:45; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sneki
Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 28 Maj 2008 07:27 Naslov sporočila: |
|
|
Rateški krapci, pravijo pa jim tudi podkorenški oziroma kocovi krapi so tradicionalni za Gornjesavsko dolino. Jerca Oman iz Rateč je za Jano povedala: Zebeljene testene žepke z nadevom iz skute ali suhih hrušk smo včasih največkrat jedli ob petkih, ko je bil post.
Testo:
30 dag moke, 1 jajce, sol, malo olja.
Iz sestavin zamesimo testo, ki naj se malo vleče, ga oblikujemo v štruco in pustimo počivat pol ure.
Nadev:
25 dag polente za hitro pripravo, 0,5 kg skute, čebula, zaseka.
Postopek priprave:
Polento skuhamo. Na zaseki prepražimo čebulo, da rahlo zarumeni. Zmešamo polento in skuto, zabelimo z zaseko in prepraženo čebulo ter dobro premešamo. Testo razvaljamo in narežemo na 10 delov. Na sredino vsakega kosa testa položimo nadev, prepognemo ter robove dobro stisnemo in zavihamo. V slanem kropu kuhamo 15-20 minut. Lonec pokrijemo šele takrat, ko voda zavre, da se krapi ne razkuhajo. Kuhane krape poberemo iz vode, zabelimo z zaseko in postrežemo.
_________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sneki
Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 02 Jun 2008 20:12 Naslov sporočila: |
|
|
Ribji fileji
Za pripravo ribjega fileja potrebujete:
- ribje fileje
- sol
- moko
- pivovo testo
- olje za cvrtje
- dekoracija
Pivovo testo:
- 25 dag moke
- 2,5 dcl piva
- 2 rumenjaka
- sneg iz dveh beljakov
- malo soli
- par kapljic olja
Testo se pripravi kot žvrkljano testo za palačinke, le da temu dodamo še par kapljic olja, kot tekočino pa uporabimo pivo.
Ribje fileje paniramo in ocvremo.
_________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe.
Nazadnje urejal/a sneki 03 Jun 2008 20:42; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sneki
Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 03 Jun 2008 20:23 Naslov sporočila: |
|
|
Ribja juha s kislo smetano
Sestavine: 75 dag različnih rib, 3 stroki česna, timijan, lovorov list, sol, poper v zrnju, kis, popečene kruhove rezine, 2 dl kisle smetane, 2 dl vrele juhe, 1 žlička moke.
Ribe očistimo, splaknemo pod tekočo vodo in jih damo v lonec z dobrim litrom in pol vode. Dodamo česen, timijan, lovorov list, sol, poper in malo kisa.
Pristavimo in ko se pokažejo znaki vrenja, plamen zmanjšamo in pri komaj opaznem vrenju kuhamo 30 minut. Juho precedimo, jo znova zavremo in prilijemo smetanov podmet, ki ga pripravimo iz kisle smetane, vrele juhe in moke. Ribe ločimo od kosti, jih damo nazaj v juho in juho vlijemo na popečene kruhove rezine.
_________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 05 Jun 2008 06:51 Naslov sporočila: |
|
|
Divji šparglji z jajcem
Dodamo tudi pršut
Sestavine: šop divjih špargljev - belušev, pršut, jajca, sol, olivno olje.
Pršut narežemo na majhne kocke. Mehki del belušev operemo, očistimo in narežemo, trdi del zavržemo.
V ponvi na olivnem olju jih skupaj z na kocke narezanim pršutom prepražimo in dodamo razžvrkljano jajce. Ko se jajce zapeče je jed končana. Solimo po okusu. Ponudimo s kuhano polento. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sneki
Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 05 Jun 2008 09:29 Naslov sporočila: |
|
|
ZREZEK S KONJAKOM
Potrebujemo (za štiri osebe)
4 večje goveje zrezke
20 g moke
60 dag masla
1 srednje veliko čebulo
1 steblo zelene
2 žlici gorčice
2 dl konjaka (ali vinjaka)
3 dl jušne mesne osnove
sol, poper
Zrezke zložimo na večji krožnik, jih pokapamo z malo konjaka, pokrijemo in pustimo marinirati vsaj eno uro, občasno jih obrnemo.
Zeleno in čebulo očistimo in drobno sesekljamo ter prepražimo na maslu.
Zrezke vzamemo iz marinade, jih odcedimo, na tanko premažemo z gorčico in potresemo z moko. Dodamo jih zmehčani čebuli in zeleni ter jih z obeh strani močno zapečemo. Solimo in popramo, prilijemo preostali konjak in pustimo, da izhlapi. Potem dodamo še jušno osnovo in pustimo, da se omaka zgosti. Ogenj zmanjšamo in v pokriti posodi dušimo pol ure, vmes po potrebi zalivamo z jušno osnovo ali malo mlačne vode. Ko so gotovi, zrezke zložimo na krožnik, jih prelijemo z omako in takoj postrežemo.
_________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sneki
Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 06 Jun 2008 10:16 Naslov sporočila: |
|
|
Bi se radi naučili speči mehiško pizzo
Upam, da bo užitna ...
Mehiška pizza
_________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sneki
Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 07 Jun 2008 20:02 Naslov sporočila: |
|
|
Čežana
Olupi in nareži jabolka na koščke. Skuhaj jih v vodi skupaj z limoninim olupkom. Dodaj sladkor in vse skupaj dobro stlači, precedi skozi sito in dodaj popečene drobtine.
* 50 dag jabolk
* 1 žlica masla
* 1 žlica drobtin
* 2 dl vode
* Nekaj drobtin, popraženih na maslu
* nekaj cimeta za okus
* Olupek in sok ene limone
* 1 žlica sladkorja
* sol za okus
Olupi in nareži jabolka na koščke. Nato jih skuhaj v vodi skupaj z limoninim olupkom. Dodaj sladkor in vse skupaj dobro stlači, precedi skozi sito, dodaj popečene drobtine, sol in limonin sok. Malo še vse skupaj kuhaj na zmernem ognju 5 minut. Slovenska čežana se lahko servira skupaj s pečenim mesom ali kuhano govedino iz goveje juhe. _________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|