Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sneki
Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 18 Avg 2008 15:17 Naslov sporočila: |
|
|
Fižol v solati s slanino
Fižol moramo dobro skuhati
Sestavine: 75 dag stročjega fižola, žlica olja, 10 dag pancete ali ocvirkov, žlička drobtin, 1 dl kisle smetane.
Fižol očistimo, obrežemo in po želji narežemo ter ga kuhamo v vreli vodi okoli 40 minut.
Osolimo ga proti koncu. Na kockice narezano slanino ali ocvirke pražimo na olju, da posteklenijo. Dodamo drobtine, jih rumeno spražimo, primešamo peteršilj, dodamo 1 dl kisle smetane in vse skupaj prevremo.
Fižol odcedimo, stresemo v skledo in prelijemo s prepraženo slanino. _________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sneki
Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 20 Avg 2008 09:07 Naslov sporočila: |
|
|
Sardoni v plasteh s česnom
Jed postrežemo toplo ali hladno
Sestavine: 75 dag sardonov, 4 stroki česna, peteršilj, sol, poper, drobtine, olje, limonin sok, 1 dl belega vina.
Sardonom odstranimo glave, drob in kost ter jih operemo, da se sploščijo. V naoljeno posodo jih zložimo eden ob drugega, da pokrijejo dno.
Plast sardonov nato potresemo s sesekljanim česnom in peteršiljem, osolimo, popramo, potresemo z drobtinami in pokapljamo z olivnim oljem ter limoninim sokom. Nato postopek ponovimo, da imamo vsaj tri plasti rib.
Nato prilijemo belo vino, posodo postavimo nad šibak ogenj, pokrijemo in dušimo 15 minut. Postrežemo vroče ali hladne. _________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sneki
Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 05 Sep 2008 18:05 Naslov sporočila: |
|
|
Čebulna solata s sirom
Postrežemo jo k mesu ali h kruhu
Sestavine: 3 srednje velike čebule, 200 g gaude ali podobnega sira (enaka teža sira kot čebule), sol, poper, 1 jogurt, 3 žlice kisle smetane, olivno olje, balzamični kis.
Čebulo olupimo in jo narežemo na tanke rezance.
Sir narežemo na zelo tanke rezine. Čebulo posebej poparimo z vrelo vodo in jo ohladimo. Malo posolimo, popopramo in prelijemo z mešanico jogurta, kisle smetane, olivnega olja in balzamičnega kisa.
Solata lahko stoji več dni v hladilniku in je odlična priloga k hladnemu mesu in kruhu. _________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sneki
Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 14 Sep 2008 17:50 Naslov sporočila: |
|
|
Kakiji s stepenimi beljaki v pečici
Postrežemo s čokolado
Sestavine: 4 kakiji, 2 beljaka, 4 žlice sladkorja v prahu, 1 dl konjaka, 7 dag čokolade za kuhanje, 1 žlička sladkorja, sol.
Kakije operemo, prerežemo in polovice s prerezano stranjo navzgor zložimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pokapamo jih s pol decilitra konjaka. Pečico ogrejemo na 220 stopinj Celzija.
Beljake s ščepcem soli stepemo v trd sneg, vmes postopno dodajamo sladkor v prahu. Z žlico naložimo na kakije kupčke stepenega beljaka. Temperaturo pečice znižamo na 170 stopinj Celzija, vanjo postavimo kakije in pečemo dobrih pet minut.
Čokolado raztopimo v vodni kopeli, vmešamo žličko sladkorja in preostal konjak ter postrežemo s kakiji. _________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sneki
Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45 Prispevkov: 785
|
Objavljeno: 02 Okt 2008 11:47 Naslov sporočila: |
|
|
Špageti z gobami in vinom
Začinjeni s peteršiljem in timijanom
Sestavine: 35 dag špagetov, 50 dag gob (šampinjonov in ostrigarjev), 3 stroki česna, timijan, pol šopka peteršilja, 1 dl suhega belega vina, olivno olje, sol, poper.
Ostrigarje in šampinjone očistimo in narežemo na polovice ali četrtine. Na nekaj žlic olja popražimo nasekljan česen.Dodamo gobe, solimo in pražimo dobrih pet minut. Zalijemo jih z vinom in dušimo na šibkem ognju. Ko vino izpari, odstavimo in začinimo s poprom, timijanom in peteršiljem.
Špagete skuhamo v osoljenem kropu, jih odcedimo in zmešamo z gobami. Takoj postrežemo. _________________ Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 17 Okt 2008 10:48 Naslov sporočila: |
|
|
Marmorni kolač
Potrebuješ:
- 6 jajc
- 9 žlic pšenične bele moke
- pecilni prašek (1 kos)
- 9 žlic belega sladkorja
- vanilin sladkor
- 9 žlic sončničnega olja
- 9 žlic polnomastnega kravjega mleka
- 1 žlico kakava v prahu
Pripomočki:
- cedilo
- plastična posoda
- mešalnik
- pekač
- pečica
Priprava:
Rumenjake ločimo od beljakov.
Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom.
Stepemo rumenjake, pol sladkorja, ter dodamo vanilijev sladkor, olje in mleko.
Beljake in preostali sladkor stepemo v trd sneg in ga dodamo k jajčni mešanici. Dodamo še moko s pecilnim praškom in dobro premešamo.
Testo razdelimo na 2 dela in v eno polovico dodamo kakav.
V namaščen in pomokan pekač izmenično dodajamo svetlo in temno testo.
Ko je kolač pečen, ga s pekačem obrnemo na rešetko in pustimo da se ohladi.
dober tek! _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 17 Okt 2008 10:50 Naslov sporočila: |
|
|
Kuhani krušni vzhajanci
Za 4 osebe potrebujemo:
- 500 g moke (lahko uporabimo katero koli moko ali pa mešamo različne moke)
- 7 g kvasa
- sol
- mlačno vodo po potrebi
Priprava:
V soljeno moko damo kvasec, ki mora prej vzhajati. Pripravimo ga iz žlice moke, žličke sladkorja, kvasa in mlačne vode.
Za vzhajance vzamemo del vzhajanega krušnega testa, ga oblikujemo v 3, za dlan velike svaljke. Postavimo na toplo, da vzhajajo. Damo jih kuhati v veliko vrele slane vode. Kuhamo jih 10 minut, nato jih obrnemo in kuhamo še 10 min.
Z lopatko jih poberemo iz vode, jih položimo na desko in jih razrežemo na 2 cm velike kose. Zabelimo jih z ocvirki ali prepraženemi drobtinami. Ponudimo z omakami, repo, zeljem ali solato.
dober tek! _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 17 Okt 2008 10:52 Naslov sporočila: |
|
|
Išlerji
Potrebuješ:
- 3 jajca
- 1, 5 dcl olja
- 2 dcl sladkorja
- 1 vanilin sladkor
- 30 dag moke
- 1 pecilni prašek
- marmelada ali nougat krema
Za čokoladni preliv potrebuješ:
- 5 dag masla
- 10 dag jedilne čokolade
Priprava:
Jajca, olje, sladkor (mleti) in vanilin sladkor penasto zmešaj z ročnim mešalnikom, nato dodaj presejano moko in pecilni prašek. Vse skupaj zmešaš v gladko maso.
Z žličko daješ maso na pekač, ki je obložen s papirjem za peko. Peci 10 minut pri 180 stopinjah oz. da dobijo zlatorumeno barvo. Ko so hlebčki pečeni, jih z marmelado ali nougat kremo zlepiš po dva in dva skupaj.
5 dag masla in 10 dag jedilne čokolade stopiš nad soparo. V čokoladni preliv pomočiš polovico piškota in išlerji so gotovi.
dober tek .... _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 17 Okt 2008 10:53 Naslov sporočila: |
|
|
Jabolčna pita
Za testo potrebujemo:
- 40 dag moke
- 1/2 pecilnega praška
- 15 dag sladkorja
- 25 dag masla
- 2 rumenjaka
Za nadev potrebujemo:
- 1 kg naribanih jabolk
- 10 dag sladkorja
- cimet
- 5 dag masla
- 2 žlici drobtin
Priprava:
Zmešaš moko, pecilni prašek in maslo. Dodaš sladkor in 2 rumenjaka. Narediš gladko testo. 1/2 testa razvaljaš na debelino 1 cm in narediš rob po pekaču.
Testo namažeš s prepraženimi drobtinami (stopiš 5 dag masla, dodaš 2 žlici drobtin ter prepražiš), dodaš naribana jabolka in posuješ z zmesjo sladkorja in cimeta.
Iz druge 1/2 testa narediš mrežo, jo položiš in pečeš približno 1 uro na 175°C.
Dober tek .... _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 17 Okt 2008 10:55 Naslov sporočila: |
|
|
Srnin hrbet
Potrebuješ:
- 100 g margarine
- 150 g sladkorja
- 100 g čokolade
- 4 beljake
- 50 g moke
- 2 vrečki čokoladnega pudinga
- 2 pecilna praška
- 2 žlici mleka
Priprava:
Margarino penasto umešaj. Počasi dodaj sladkor, čokolado in rumenjake. Nato primešaj sneg, moko, puding, pecilni prašek in mleko. 40 minut pečeš pri 175 stopinjah Celzija.
Dober tek .... _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 17 Okt 2008 10:59 Naslov sporočila: |
|
|
Palačinke, polnjene z mesom in zelenjavo
Za palačinke potrebujemo:
- mleko
- moko
- jajce
- sol
Za nadev potrebujemo:
- zelenjavo (paradižnik, korenček, papriko, grah, bučke ...)
- mleto meso
- čebulo
- začimbe (sol, poper, rdečo papriko)
- polnomastni sir.
Priprava:
Najprej spečemo palačinke. Na čebuli prepražimo meso in mu dodamo zelenjavo, premešamo in vse skupaj dušimo. Po okusu dodamo začimbe.
Palačinke nadevamo z nadevom, jih zvijemo ter položimo v pekač. Če nam ostane kaj nadeva, ga prelijemo po palačinkah. Na koncu še posujemo z naribanim sirom.
Pečemo na 180 stopinjah, dokler se sir ne stopi.
dober tek! _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 17 Okt 2008 11:17 Naslov sporočila: |
|
|
Jedi na žaru
Pred nami so topli praznični dnevi in marsikdo med nami se bo odločil za piknik v naravi z žarom, v kakšni senci nekje ob vodi in ob omamnih vonjih jedi z žara, ki se širijo po okolici.
Pečena zelenjava, meso in ribe, ob spremljavi različnih solat in prilog so prava popestritev poletnega jedilnika in priložnost za prijateljska druženja. Ne pravijo zaman, da je žar praznik preprostih jedi, saj je priprava in izvedba piknika lahko povsem enostavna, a le, če prej poskrbimo za nekaj osnovnih stvari. Brez čevapčičev in pleskavic si piknik težko predstavljamo. Da bodo še bolj slastni in rahli, v maso za čevapčiče oziroma pleskavice zamešamo nekaj jedilne sode ali pa kombinacijo pecilnega praška in mineralne vode, za še boljši okus pa lahko dodamo nekaj sesekljane čebule in nariban sir. Za pečenje na žaru pa je poleg najrazličnejšega mesa primerna tudi različna zelenjava, od paprike, kumar, bučk, paradižnika, radiča, jajčevcev do mlade koruze. Zelenjavo narežemo na tanke kose, malce posolimo in že je pripravljena za pečenje, lahko pa jo celo mariniramo v zmesi iz zelišč, malce vode in limoninega soka, peteršilja, olja in soli. Če imate možnost izbire, raje uporabite navaden žar kot plinskega ali električnega, saj da hrani tisti pravi okus prav oglje. Tudi ribe, pečene na oglju, so veliko okusnejše. Za pečenje na žaru so najbolj primerni na tanko narezani ribji fileji s kožo in raki v oklepu ali brez na nabodalu, ki jih pred peko prav tako kakor ribe nekaj časa mariniramo v mešanici olivnega olja, limoninega soka in soli. Seveda v bolje založenih trgovinah ali pri mesarju lahko kupite že pripravljeno meso za žar, tisti bolj kreativni pa si bomo sami pripravili tudi razna nabodala, ribe, zelenjavo in še kaj. V zalogi naj bo vedno tudi dovolj kruha, majoneze, ajvarja in gorčice. Da ne bo hrana z žara preveč "dolgočasna", lahko pripravimo tudi različne omake, ki se bodo nadvse dobro prilegle predvsem k mesu. Pa naj bo dosti nalaganja in raje preidimo od besed k receptom, pa dober tek seveda.
Tzaziki
Za 5 oseb potrebujemo: 1 večjo kumaro, 1 velik strt strok česna, 2 dl navadnega jogurta, 1 žlico svežega sesekljanega kopra, 1 žličko origana, 1 žlico oljčnega olja in sol.
Kumare operite, olupite in jih naribajte v posodo. Primešajte česen, jogurt, koper origano, oljčno olje ter solite po okusu. Tzaziki je omaka, ki izhaja iz južnega Sredozemlja in se odlično poda k vsemu na žaru pečenemu mesu.
Marinirana paprika s feto in oljčnim oljem
Za 4 osebe potrebujemo: 2 rdeči in 2 zeleni papriki, 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja, 4 stroke česna, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 2 žlici kisa 0,5 žličke svežih timijanovih lističev, sol in 15 dag feta sira.
Paprike operite, po dolžini narežite na četrtine in jim odstranite semena. Na žaru jih 10 minut pecite na strani, kjer ima olupek. Pečeno papriko malo ohladite in jo olupite ter jo polagajte v mešanico ekstra deviškega oljčnega olja, kisa, soli in timijana. Pustite, da se ohladi. Feto narežite na 16 kock in vsako kocko ovijte z rezino paprike. Tako nadevane rezine paprik naložite na krožnike in prelijte z marinado ter okrasite z vejico timijana in postrezite k na žaru pečenemu mesu.
Bučkini zvitki s sušenim paradižnikom in feto
Za 4 osebe potrebujemo: 2 bučki, 6 posušenih paradižnikov iz olja, 10 dag sira feta, 3 žlice oljčnega olja, 1 strt strok česna, nekaj lističev bazilike, sol in sveže mlet poper.
V skledo nadrobite sir feta, dodajte narezan paradižnik, sesekljan česen, natrgano baziliko, sol in sveže mlet poper. Dobro premešajte, potem pa mešanico razdelite na sredino vzdolžno narezanih bučk. Rezine bučk zavijte od konca proti sredini, da dobite zavitke, ki jih spnite z zobotrebci. Zavitke premažite z oljčnim oljem in jih specite na vročem žaru.
Nabodala z mladim sirom in slanino
Za 6 oseb potrebujemo: 1 kg drobnega mladega krompirja, 1 rdečo papriko, 1 bučko, 6 šampinjonov, 15 dag mesnate slanine narezane na tanke rezine, 3 žlice olivnega olja, sol in sveže mlet poper.
Krompir pod tekočo vodo temeljito operite in ga 10 minut kuhajte v slani vodi. Na pol kuhan krompir odcedite in vsakega drugega ovijte v rezino slanine. Šampinjone očistite, zelenjavo narežite na večje kose in vse skupaj s krompirjem vred izmenično nabadajte na nabodala ali vejice rožmarina. Vsa nabodala solite in popoprajte in jih premažite z oljčnim oljem ter jih specite na vročem žaru.
Ribje nabodalo
Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag svežih sardel, 30 dag fileja morske žabe, 30 dag škampovih repkov, 5 dag tanko narezane slanine, sol sveže stisnjen sok polovice limone in 6 žlic ekstra deviškega oljčnega olja.
Ribe očistite, morsko žabo narežite na rezine in vsako ovijte v rezino slanine. Sardele škampe in žabo izmenično nabadajte na nabodalo ali rožmarinovo vejico, solite in pokapljajte z oljčnim oljem in limoninim sokom ter specite na žaru. _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 18 Okt 2008 06:59 Naslov sporočila: |
|
|
Kislo zelje s piščancem v pečici
Zelje primerno začinimo, prepražimo in zalijemo z vodo. Počasi dušimo.
Jed, primerna za jesenske dni
Sestavine: 500 g kislega zelja, 50 g pečene slanine, 1 čebula, 4 piščančja bedra, sol, poper, 1 strok česna, 1 lovorjev list, olje.
Čebulo sesekljamo, slanino zrežemo na kockice, zelje na hitro izplaknemo s hladno vodo.
Na malo olja na hitro popečemo piščančja bedra, ki smo jih prej osolili. Nato vzamemo meso iz ponve in ga damo na toplo. Na olju popražimo čebulo, da postekleni, dodamo slanino, še malo popražimo, nato dodamo še kislo zelje, lovor, česen ter sol in poper. Vse skupaj prepražimo in zalijemo z vodo. Zelje pol ure počasi dušimo, po potrebi dodajamo vodo.
Ko se zmehča, na njega naložimo popečena bedra. Vse skupaj položimo v ogreto pečico na
200 stopinj in pečemo eno uro. _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 21 Okt 2008 09:34 Naslov sporočila: |
|
|
Kostanjev narastek
Sestavine za 4 osebe:
250 g svežih maronov, 4 rezine kruha za opekanje, 75 g mesnate slanine, 2 jajci, 125 ml mleka, šopek peteršilja, 2 vejici svežega majarona, poper, sol in maščoba za posodice.
Marone križem zarežemo, vržemo v krop, po kratkem blanširanju prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo. Nato jih olupimo in razrežemo na četrtine. Kruhu odrežemo skorjo in sredico narežemo na kockice. Slanino narežemo na kockice in opražimo v suhi ponvi. Dodamo kruh in ga krepko opečemo po vseh straneh. Mešanico slanine in kruha vzamemo iz ponve. Jajci in mleko razžvrkljamo. Peteršilj oplaknemo in temeljito otresemo. Listke potrgamo s stebelc in drobno sesekljamo. Tudi majaron oplaknemo, otresemo in listke drobno sesekljamo. Jajčnemu mleku primešamo obe zelišči, poper in sol. Zlijemo ga na kruh s slanino in počakamo, da se masa prepoji. Primešamo marone.
Štiri nepregorne posodice namastimo in razdelimo vanje pripravljeno maso. Postavimo jih v pečico, ki smo jo segreli na 200 ºC, in narastek pečemo 40 do 45 minut. Ponudimo ga s solato iz kodraste endivije in paradižnika. _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
trot Administrator foruma
Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34 Prispevkov: 15166
|
Objavljeno: 21 Okt 2008 09:35 Naslov sporočila: |
|
|
Solata iz Santa Féja
Sestavine za 3 do 6 oseb:
4 rumene paprike (po približno 200 g), 2 zelena feferona, 2 rdeča feferona, 100 g mlade čebule, 1 pločevinka koruznih zrn (neto 240 g), 1 pločevinka rdečega fižola (neto 240 g), 60 g bučnih pečk, sok 4 limet, 4 žlice olivnega olja, sol, sveže zmlet poper, 2 stroka česna, 250 g crème fraîche in 1 žlica naribane lupine nepovoskane limete.
Paprike po dolgem razpolovimo in jim odstranimo semena. Polovice operemo. Šest polovic prihranimo, preostali dve pa narežemo na kockice. Feferone in mlado čebulo očistimo, operemo in drobno narežemo. Koruzo in fižol odcedimo, oplaknemo, znova odcedimo in primešamo narezani papriki ter feferonom. Bučne pečke opražimo v suhi ponvi. 2 žlici limetinega soka prihranimo, preostali sok, olivno olje, sol in poper pa zmešamo v solatni preliv. Česen olupimo in stisnemo zraven. Mešanico koruze, fižola, paprike in feferonov razdelimo v prihranjene polovice paprik in pokapamo s prelivom. Crème fraîche, 2 žlici limetinega soka in limetino lupino gladko zmešamo, posolimo in popopramo. Solato v polovicah paprik potresemo z opraženimi bučnimi pečkami in ponudimo z limetino omako. Zraven se poda čips (na primer tortilla chips ali nachos).
Ta prigrizek iz Nove Mehike seveda ni klasična solata, ugaja pa tako mladim kot starejšim. Tri osebe so od njega resnično site. Pripravljen je v 20 minutah. _________________ www.google.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|