Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 



RECEPTI
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    PC POWER MIX Seznam forumov -> KULINARIKA
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 07 Sep 2007 09:34    Naslov sporočila: RECEPTI Odgovori s citatom


----------------------------->
www.jedilnik.si
www.vecer.com/kulinarika/
www.crochef.com **
www.kuharica.info *
Arrow Dom-5 recepti
www.coolinarika.com
www.recepti.rs *
www.recepti.hr
www.recept.si *
www.blogcatalog.com/blog/recepti
www.jedilnik.si *
www.vegeta.podravka.si
www.jedilnik.si
www.vecer.com/kulinarika/
www.kuham.si
www.dobertek.com
www.recept.si
http://www.oetker.rs
http://www.ekonet.si/recepti_testenine.html
http://dijabetes-osijek.com/recepti.html (RECEPTI ZA DIABETIKE)
http://kid.kibla.org/~zgs/html/recepti.html (KOSTANJEVE JEDI)
http://www.artemis.si/Lists/Kulinarika/AllItems.aspx
http://www.epf.uni-mb.si/blazrikic/stran%20RECEPTI.htm
http://kozarackikuhar.blogger.ba/arhiva/2007/10/07 (BALKAN RECEPTI)
http://bosniancook.blogger.ba/arhiva/2007/06
http://www.slovino.si/5zvezdic/recepti.php?podjetje=4&recept=8
www.kulinarika.net
http://recipes.eserver.org/
www.kitchenlink.com
www.velikikuvar.com
www.vegeta.com.hr/recipes
http://www.goricko.net/filemgmt/filemgmt_data/files/kuharski_recepti.pdf
http://www2.arnes.si/~osljdr5/prenosi/kuharske_bukvice.pdf
http://lifestyle.enaa.com/prikaziCL.asp?clID=24433
www.dobertek.com/revija.asp?ID=56
www.vecer.com/kulinarika/
www.najhrana.si
www.coolinarika.com
www.drogakolinska.si
www.gorenjskiglas.si/novice/nasveti/index.php?action=clanek&id=6120
http://blog.unikati.eu/index.php/2007/05/05/zrezek-fajita/
www.drustvo-gurman.si/recepti.php?S=6&Article=907&L=1
www.enaplus.com/1plus/kuhinja/receptvrsta_index.asp
www.kuham.si
http://kuhanje-doma.blogspot.com/
www.mojrecept.net/recepti/kostanji.aspx (kostanjeve jedi)
www.becook.com
www.dobertek.com/
www.sladkosned.net/
www.mlinotest.si/intro.html
www.mojirecepti.com/
http://kulinarika.net/recepti.asp
http://kulinarika.net/lestvica-recepti.asp
www.drustvo-gurman.si/
www.enaplus.com/1plus/kuhinja/index_recept.asp
www.mlinotest.si/recepti.php
www.cenim.se/recepti-k.html
www.ringaraja.net/recepti.asp
www.kuhajmo.si/
www.krajnc.net/recept/
http://recepti.najportal.com/
http://24ur.com/naslovnica/ekskluziv/kuhajmo/index.php
www.najhrana.si/
www.kulinarika.net/portal.asp
www.enaplus.com/1plus/kuhinja/index_recept.asp
www.enaplus.com/1plus/kuhinja/recept_index.asp
www.drustvo-gurman.si/recipes.php
www.kuhajmo.si/
www.med.over.net/recepti/
www.mercator.si/uzivajmozdravo/ideje_za_vsak_dan/recepti
www.mlinotest.si/recepti.php
www.anvip.com/recipe.asp
www.recepti.co.ba/
http://sladkosned.net/
www.recepti.co.yu/
www.cenim.se/recepti-k.html
www.kuhajmo.si/default.asp?id=244
www.hrvaska.net/maini/recepti.htm
www.kulinarika.net/portal.asp
www.enaplus.com/1plus/kuhinja/index_recept.asp
www.enaplus.com/1plus/kuhinja/recept_index.asp
www.drustvo-gurman.si/recipes.php
www.kuhajmo.si/
www.med.over.net/recepti/
www.mercator.si/uzivajmozdravo/ideje_za_vsak_dan/recepti
www.mlinotest.si/recepti.php
www.anvip.com/recipe.asp
www.recepti.co.ba/
http://sladkosned.net/
www.recepti.co.yu/
www.cenim.se/recepti-k.html
www.kuhajmo.si/default.asp?id=244
www.hrvaska.net/maini/recepti.htm
www.kulinarika.net/portal.asp
www.enaplus.com/1plus/kuhinja/index_recept.asp
www.enaplus.com/1plus/kuhinja/recept_index.asp
www.drustvo-gurman.si/recipes.php
www.kuhajmo.si/
www.med.over.net/recepti/
www.mercator.si/uzivajmozdravo/ideje_za_vsak_dan/recepti
www.mlinotest.si/recepti.php
www.anvip.com/recipe.asp
www.recepti.co.ba/
http://sladkosned.net/
www.recepti.co.yu/
www.cenim.se/recepti-k.html
www.kuhajmo.si/default.asp?id=244
www.hrvaska.net/maini/recepti.htm
www.mojrecept.net/recepti/kostanji.aspx

www.pekarstvo.com
www.sladkosned.net
www.tortni-dekor.com

www.najhrana.si



--------------------------------------------------------
Arrow RECEPTI-CAMINO


--------------------------------------------------------

www.vecer.com/kulinarika
----------------------------------------------------------


Nazadnje urejal/a trot 21 Dec 2009 18:15; skupaj popravljeno 78 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2007 07:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Riževa solata z majonezo

Riž na krožniku oblikujemo v kupolo

Sestavine: 3 jajca, 3 dl riža, 1l jušne osnove, 12 dag šunke, 2 kisli kumarici, en liter majoneze.

Jajca kuhamo 10 minut, da so trdo kuhana, nato jih položimo v hladno vodo, olupimo in grobo nasekljamo.
Opran riž kuhamo 20 minut v jušni osnovi, ga odcedimo in stresemo v skledo. Dodamo nasekljani jajci, na majhne koščke narezano šunko, sesekljani kisli kumarici in dve tretjini majoneze. Zmešamo in pustimo vsaj pol ure v hladilniku, da se riž prepoji.

Nato riž preložimo na krožnik in ga oblikujemo v kupolo. Preden postrežemo, ga prelijemo še s preostalo majonezo.


Rižu dodamo majonezo, šunko, kumarice in jajca.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 20 Feb 2008 06:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Skutni namaz z bučnim oljem

Začinjen s čebulo in rdečo papriko

Sestavine: 150 g skute, 1 čebula, malo mlete rdeče paprike, poper, sol, bučno olje, olivno olje.

V posodo damo skuto in jo z vilicami malo razdrobimo. Čebulo olupimo in nasesekljamo oziroma narežemo na zelo drobne koščke ter jo dodamo skuti.
Nato skuti dodamo še mleto sladko papriko, solimo in popramo po okusu ter dobro premešamo.

Na koncu prilijemo bučno olje po okusu, po želji dodamo tudi malo olivnega. Še enkrat vse zmešamo in namaz je pripravljen. Ponudimo ga h kruhu z bučnimi semeni ali k rženemu kruhu.

Za namaz potrebujemo 150 gramov skute.


Nazadnje urejal/a trot 03 Okt 2011 12:24; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 26 Feb 2008 07:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

REGRATOVA SOLATA PO KRASKO

Sestavine:
250g regrata
1 srednje velik krompir
2 jajci
kis iz merlota ali terana
oljcno olje
sol

Regrat dobro operemo in odcedimo, Jajca trdo skuhamo. Krompir skuhamo, ga olupimo in zrezemo. Se vrocega zmesamo z regratom. Dodamo narezana jajca, kis in sol. Ce nimamo domacega vinskega kisa, zmesamo 2dcl navadnega vinskega kisa s 0,5 dcl domacega terana.
--------------------------------------------------------------


regrat s slanino in gorčico
-------------------------------------------------------------
Arrow REGRAT NA VEČ NAČINOV VSE NA ENEM MESTU


Nazadnje urejal/a trot 11 Jun 2009 07:45; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 02 Mar 2008 14:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ŠKOLJKE IN ŠKAMPI

školjke operemo in odpremo

spržimo luk na olivinem olju

ko luk pozlati/porumeni dodamo školjke

in seveda škampe(dolijemo domače vino) ko se vse to malo prepari/densta

in potem pustimo da se kuha v lastnem soku po želji dodamo sol,poper in prezle da malo vso omako zgosti

seveda ko je približno takole stvar serviramo

.....DOBER TEK....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 05 Mar 2008 16:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Špageti s školjkami in penino

Preprosta, hitro pripravljena jed s testeninami, prvovrstnimi školjkami lepotkami in penino. Lahko je predjed ali glavna jed.

- 320 g špagetov
- 3 kg malih školjk (lepotk ali drugih)
- 2.5 dl suhe penine
- 3 stroki česna
- 2 žlici peteršiljevih lističev
- 2 posušena čilija
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 limoni

Školjke operite. Olupite česen in ga drobno sesekljajte, sesekljajte tudi petešilj in zdrobite čili.
V kozici z debelim dnom segrejte olje. Dodajte česen in pražite, dokler rahlo ne zarumeni. Primešajte čili in školjke, prilijte penino, pokrijte in približno 3 minute kuhajte na močnem ognju, da se školjke odprejo. Vse, ki so ostale zaprte, zavrzite. Posolite, popoprajte in postavite na toplo.

Špagete v osoljenem kropu skuhajte al dente, odcedite in primešajte omaki s školjkami. Kuhajte na močnem olju 2 minuti in pri tem temeljito mešajte.
Prazne lupine školk odstranite. Postrezite z limono in peteršiljem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 05 Mar 2008 16:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brancinov karpačo

Ste se že kdaj lotili karpača? Veste, kaj je to? Je neke vrste solata, ponavadi postrežena za predjed. Tokrat se bomo lotili brancinovega karpača.

- 2,5 kg brancina
- 8 paradižnikov češnjevcev
- 2 limoni
- 3 posušeni čiliji
- 3 žlice oljčnega olja
- 3 žlice majaronovih lističev

Brancinov file s kožo navzdol položite na desko. Z dolgim nožem ga po vsej dolžini narežite na tanke rezine. Rezine drugo poleg druge razpostavite po hladnih krožnikih.

Po brancinu iztisnite iz paradižnikov sok in malce mesa. Paradižnikova kislina bo “pocmarila” ribo. Pokapljajte z limoninim sokom, posolite, popoprajte in dodajte ščepec posušenega zdrobljenega čilija.
Nazadnje prelijte s 3 žlicami oljčnega olja in posujte z nekaj lističi majarona. Postrezite z limono.

Opomba: V ribarnici naj vam brancina očistijo in razrežejo na 2 fileja. Najlaže boste narezali file približno 2.5 kg težkega brancina. Brancin za karpačo mora biti zelo svež. Najokusnejše so negojene srednje velike do velike ribe, ujete na trnek.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 05 Mar 2008 16:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Skutni narastek s paradižnikom

Rahla topla predjed iz skute, jajc in masla, obogatena s paradižnikom, česnom, timijanom... Slastno!

- 500 g skute
- 100 g masla
- 50 g parmezana
- 1 strok česna
- 300 g paradižnika češnjevca
- oljčno olje
- 6 jajc
- 2 dl kisle smetane
- 2 žlici timijanovih lističev

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Ovalno nepregorno posodo, veliko 36 x 24 cm namažite z maslom. Nastrgajte parmezan in ga posute po posodi.

Olupite česen in ga prerežite na polovico. Zmešajte paradižnik, česen in 1 žlico oljčnega olja ter posolite in popoprajte. Pecite 5 minut.

Jajca in skuto z električnim mešalnikom zmešajte v rahlo zmes. Stresite v skledo in primešajte kislo smetano ter polovico timijana. Posolite in popoprajte.

Skutno mešanico z žlico naložite v posodo za peko, čez pa posujte paradižnike in preostali timijan. Pokapljajte z oljčnim oljem in pecite 20 minut.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 05 Mar 2008 16:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sushi sushi sushi

Recept za dober sushi je meni še po letih in letih študija japonščine (in res jih je bilo veliko) še kar uganka. Vsi Japonci, ki jih poznam, ga delajo po okusu, tako kot naše babice potičko.

Ko potem poizkusiš iz njih izvleči kako malo sushi skrivnost, ti ponavadi odgovorijo: »Poizkusi pa dodaj, kar manjka«. Skratka, esenca sushija - riž - je ena takih zadev, ki jih mora vsak nekajkrat preizkusiti, da najde svojo idealno mešanico. Načeloma pa je potek takšen.

Za 4 osebe bi moralo zadostovati:
- skodelica riža (ta velika za čaj)
- skodelica in pol vode

Japonci bi vse skupaj dali v svoj »rice cooker« in bi bila to vsa umetnost. No pri raznih drugih kuhalnih pripomočkih se pa tudi njim ustavi. Riž je treba najprej oprati, ga na vroči ponvi malce popražiti, zaliti z vodo, ko pa le-ta zavre, pokriti riž s težko pokrovko in zmanjšati temperaturo na minimalno (tako da minimalno vre). Zadeva naj cca. 15- 20 min vre, potem pa se temperaturo zopet poveča na max., da odvečna voda do konca povre.

V posodici zamešamo:
- 30 ml riževega kisa (tudi jabolčni kis bo OK, če riževega ni v shrambi)
- 2 žlici sladkorja
- žličko soli

Mešanico segrejemo, da se sladkor in sol stopita. Še topel riž v posodi zmešamo z mešanico iz riževega kisa (predlagam, da ga dodajate po okusu) in pričnemo z izdelavo temakijev in navadnih sushijev.

Beseda temaki pomeni - ročno zvit. To pomeni, da imaš v bistvu v algo zvit riž z dodatki (vegi, ribji, mesni, ...). Običajni sushi je brez alge - s prsti se oblikuje majhne riževe kvadrčke in potem čez damo ribico. Pri oblikovanju sushija imejte v mislih, da je to jed, ki je »bitesize«, tako da je treba delati koščke, ki jih brez problema pojemo v enem kosu. Če so preveliki kosi, jih potem pregriznemo, riža posledično nič ne drži skupaj in frči povsod naokoli.

Za raznolik izbor sushija pa je dobro imeti sledeče zadeve:

- nori (alga - v Ljubljani jih najdete v Maxiju, trgovini Kalček)
- kumara
- korenček
- surova ribica (tunina ali svež losos sta najpogostejša izbira, s tem, da se pred nakupom dobro pozanimaj, da gre za svež ulov. Jaz ponavadi kar povem, da bom ribo jedla surovo in če bo kaj narobe, bo to na njihovi vesti)
- par kozic (surove kozice so sive barve in v ribarnici večinoma dobimo samo take, ki so že poparjene - in torej roza - tako da kar se teh tiče, ni skrbi da bi v njih še prebival kak nepridiprav)
- kak list solatke
- jajčna omleta (stepeno jajce v katerega mo kapnili kapljico sojine omake in naredili debelejšo omleto tako, da smo jo pregibali med pečenjem)
- wasabi (zeleni hren)
- sojino omako (imamo kitajske in japonske - najboljša izbira ja Kikkoman sojina omaka, ki pa jo je pri nas zelo težko dobiti. V Ljubljani ima Maxi (na oddelku zdrava prehrana) še najboljšo izbiro sojinih omak - Uvoz iz Japonske. Seveda,če ni druge izbire, uporabimo kitajsko omako).

SlikaVso zelenjavo operemo in narežemo na tanke palčke. Pri ribi pazimo, da se kje ne skriva kaka koščica (svež losos zna biti zahrbten), kozicam pa odstranimo trup in luščino na repku. Vse sestavine si lepo pripravimo, ker najbolj zabavna stran sushija je, da ga delamo skupaj s kolegi - vsak si na nori list naloži plast riža (ne sme biti debela plast) potem pa na riž naloži, kar mu paše - na primer trak lososa, malo solatke, kumaro - in potem zvije (po principu štrudla). Nori se ob vlagi zmehča in zalepi skupaj, tako, da če ostane kak konček nezalepljen si pomagamo s kapljico vode.
Našo »klobaso« potem narežemo na kolobarčke (nož mora biti oster in dobro je, da ga po vsakem rezu s prtičem obrišemo).

Koščke sushija potem namakamo v sojino omako in če nam paše pikantni okus, vanjo stisnemo malce wasabija. Wasabi je zeleni hren in je olala hud, tako da ga dodajamo malo po malo in ga zmešamo s sojino omako. Če smo si naredili preveč pikantno mešanico, preprosto dodamo še malo sojine.

SlikaV vseh sushi restavracijah vam bodo postregli tudi z lističi ingverja, ki pa ga večina Evropejcev ravno ne ljubi, njegov namen pa je, da nevtralizira okus med vsako vrsto sushija. Pri nas se ga načeloma tudi da dobiti (ni ravno enostavno, ampak se da).

Najbolj enostaven sushi (ki je sicer čista pogruntavščina zahodnjakov) za vse tiste, ki surovih rib ne ljubijo, pa lahko naredimo kar iz konzervirane tune. Zmešamo eno tunino (brez olja) z majonezo, kapljico sojine omake in malce wasabija. Mešanico namažemo na nori z rižem, dodamo še rezino kumare in solatke, vse skupaj zvijemo in bodo veseli tudi vsi ribo-skeptiki.

Pa še en nasvet. Meni po sushi obredu vedno ostanejo koščki tune, kaka kozica in losos, tako da je smotrno planirati, da se tudi dan po sushiju skuha neka ribja zadeva (ribja juha, brodet, ...), ker sicer se vse te drage sestavine pokvarijo in romajo v koš.


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
trot
Administrator foruma


Pridružen/-a: 15.12. 2006, 15:34
Prispevkov: 15166

PrispevekObjavljeno: 08 Mar 2008 09:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



IZ KUHARSKE ZAKLADNICE NAŠIH BABIC

- nekateri recepti značilnih jedi v tem delu - Prlekija -
--------------------------------------------------------------------------
“Ihrina” juha
Potrebujemo : čebulo, korenje, krompir in peteršilj. Vse skupaj skuhamo in po želji zabelimo. To je bila vsakdanja jed.
--------------------------------------------------------------------------
“Zlevanka” (sirova pogača)
Potrebujemo moko, sir, kislo smetano, jajce, malo mleka, vsedeno mleko in ščepec soli. Jed so pripravljali ob večerji v lončeni posodi.
--------------------------------------------------------------------------
Kisla repa
Potrebujemo 1 kg kisle repe, moko in mast. Če je repa zelo kisla, jo operemo in kuhamo v topli vodi. Ko že nekaj časa vre, damo v kozico žlico masti, ko se segreje pa še malo zrezane čebule in nato žlico moke. Ko bledo zarumeni, vlijemo v repo, osolimo in premešamo. Ko je repa dovolj mehka, jo postrežemo.
--------------------------------------------------------------------------
Kisla repa
Najprej so repo vložili v veliko posodo, pokrili z jabolčijem (iz jabolk), čez nekaj časa je repa postala kisla. Nato so jo obelili, naribali in skuhali. Ko je bila kuhana, so jo zmešali s koruzno moko, vlili v lonec, nato pa zabelili z zaseko in ocvirki. Kisla repa je bila vsakdanja jed.
--------------------------------------------------------------------------
Sladka repa
Kuhamo repo, krompir, korenček, čebulo, narezano na kocke, dodamo prežganje iz malo moke in česna, kumino, lovorjev list in timijan. Pustimo, da malo zavre. Bila je vsakdanja jed, kuhana v navadni lončeni posodi v peči, postrežena pa v večji lončeni posodi, iz katere so jedli z žlice.
--------------------------------------------------------------------------
“Bidrih”
Potrebujemo: moko, sladkor, mleko, rozine, kvas. Vse skupaj pomešamo, da nastane testo in spečemo. “Bidrih” so postregli ob praznikih. Jed je bila pripravljena v lončeni posodi.
--------------------------------------------------------------------------
Ajdovi žganci
V vrelo vodo vsipamo ajdovo moko, naokrog naredimo luknjice in eno veliko luknjo na sredini kupa, kuhamo pol ure in z leseno kuhlo mešamo tako dolgo, da so gladki. Na koncu zabelimo z domačo zaseko in ocvirki. Jed je bila pripravljena za koline in glineni posodi.
--------------------------------------------------------------------------
“Ajdovski žganjki”
Najprej jih skuhamo in premešamo, nato jih narežemo in dodamo ocvirke. Zraven ponudimo kadno zelje ali mleko. Bili so vsakdanja jed, pripravljena v lončenih loncih in skledah.
--------------------------------------------------------------------------
Ajdovi žganci
Potrebujemo slan krop, vanj vsipamo ajdovo moko, zabelimo pa z ocvirki ali smetano. Žganci so bili pripravljeni v lončeni skledi, jedli so jih za zajtrk z lesenimi žlicami.
--------------------------------------------------------------------------
Ajdovi žganci
Potrebujemo ajdovo moko, sol, vodo, mast, ocvirke. Ko voda zavre, stresemo vanjo ajdovo moko in pustimo da se moka prepari. Voda mora biti slana. Nato vodo odlijemo, pretlačimo žgance s kuhalnico, z žlico jih narežemo, jih nadevamo na krožnik, potresemo z ocvirki in prelijemo z mastjo. Za boljši okus dodamo še kislo smetano. Jed so jedli predvsem v zimskem času. Pripravili so jih v lončenem loncu in kuhali v krušni peči.
--------------------------------------------------------------------------
Žganci
V posodo so nalili vodo. Ko je zavrela, so dodali sol in enotno moko. Mešali so tako dolgo da se je moka odlepila od kuhalnice. Zabelili so z domačo zaseko. Jed je bila pripravljena v glineni posodi in je bila vsakdanja hrana.
--------------------------------------------------------------------------
“Fureš”
Potrebujemo: svinjsko kri, moko, krop hrbtenice, kis, sol, korenček, peteršilj, rožmarin, poper, čebulo, česen in lovorov list. V kri damo kis ali sol, da se ne strdi, dodamo moko. Vlijemo krop, da je bolj gosto in dodamo še malo kisa. To mora prevreti 9 krat na dan. Ta jed je bila na mizi ob kolinah. Postregli so v lončeni skledi in vsi jedli iz nje z žlicami.
--------------------------------------------------------------------------
Fižolova juha
Sestavine: lovorov list, peteršilj, korenček, poper, sol, skodelica smetane z domačo zabeljeno zaseko, rahlo prežgana moka. Zraven ponudimo domači kruh iz mešane moke ali celi krompir. To je bila vsakdanja jed, pripravljena v loncu.
--------------------------------------------------------------------------
Fižolova juha
V mrzlo vodo damo fižol. Dodamo sol, lovorjev list, majaron, malo zaseke s koruzno moko, čebulo in peteršilj. Pustimo, da zavre, medtem pa premešamo. Bila je vsakdanja jed pripravljena v lončenih loncih.
--------------------------------------------------------------------------
Ajdova juha
Sveže svinjsko meso narežemo na koščke, dodamo kolobarčke korenčka, lovorjev list, malo rožmarina, malo majarona, nekaj pesti ajdove kaše okisano z vinom in malo kisa. Juhi dodamo podmet (moka pomešana z vodo), ga vlivamo v lonec, da je primerno gosta. Dodamo še malo sladke paprike in po želji popra ter soli. Prevremo in postavimo na mizo ob kolinah v lončenem loncu.
--------------------------------------------------------------------------
Krompirjev “kropec”
Potrebujemo: krompir, vodo, peteršilj, korenček, sol, žlico zaseke. Krompir olupimo, narežemo na kocke in damo kuhat. Dodamo narezan korenček in korenino peteršilja. Ko so vse sestavine v juhi kuhane, dosolimo in dodamo prepraženo zaseko ter sesekljan zelen peteršilj. Juha je pripravljena. Jed so postregli zjutraj ali zvečer, pripravljena je bila v lončeni posodi.
--------------------------------------------------------------------------
“Krompirjev krop-železna juha”
Sestavine: korenje, peteršilj, krompir, sol, kumina, strok česna, čebula, jajce. Skuhamo korenje, peteršilj in krompir. Dodamo sol in kumino, prežganje na čebuli in česnu, zalijemo z vodo in dodamo jajce. To je bila vsakdanja jed, pripravljena v pločevinasti posodi.
--------------------------------------------------------------------------
Domača gibanica iz krušne peči
Sestavine: domača moka, domači sir in smetana, jajca, sol, voda. Najprej naredimo testo, ki naj malo počiva. Med tem časom kurimo v krušno peč in pripravimo nadev za gibanico (sir, smetana, jajca, sol). Potem razvaljamo testo na katerega damo sir, ob straneh pa naredimo robove. Nato vse skupaj premažemo s smetano in damo peč. Pečemo približno 15 minut. Gibanico so jedli ob veliki noči, ob božiču in nedeljah.
--------------------------------------------------------------------------
Gibanica
Kvašeno testo razvaljamo in ga položimo na lopar. Na testo damo sir, kateremu smo primešali jajce in smetano ter ga razmažemo in zavihamo rob gibanice (približno dva cm). Nato vse skupaj premažemo s kislo smetano, ki smo ji dodali jajce. Gibanico pečemo v krušni peči približno petnajst minut. Gibanica je bila na mizi ob kmečkih praznikih (ličkanje, cufanje perja, luščenje bučnic). Ker je bila pečena na ognjišču, so jo razrezali na trikotnike in jo dali na lesene krožnike.
--------------------------------------------------------------------------
Gibanica
Sestavine: moka, sol, skuta, kisla smetana, voda, jajca, kvas. V skledo damo moko in sol, primešamo kvas, raztopljen v vodi, in umesimo testo. Testo razvaljamo na loparju, namažemo z nadevom (skuta, jajce, kisla smetana ali mleko, sol). Na vrhu namaženo s kislo smetano, pomešano z jajci. Pečemo v krušni peči.
--------------------------------------------------------------------------
“Cvetje”
Za to jed potrebujemo 5 jajc, belo moko (15 dag), 2 žlici sladkorja, sol. Vse skupaj dobro premešamo in spečemo v posodi, v kateri najprej raztopimo malo masti. Med pečenjem zmes mešamo, da dobimo majhne kose. Pečemo 10 minut. Jed so ponudili za malico koscem na travnikih in drugim delavcem.
--------------------------------------------------------------------------
Ričet
Najprej prepražimo čebulo, nato dodamo oprani ješprenj in ga malo popražimo. Nato vse skupaj zalijemo z vodo, dodamo narezano zelenjavo in začimbe. Posebej skuhamo fižol. Na koncu dodamo prekajeno meso. Ričet je bil vsakdanja jed, ki so jo postregli na mizo v veliki lončeni skledi, da so jedli vsi iz nje.
--------------------------------------------------------------------------
Ječmena kaša
Kašo damo kuhat, naredimo prežganje, dodamo slanino in pustimo, da se vse skupaj skuha. To so jedli za kosilo v lončenih skledah.
--------------------------------------------------------------------------
Kumarična juha
Iz dveh litrov vode, enega litra mleka in deset žlic moke skuhamo mlečno juho. V skledo damo dve žlici kisa, strok česna, malo kumine, ostre paprike in čebule. V to damo pet ožetih velikih naribanih osoljenih kumaric. Nato vse skupaj vlijemo v mlečno juho in zabelimo z ocvirki. Kot prilogo ponudimo celi krompir. To je bila sezonska jed, pripravljena v lončenih posodah.
--------------------------------------------------------------------------
Krompirjev golaž
Potrebujemo domačo svinjsko mast, čebulo, česen, krompir, lovorov list, peteršilj, timijan, majaron in kis. Najprej prepražimo čebulo, nato dodamo na koščke narezan kuhan krompir in začimbe. Nato pa še prežganje. To je bila jed vsakdana, včasih pa so jih pripravili tudi ob nedeljah.
--------------------------------------------------------------------------
Sladko zelje
Najprej skuhamo sveže zelje, narezano na kocke in v drugi posodi še krompir. Ko je krompir kuhan, ga dodamo kuhanemu zelju. Dodamo nekaj začimb, pustimo prevreti in sladko zelje je skuhano. Kuhali so v navadnih lončenih posodah.
--------------------------------------------------------------------------
Kisla juha z mesom
Skuhamo na drobne kose narezano svinjsko meso, pečeno čebulo, kumino, lovorjev list, sol in poper. Ko je to vse skupaj skuhano, po potrebi naredimo preliv z moko in s sladko papriko ter pustimo prevreti. Jed še kisamo. Kislo juho so jedli ob kolinah in praznikih.
--------------------------------------------------------------------------
“Klecen brot”
Za kvašeno testo so uporabili doma mleto pšenično moko. Potem so sladko suho sadje narezali na majhne koščke in ga prelili z vročim mlekom, da se je sadje namočilo. Takšnega so potem zmešali s testom, solili in ga dali peč. Kruh so pekli za božič in ga dali pod božično drevo. Zavili so ga v papir ali kakšno ruto.
--------------------------------------------------------------------------
“Mucekova juha”
Sestavine: dve jajci, liter mleka, sol, petindvajset dag domače koruzne moke. Dve jajci zmešamo z dvema decilitroma mleka. Vse skupaj nato vlijemo v vrelo mleko in dodajamo koruzno moko. Mešamo in kuhamo deset minut. Juho so jedli za zajtrk ali večerjo, pripravljena je bila v lončenih posodah.
--------------------------------------------------------------------------
Sirov narastek
Iz domačega sira, dveh jajc in kvašenega testa naredimo sirove štruklje, jih polijemo s smetano in damo v peč za petnajst minut. Jed so pripravljali v lončenih posodah za obiske in ob domačih praznikih.
--------------------------------------------------------------------------
Hladetina
Na kose narežemo svinjske noge, uhlje in rep. Vse skupaj damo v lonec in zalijemo z vodo. Dodamo sol in poper. Potem damo kuhat. Ko je jed skuhana, jo damo hladit. Iz vsega tega drugi dan nastane snov, ki je podobna želeju oz. žolci. Jed jemo hladno. Hladetino so kuhali v peči v litoželeznih (gusnatih) posodah na treh nogah. Jedli so jo ob “fašenku” (pust) in ob kolinah.
--------------------------------------------------------------------------
Želve”
Neolupljen krompir prerežemo na pol, ga operemo in damo na čebulo, ki smo jo pred tem začinili. Pečemo pol ure v peči. Jed je bila pripraljena v lončeni posodi.
--------------------------------------------------------------------------
Slivova juha
V en liter vode damo slive in jih kuhamo, dodamo malo sladkorja. Ko so skuhane, juho zatepemo z moko, za boljši okus pa lahko dodamo kislo smetano. Slivovo juho so jedli jeseni v gozdu, ko so grabili listje, jedli so vsi iz ene sklede.
--------------------------------------------------------------------------
Mlinci
Pripravimo testo brez kvasa in ga natanko razvaljamo. Spečemo ga v krušni peči na ognjišču. Testo mora biti trdo pečeno, da se lomi. Ko je pečeno, ga nalomimo. Poparimo z vročo vodo, počakamo, da se omehča in zabelimo z ocvirki. Mlinci so bili pripravljeni ob večjih delih. Jed so ponudili v lončeni skledi.
--------------------------------------------------------------------------
Bob
Bob pripravimo enako kot žgance. Ponudimo ga skupaj s krompirjem, zabelimo pa z maslom in ocvirki. Jed ponudimo z gobovo juho. Jed je bila pripravljena za delavce, v lončenih skledah.
--------------------------------------------------------------------------
“Oprešak”
Razvaljano kruhovo testo namažemo z zaseko in damo peč. Oprešak je bil na mizi vedno, ko so pekli kruh, saj je bil iz istega testa. Pekli so ga brez vsake posode v krušni peči na žerjavici, kot kruh. V peč so ga dajali z veliki okroglim lesenim loparjem.
--------------------------------------------------------------------------
“Korenje na suhem”
Svinjsko korenje operemo in očistimo, narežemo ga na tanke rezine, solimo ter damo kuhat. Posebej olupimo krompir, ga narežemo na kocke, osolimo in prav tako damo kuhat. Medtem, ko se korenje in krompir kuhata, naredimo prežganje (“empren”): na masti ali olju zlato popražimo na drobno narezano čebulo, dodamo kakšno žlico moke, malo popopramo, za boljši okus dodamo še lovorov list, na koncu pa še sladko papriko. Ko sta korenje in krompir kuhana, ju odcedimo, zmečkamo, prelijemo s prežganjem ter zmešamo. To jed lahko ponudimo kot samostojno jed z rženim kruhom ali kot prikuho k svinjskemu rdečemu mesu. Kot samostojno jed so jo jedli med tednom, kot prikuho k mesu ob nedeljah, nikoli pa ob praznikih. Pripravljena je bila v lončenih posodah. Med tednom so jedli korenje na suhem vsi iz velike lončene sklede, ob nedeljah pa vsak s svojega krožnika, skupaj s solato in mesom.
--------------------------------------------------------------------------
Mrežnica
Sestavine: pljučna pečenka, sol, poper, piment, orešček, peteršilj, česen, črevesna mreža. Najprej so meso razdelili na tanke plasti. Na hrbtni strani so jih potolkli. Pljučno pečenko so skupaj z začimbami povili v črevesno mrežo. Obvezno so dodali zelo veliko česna in peteršilja. Vse skupaj so dali v peč ter zelo popekli. Jed je bila na mizi ob kolinah. Bila je pripravljena v “cimpetih”.
--------------------------------------------------------------------------
“Oškorož”
Fižol zvečer namočimo. Drugi dan ga še enkrat dobro operemo in ga damo kuhat. Dodamo začimbe kot so sol, kumina, lovorov list....Zelje posebej prekuhamo in precedimo. Ko je “kožola” (fižol) že skoraj kuhana, dodamo zelje in še malo zavremo. Za konec na drobno narežemo čebulo, jo dušimo na olju ali zaseki, dodamo moko in vse skupaj še malo dušimo. Dodamo za noževo konico redeče paprike, vse skupaj dušimo, dolijemo mrzlo vodo in dobro premešamo. Vse to dodamo v lonec, kjer sta se kuhala zelje in fižol. Solimo po okusu. Jed je bila na mizi med tednom, ko ni bilo veliko časa za kuhanje, saj se je ta jed hitro skuhala.


Dober tek!



Nazadnje urejal/a trot 11 Jun 2009 07:47; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sneki



Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45
Prispevkov: 785

PrispevekObjavljeno: 17 Maj 2008 19:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NARASTEK IZ KRUHA
Potrebujemo:
400g belega kruha
250 g ementalca sira
3 jajca
0,5 l mleka
1/2 žličke soli
ščepec popra
masla za pekač
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.
Pekač namažemo z maslom,kruh,narežemo
na rezine,prav tako sir-rezine naj ne bodo
pretenke.Jajca zmešamo z mlekom,solju in
poprom.Rezine sira in kruha izmenično
nalagamo v pekač,jih prelijemo z jajčno
mlečnom mešanico in pečemo okoli 30 minut.

_________________
Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sneki



Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45
Prispevkov: 785

PrispevekObjavljeno: 17 Maj 2008 20:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JAJCA V SRAJČKI PO ŠKOTSKO
Sestavine:
10 jajc
500 g mletega mesa
100 g mešanice za paniranje
s0l,poper
1 žlička gorčice
4 žlice moke
maščoba za cvrtje
500 g zeleni
250 g pora
1 kislo jabolko
4 žlice vinskega kisa
4 žlice olja
Jajca kuhamo 10 minut.Čebulo olupimo in
sesekljamo.Mleto meso,čebulo,3 žlice
mešanice za paniranje in 1 jajce,zgnetemo
v gladko maso,ki jo začinimo s solju,poprom in
gorčico.Jajca oplahnemo z mrzlo vodo in
olupimo.Vsako jajce ovijemo v mesno zmes.
Preostali 2 jajci stepemo.V mesno zmes"oblečena" jajca
najprej povaljamo v moko,nato v stepena jajca in
nazadnje v preostanku mešanice za paniranje.
Potem ocvremo mesna jajca.
Narežemo zeleno,por,jabolko in prelijemo z kisom,
solju in oljem.Na pladenj razporedimo zelenjavo
in ocvrta mesna jajca.

Dober tek!
_________________
Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sneki



Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45
Prispevkov: 785

PrispevekObjavljeno: 19 Maj 2008 17:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

BUJTA REPA
500 g kisle repe

400 g mesnatih svežih kosti (hrbtiščne)

60 g prosene kaše

50 g svinjske masti

50 g čebule

20 g česna

20 g moke

10 g mlete rdeče paprike

lovorjev list, nekaj zrn popra, sol, majaron

V lonec damo oprano kislo repo, ki ji med kuhanjem dodajamo začimbe: lovorjev list, nekaj zrn popra, česen in majaron ter hrbtiščne kosti. Ko je vse že skoraj mehko, dodamo oprano proseno kašo, ki mora ostati na površini, da se ne prime posode. Ko je kaša kuhana, naredimo iz maščobe in moke svetlo prežganje z dodatkom čebule in mlete rdeče paprike, ga razmešamo z mrzlo vodo in vlijemo na kuhano repo in kašo. S hrbtišča poberemo meso in ga damo v repo. Vse skupaj še prevremo in po potrebi začinimo. Bujta repa je kulinarična posebnost, ki je tesno povezana s kolinami in je obvezen sestavni del kosila ali večerje. Bujta pomeni ubita, ker so ubili prašiča. Jed je lahko samostojna ali se po potrebi pogreva. Zraven bujte repe radi postrežejo krvavice (ajdove, prosene, krvave), pečenko, na Dolenjskem pa rečico. Sodobne prehranjevalne navade zahtevajo pri pripravi manjšo porabo maščob.
_________________
Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sneki



Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45
Prispevkov: 785

PrispevekObjavljeno: 19 Maj 2008 17:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

KISLA KROMPIRJEVA JUHA
Kisla krompirjeva juha z mesom iz tünke (foto juha)

Potrebujemo (za štiri osebe)

50 dag krompirja

2 večja korenčka

10 dag kuhanega fižola

1 manjšo čebulo

3 stroke česna

kumina, lovor

20 dag mesa iz tünke

2 žlici moke,

sol, poper, kis

šopek drobnjaka

Krompir zrežemo na drobne kocke, korenček ostrgamo in zrežemo na kolobarje, čebulo in česen drobno sesekljamo. Vse skupaj damo v primerno posodo, zalijemo z vodo, dodamo kumino in lovor ter damo kuhat. Ko zavre, primešamo še fižol in na kocke zrezano meso iz tünke. Pustimo na zmernem ognju, da je krompir povsem kuhan, potem naredimo podmet iz nekaj žlic vode, moke in kisa. Juha naj še enkrat prevre, potem jo po potrebi solimo in popramo, tik preden postrežemo, jo še potresemo z drobnjakom.
_________________
Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sneki



Pridružen/-a: 17.05. 2008, 13:45
Prispevkov: 785

PrispevekObjavljeno: 19 Maj 2008 18:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

KROMPIRJEVA SOLATA Z BUČKAMI
Sestavine: 4 krompirji, 2 mladi zeleni bučki, kumarice, čebula, olivno olje, bučno olje, jabolčni kis, balzamični kis, sol, poper.
Cel krompir skuhamo, ga olupimo in narežemo na rezine. Še toplega prelijemo z olivnim oljem, dodamo tudi malo bučnega olja in premešamo. Kumarice olupimo in narežemo na tanke rezine, tudi bučke narežemo na rezine, a jih ni treba olupiti.

Čebulo narežemo na tanke rezine. Vse dodamo krompirju, solimo, popramo, prilijemo jabolčni in malo balzamičnega kisa, dobro premešamo in če je prekislo, prilijemo vodo po potrebi.
_________________
Ljubezen boli,ko zapustiš nekoga.
Še bolj boli,ko nekdo zapusti tebe.


Nazadnje urejal/a sneki 24 Maj 2008 15:43; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    PC POWER MIX Seznam forumov -> KULINARIKA Časovni pas GMT
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Stran 1 od 9

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
    Darkness 1.2 template by Griffin
Copyright © 2003-2004 Griffin Webpages; All rights reserved